Domáce cestoviny
Domáce cestoviny

Domáce zemiakové gnocchi s tekvicovou omáčkou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 10:30
Domáce zemiakové gnocchi s tekvicovou omáčkou
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Zemiakové gnocchi:
1 kg
2-3 ks
250 g
Tekvicová omáčka:
1 ks
1/2 ks
25 g
500 ml
200 g (16 %)
 (nemusí byť)
Na podávanie:
2 stonky
25 g



Postup

  1. 1

    Zemiakové gnocchi: Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame najemno. Do kôpky nastrúhaných zemiakov urobíme jamku, vlejeme do nej rozšľahané vajcia a postupne pridávame múku. Vypracujeme vláčne hladké cesto, múku pridávame podľa potreby.

  2. 2

    Zo zemiakového cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na asi dvojcentimetrové dieliky. Vidličkou ich jemne sploštíme a varíme v osolenej vode asi 2–3 minúty. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierovanou lyžicou a preložíme do misy.

  3. 3

    Tekvicová omáčka: Umytú tekvicu rozkrojíme, vydlabeme semienka a nakrájame ju na väčšie kúsky. V kastróle zahrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a tekvicu a spolu orestujeme. Potom zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Nakoniec rozmixujeme, vmiešame kyslú smotanu a dochutíme soľou a korením. Omáčku môžeme doplniť strúhaným parmezánom.

  4. 4

    V panvici nasucho opečieme tekvicové semienka. Semienka vyberieme, v panvici rozpustíme maslo a opečieme na ňom dozlatista listy šalvie. Opečenú šalviu vyberieme na tanierik. Na šalviovom masle krátko orestujeme zemiakové cestoviny. Rozdelíme ich na taniere, prelejeme omáčkou, posypeme tekvicovými semienkami, pokvapkáme maslom z panvice a ozdobíme opečenými lístkami šalvie.

Diskusia k receptu