Foto: Bonvivanka
Na Piazza Navona - najväčšom námestí v Ríme.
Rím – kolíska kultúrnej Európy
Podobne sa to stalo aj mne. Moja životná cesta ma zaviala na veľa rokov do hlavného mesta Talianska. Ako už asi poznáte typické klišé, zaviala ma tam aj láska, ale hlavným dôvodom môjho príchodu bolo štúdium na vysokej škole. Rím je obrovské multikultúrne mesto, ktoré je skôr pekné pre turistu ako našinca, ktorý tam príde žiť. Po mesiaci máte toho plné zuby a najradšej by ste utiekli na opustený ostrov. Normálny človek pracujúci v Ríme, ktorý dochádza do práce autom, trávi v zápche priemerne 3 až 4 hodiny denne. Z toho dôvodu jazdí veľa ľudí na motorkách, či je teplo, či zima a tiež je tam vysoká nehodovosť motocyklistov. Rímske metro je síce efektívne, ale malé. Dôvodom je, že pod celým Rímom sa nachádza starý Rím a vždy, keď sa začne niekde kopať, objavia niečo starobylé a vzácne. Neraz sa bagre a stavebné stroje prepadli do nejakej starej hrobky a práce boli pozastavené. Ale to je na Ríme zaujímavé. Nič tam poriadne nefunguje, ale napriek tomu má svoje čaro. Keď sa po bláznivom dni prejdete romantickými uličkami Ríma za svitu mesiaca, dáte si dobré jedlo a pohár vína, zabudnete na všetok stres. Večerná atmosféra vám to vždy plne vynahradí.Stredomorská kuchyňa – zdravá, ale striktná
Foto: Bonvivanka
Zeleninový trh v Ríme.
Pochopila som, prečo „Cucina mediterranea“ (stredomorská kuchyňa) je jedna z najlepších aj najzdravších na svete. Pôvodná talianska kuchyňa sa riadi veľmi jednoduchými princípmi a Taliani sa riadia striktnými stravovacími návykmi, ktoré sú nepísanými pravidlami.
Pravidlo číslo 1 – čerstvosť
Foto: Bonvivanka
Kuracie kúsky s olivami a cherry rajčinami - ľahké, pestré a rýchle jedlo. Recept vhodný aj na prípravu ryby.
V každom ročnom období nájdete na pultoch obchodov a na trhoch obrovské množstvo sezónnej zeleniny a po celom Taliansku sa konajú tzv. „Sagre“, obdoba našich hodov, ktoré sú oslavou sezónnej úrody. Tak sa môžete na potulkách Talianskom stretnúť v každom ročnom období so „Sagra dell´Uva“ – vinobranie, Sagra del porcino – dubákové hody, Sagra del tartufo – hľuzovkové hody a podobne. Ak na ne natrafíte, určite sa tam choďte pozrieť a budete mať kulinársky zážitok na celý život. Aj trhy majú v Taliansku svoju tradíciu. Každé mesto, mestečko alebo mestská časť majú aspoň jedno trhovisko s trhom, ktorý sa koná v stanovený deň. Na trhoch môžete nájsť naozaj všetko od samozrejme čerstvého ovocia, zeleniny, rýb, chleba, syrov, mäsa až po fejkové kabelky, koberce a čínske hračky. V sobotu a nedeľu sú naopak obľúbené trhy starožitností a blšie trhy.
Akú zeleninu v Taliansku nenájdete?
Ale vrátim sa k jedlu. Keď som márne hľadala po obchodoch koreňový zeler a petržlen na polievku, našla som iba stonkový zeler a petržlenovú vňať. Taliani tieto dve koreňové zeleniny nepoznajú. Pýtala som sa prečo a bolo mi vysvetlené, že čo rastie nad zemou je zdravšie ako to, čo rastie v zemi. To vysvetľuje aj zriedkavé využitie zemiakov, mrkvy, reďkovky, repy a podobných surovín v ich kuchyni.Suroviny pre mňa nepoznané
Foto: Shutterstock
Dusená čakanka s talianskym chlebom.
Prekvapenie: žiadne konzervy
Foto: Bonvivanka
Údeniny a iné delikatesy ponúkané bežne v tržnici.
Prečo sa Taliani počas dňa nehrabú v chladničke? Čítajte náš Magazín a dozviete sa už zajtra.
Tesim sa na pokracovanie tvojho serialu @Bonvivanka .
Pripomenula si mi môj gymnaziálny absolventský výlet do Talianska (za mojich gym. čias bolo na mojej gymnaziálej alma mater tradíciou, že sa tri roky šetrilo a cez prázdniny medzi III. a IV. ročníkom sa vyrazilo na týždeň "za morom". My sme zakotvili v Sellia Marina v Kalábrii, no bolo to sklamanie na celej čiare: jednak nám nevyšlo počasie a zároveň nám varili zo slovenských polotovarov, iba raz - na záver - objednali taliansku pizzu, aj to "len" Margheritu. Ale ako vášnivý fanúšik Donny Leon a jej commissaria Brunettiho som vždy slintala nad popismi obedov či večerí na taliansky spôsob. I vďaka Tebe som si uvedomila, o čo sme vtedy prišli.
Krásne si to napísala, ďakujem pekne :). Ešte chcem prispieť jedným článkom, len musím si nájsť čas. Akurát si mi pripomenula prvý výlet mojej mamy do Talianska. Spoznávací zájazd do Benátok a Florencie. Tiež ich ubytovali niekde pri mori u nejakých Slovákov. Celý týždeň im dávali suché špagety na večeru a na stoloch bol iba kečup. Na raňajky žemle s maslom a džemom :D. Keďže vtedy ešte nepoznala Taliansko, doma nám rozhorčená rozprávala akú majú otrasnú stravu v Taliansku :D