Menu bez stresu:
Chcete na Štedrý večer rybu, ale bez kostí? Tieto sú najlepšie

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Po akých druhoch rýb siahnuť, aby ste si sviatočnú večeru vychutnali bez obáv či negustiózneho vŕtania v jedle?



Foto: Shutterstock

Mnoho ľudí nekonzumuje ryby nie preto, že by im nechutili, ale ako hovoria, "chcú sa najesť a nie narobiť vyberaním kostí a kostičiek“. Ponuka rýb v rôznej úprave sa v posledných rokoch však značne zlepšila, rozhodne už neplatí ryba = piplanie sa s kosťami. Preto ak chcete mať na štedrovečernom stole rybu, ale nie s kosťami, prípadne chcete, aby ju jedli aj deti, na výber máte niekoľko možností.

Morské ryby

Najlepšie je kúpiť filety – vhodné a najobľúbenejšie sú filety z lososa, ktoré je dostať bežne aj v supermarketoch či už chladené alebo mrazené. Bez kostí sa predávajú aj filety z tuniaka, ale aj z tresky, hejka či halibuta.

Vhodnými rybami, ak sa bojíme kostí, alebo sa nechceme babrať s ich zdĺhavým vyberaním, sú aj morský vlk, ktorý má jednoduchú kostru a ľahko sa vykosťuje alebo morský čert, ktorý má len chrbtovú kosť a jeho pevné mäso patrí k tomu najlepšiemu, čo môžu milovníci rýb dostať na tanier.



Foto: Shutterstock

Sladkovodné ryby

Keďže žijeme vo vnútrozemí, tak by sme mali uprednostniť sladkovodné ryby pred morskými. Je pravda, že väčšina z nich kosti má, ale dnes už dostať z mnohých opracované filety, ktoré sú v podstate bez kostí.

Ak chceme rybu bez vyberania kostičiek, tak takou je sumec, ktorý má veľké kosti, ale tiež sumček africký. V súčasnosti sa dajú kúpiť aj filety z rýb, ktoré sa voľakedy predávali len vcelku, napríklad z kapra, amura, zubáča a dokonca aj zo pstruha.

Výhodou filiet je, že sa rýchlo a jednoducho pripravujú – napríklad ak máte radi vyprážaného kapra a neviete si bez neho predstaviť Štedrý večer, fileta v trojobale sa vypraží oveľa rýchlejšie ako podkovička, ktorá je hrubšia.

Pre deti

Pre deti sú vhodné tiež filety z lososa, halibuta, zubáča či sumca. Na rozdiel od dospelých, ktorí si jednu-dve malé kostičky, ktoré vo filete nájdu, vyberú, deťom je treba mäso skontrolovať. A najlepšie prstami, pretože tak zacítime každú kostičku. Môžeme tak urobiť pred tepelnou úpravou, alebo malým deťom rybu rozobrať po udusení či uvarení. Na vyberanie kostí existujú aj špeciálne pinzety, ktoré ich vyťahovanie uľahčia.





ANKETA: Patrí u vás na štedrovečerný stôl ryba?

88,9%



11,1%







Diskusia k článku










TOPlist