Plnená cibuľa

Cibuľa plnená pečeným hovädzím rebrom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
150 minút
príprava

Postup

  1. Pečená cibuľa: Cibuľu nešúpeme, nožom na nej tesne odrežeme spodok, aby sme vytvorili rovnú plochu. To isté spravíme aj na opačnej strane. Na plech nasypeme morskú soľ a na ňu poukladáme cibuľu.
  2. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov domäkka asi hodinu. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a cibuľu „rozoberieme“.
  3. Ku koncu pečenia cibule môžeme začať pripravovať rebro. Zeleninu nakrájame. Rozpálime hrniec, hovädzie rebro opečieme na oleji z každej strany dozlatista a dáme bokom.
  4. Do toho istého hrnca pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, okrem cibule. Pražíme dozlatista na strednom plameni asi 10 minút. Pridáme cibuľu aj s koreninami a pražíme ďalších 5 minút.
  5. Pridáme rebro, prilejeme víno a varíme, až sa zredukuje na tretinu. Prilejeme vývar, trošku osolíme, hrniec prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 °C domäkka.
  6. Po upečení mäso vyberieme, necháme chvíľku vychladnúť a dvoma vidličkami „natrháme“. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky.
  7. Zvyšnú omáčku, ktorá zostala po pečení precedíme cez jemné sitko, ideálne cez gázu a varom zredukujeme na hustotu, ktorú chceme.
  8. Z vychladnutého mäsa vytvarujeme guľôčky, ktoré zabalíme do pečenej cibule a nakoniec zabalíme do bránice. Ak ju nemáme, zviažeme niťou, ktorú potom odstránime.
  9. Dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C a po upečení vložíme ešte na chvíľu do hotovej omáčky.
  10. Na pyré zeler očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme mlieko, pridáme zeler, tymian, jemne osolíme, okoreníme a varíme domäkka.
  11. Ku koncu, keď už je mlieko zredukované, pridáme smotanu, maslo, povaríme a rozmixujeme dohladka. Udržujeme teplé.
  12. Zeleninu podľa preferencií alebo sezóny uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali maslo, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.