Dusené bravčové karé
Dusené bravčové karé

Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. januára 2022
Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept)
Foto: sracz

Bravčové karé je mäso dosť suché, vhodnou technológiou dusenia či varenia ale z neho pripravíte výbornú chuťovku. Na nedeľňajší obed som z neho udusil jemné plátky a podával s talianskou cestovinou fusilli (aj ako rotini), ale chutia s bársčím. Slovo fusilli pravdepodobne pochádza zo slova fuso - vreteno, pretože tradične je „otočené“ stlačením a valcovaním malej tvarovanej tyče cez tenké pásy cestovín, navedenej okolo nej v tvare vývrtky. Chuť „diela“ je zvýraznená maslovo-olejovým kuracím výpekom.

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g prerastená
450-500 g (plátky)
podľa chuti
podľa chuti
2-3 PL (rastlinný)
240-250 ml (biela časť)
6-7 ks (s vňaťou)
2-3 ks
240-250 ml
3 ks
7 ks
2-3 ČL
2-3 KL
2-3 KL
2-3 PL (DIVINA – Chopped Calabrian Peppers)
2-3 ks strúčiky
200-250 g (alebo iné čerstvé huby)
1 ČL
400-500 ml
200-210 g konzervovaná (Muir Glen)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vstupné „zátišie“ s časťou potrebných a použitých ingrediencií.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté, osušené, osolené a okorenené „terčíky“ bravčového mäsa som pokvapkal olejom a nechal 33 minút na stole nadýchať atmosféru našej kuchyne. V hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, nadstavil ju slnečnicovým olejom, rozohrial a po uplynutej polhodinke na horúcej „emulzii“ nechal do zlato-hneda zatiahnuť mäso.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vybral som ho na pomocný tanier a vo výpeku orestoval pokrájanú bielu časť póru, zväzok mladej cibuľky aj s jej vňaťou, stonky zeleru, ružičkový kel a hrubostennú zelenú papriku.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po krátkom čase, keď sa zladili chute a teplota základu, som do neho pridal pokrájané „Roma“ paradajky, premiešal, podusil ich a nasledovala zostava korenín:

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, KL celej rasce, PL korenia sv. Antonína (z českej série „Romeo“) a na nadstavenie „hrany či kantu“, 2 PL pikantného krému „DIVINA – Chopped Calabrian Peppers“ (ale ani s domácim „mocným Piťom“ nič nepokazíte).

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ešte cesnakové strúčiky pokrájané na tenké plátky (v TV relácii Varíme s Lídiou Bastianich, jeden z talianskych gurmánskych fanatikov cesnak krájal na tenko dokonca žiletkou), ktoré ku bravčovému mäsu rozhodne patria, a ja som ním nešetril.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po premiešaní nasledovala pokrájaná hliva kotúčová, vulgo „Kráľovské fanfáry“ a čerstvo pomleté guličky borievky. Tie tri celé kúsky hlivy na ľavej strane sú pripravované na dekoráciu podávanej porcie hotového „diela“.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po dvoch-troch minútkach podusenia som do hrnca vrátil opečené kúsky bravčového karé, zalial ich hrnčekom mäsového vývaru a

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na strednom ohreve podusil asi 33-44 minút. V polčase som mäso v hrnci zalial asi polovicou konzervy omáčky na pizzu (celé hlivy sa presunuli na pravú stranu).

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ako som uviedol na začiatku, mäso s omáčkou som podával s cestovinu fusilli, tu sú už uvarené, ale je ich možné kúpiť v rôznych veľkostiach.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotovú porciu som posypal lístočkami petržlenovej vňate a čerstvo postrúhaným syrom Parmigiano Reggiano, uprostred, nad plátkom mäsa, sú nepoškodené celé hlivy.

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K tomuto obedu prišiel vhod aj „pukét“ karafiátov pre domácu pani!

    Bravčové plátky s kelom, hubami a paradajkami (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Huby, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Varené

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, mně by chutnalo, masko a plno zeleniny, k tomu těstoviny, co víc si přát?! Krásná kytice vždy potěší!
kvakac
To vyzerá veľmi dobré. Ten hlavný obrázok - až sa tak oko a bruško raduje.
1x sracz

Zaujímavé video z archívu TV Varecha