Domáce zemiakové gnocchi s tekvicovou omáčkou
mesačník Varecha, dnes 10:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Zemiakové gnocchi: | |
| 1 kg |
|
| 2-3 ks |
|
| 250 g |
|
| Tekvicová omáčka: | |
| 1 ks |
|
| 1/2 ks |
|
| 25 g |
|
| 500 ml |
|
| 200 g (16 %) |
|
|
|
|
|
|
|
| (nemusí byť) |
|
| Na podávanie: | |
|
|
|
| 2 stonky |
|
| 25 g |
|
Postup
-
1
Zemiakové gnocchi: Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame najemno. Do kôpky nastrúhaných zemiakov urobíme jamku, vlejeme do nej rozšľahané vajcia a postupne pridávame múku. Vypracujeme vláčne hladké cesto, múku pridávame podľa potreby.
- 2
Zo zemiakového cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na asi dvojcentimetrové dieliky. Vidličkou ich jemne sploštíme a varíme v osolenej vode asi 2–3 minúty. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierovanou lyžicou a preložíme do misy.
- 3
Tekvicová omáčka: Umytú tekvicu rozkrojíme, vydlabeme semienka a nakrájame ju na väčšie kúsky. V kastróle zahrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a tekvicu a spolu orestujeme. Potom zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Nakoniec rozmixujeme, vmiešame kyslú smotanu a dochutíme soľou a korením. Omáčku môžeme doplniť strúhaným parmezánom.
- 4
V panvici nasucho opečieme tekvicové semienka. Semienka vyberieme, v panvici rozpustíme maslo a opečieme na ňom dozlatista listy šalvie. Opečenú šalviu vyberieme na tanierik. Na šalviovom masle krátko orestujeme zemiakové cestoviny. Rozdelíme ich na taniere, prelejeme omáčkou, posypeme tekvicovými semienkami, pokvapkáme maslom z panvice a ozdobíme opečenými lístkami šalvie.
Tiež domáce cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu