Pravidlá talianskej kuchyne
Foto: Bonvivanka
Crostata alla frutta - koláč nenáročný na prípravu a lahodný pre oko.
Raňajky sú ľahké a veľa Talianov ich konzumuje v bare. Spočívajú v kapučíne, alebo káve na sto spôsobov a sladkých brioškách, ktoré majú v každom regióne iný názov ako cornetto, brioche, pasta, croissant alebo zjedia kus koláčiku zvaného ciambella. Je to vlastne bábovka v tvare kolesa s dierou v strede. Veľmi chutná je aj crostata - koláč z lineckého cesta plnené džemom alebo Nutellou a typickou mriežkou cesta na vrchu. Čas obeda dodržiavajú všetci a jedlo sa podáva medzi 13. a 15. hodinou. Márne sa budete dobíjať do nejakej reštaurácie pred alebo po, kuchyňa je jednoducho zatvorená. Pracujúci Taliani obedujú v baroch alebo v „tavola calda“, čo sú teplé pulty. Niečo podobné ako naše lahôdky. Taktiež reštaurácie znovu otvárajú o 19. hodine a kuchyňa zatvára o 22. hodine. Čas na jedlo je presne vymedzený. V atraktívnych turistických lokalitách a v lete sa čas prevádzky predlžuje.
Fast food na taliansky spôsob
Foto: Bonvivanka
Piada - naplnená chlebová placka a zapečená na grile.
Chladničku nevyjedajú
Foto: Bonvivanka
Frisella puglia.
Cestoviny, syr, šaláty
Foto: Bonvivanka
Cestoviny s paradajkovou omáčkou.
Foto: Bonvivanka
Typické talianske predjedlo.
Chlieb taliansky každodenný
Chlieb je ich príloha ku každému jedlu, občas pečené zemiaky alebo hranolčeky a potom len veľa veľa zeleniny. Chlieb zvyknú roztrúsiť po celom stole, preto sa všade v Taliansku používajú obrusy, ktoré sa menia pri každom hosťovi, aby si mohli naň položiť chlieb. Je to aj hygienickejšie. Vždy sa ma u nás spytovali, prečo my jeme na dreve a nie na obruse :D. V zahraničí sú talianski hodovníci vždy postrachom reštaurácii, lebo zanechávajú po sebe na stole doslovne spúšť. Oni sa pre jedlo narodili a pre jedlo sú ochotní sa aj pobiť. Neraz sme do hotela museli volať aj políciu a raz nám dokonca vyvalili aj dvere do reštaurácie. Našťastie tieto úkazy sa dejú najmä v turistických rezortoch, keď dovolenkujú. Na dovolenke sa z Talianov stávajú pažravé kobylky, ktoré vyplienia aj trávu okolo hotela. To preto, lebo pred letnou dovolenkou zvyknú držať diétu, aby sa potom najedli.Viete prečo v Taliansku hydina "neletí"? Čítajte náš Magazín a dozviete sa už zajtra.
Diskusia k článku