Foto: Shutterstock
Mnoho ľudí nekonzumuje ryby nie preto, že by im nechutili, ale ako hovoria, "chcú sa najesť a nie narobiť vyberaním kostí a kostičiek“. Ponuka rýb v rôznej úprave sa v posledných rokoch však značne zlepšila, rozhodne už neplatí ryba = piplanie sa s kosťami. Preto ak chcete mať na štedrovečernom stole rybu, ale nie s kosťami, prípadne chcete, aby ju jedli aj deti, na výber máte niekoľko možností.
Morské ryby
Najlepšie je kúpiť filety – vhodné a najobľúbenejšie sú filety z lososa, ktoré je dostať bežne aj v supermarketoch či už chladené alebo mrazené. Bez kostí sa predávajú aj filety z tuniaka, ale aj z tresky, hejka či halibuta.Vhodnými rybami, ak sa bojíme kostí, alebo sa nechceme babrať s ich zdĺhavým vyberaním, sú aj morský vlk, ktorý má jednoduchú kostru a ľahko sa vykosťuje alebo morský čert, ktorý má len chrbtovú kosť a jeho pevné mäso patrí k tomu najlepšiemu, čo môžu milovníci rýb dostať na tanier.
Foto: Shutterstock
Sladkovodné ryby
Keďže žijeme vo vnútrozemí, tak by sme mali uprednostniť sladkovodné ryby pred morskými. Je pravda, že väčšina z nich kosti má, ale dnes už dostať z mnohých opracované filety, ktoré sú v podstate bez kostí.Ak chceme rybu bez vyberania kostičiek, tak takou je sumec, ktorý má veľké kosti, ale tiež sumček africký. V súčasnosti sa dajú kúpiť aj filety z rýb, ktoré sa voľakedy predávali len vcelku, napríklad z kapra, amura, zubáča a dokonca aj zo pstruha.
Výhodou filiet je, že sa rýchlo a jednoducho pripravujú – napríklad ak máte radi vyprážaného kapra a neviete si bez neho predstaviť Štedrý večer, fileta v trojobale sa vypraží oveľa rýchlejšie ako podkovička, ktorá je hrubšia.




Diskusia k článku