Pečie celé Slovensko:
Muffiny, hamburgery, pie. Rady nielen pre súťažiacich, ako sa vyhnúť každej šlamastike

Jana Klimanová, dnes 06:00     9 minút čítania

Vitajte v Amerike! V štvrtom kole televíznej šou sa finalisti popasujú s ikonickými dobrotami z americkej kuchyne.



Dvojica porotkýň Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová budú hľadať dokonalé hamburgery.
Foto: STVR


Uplynulú nedeľu sa pekárkou týždňa stala Danka a súťaž opustila študentka Miriam, takže v dnešnej štvrtej epizóde šou Pečie celé Slovensko bude plniť zadania už len 10 finalistov. Tí predvedú svoje zručnosti v sladkých i slaných dobrotách z americkej kuchyne.

V Amerike je všetko veľké, aj muffin

V osobnej výzve budú mať súťažiaci za úlohu upiecť tradičné americké raňajkové pečivo - muffiny. Svojich dvanásť jedinečných kúskov naaranžovaných na stojanoch musia však aj patrične a najmä kreatívne odprezentovať.

„Pri raňajkových muffinoch je dôležitá veľkosť. Muffin je porcia, ktorá má zasýtiť, ktorú môžem jesť po ceste do práce a ktorej sa poteším, lebo skvelo chutí. Cesto na muffiny musí byť mäkučké, vláčne, ale o trošku tuhšie, ako je cesto na korpusy, lebo musí zvládnuť viac ingrediencií,“ predstavuje atribúty obľúbeného koláčika porotkyňa Petra Tóthová.

A Jožka Zaukolcová dodáva: „Pri príprave muffinov si treba dať pozor pri premiešavaní cesta, aby bolo krásne kypré, aby muffiny boli správne upečené a neostali tvrdé a tuhé. Aj keď sú veľmi jednoduché, chceme od našich súťažiacich, aby ich krásne, kreatívne odprezentovali, ako keby to bolo honosný dezert.“

Muffiny sú vďačnou rýchlou maškrtou najmä pre svoju jednoduchú prípravu. Aj tá však v sebe skrýva pár háčikov. Ak chcú súťažiaci upiecť perfektné kúsky, máme pre nich zopár odporúčaní, ktoré sa však budú určite hodiť i vám.


Upiecť muffiny sa vďaka týmto tipom podarí aj začiatočníkom a preto ich smelo môžu zaradiť do svojho repertoára. Receptov je na našom portáli dosť, toto sú tie najklikanejšie v histórii Varecha.sk.



Potrápi aj majonéza

Technická výzva, ostatne ako vždy, dá súťažiacim poriadne zabrať. Za dve hodiny musia upiecť desať hamburgerových žemlí, pripraviť dva kompletné hamburgery so správne prepečeným mäsom, oblohou a domácou majonézou, ktorá v žiadnom prípade nesmie byť „zrazená“.



Podarí sa súťažiacemu Martinovi vymiešať dokonalú majonézu?
Foto: STVR


A práve majonéza mnohým spôsobí veľké trápenie. Kým niekomu sa podarí na prvýkrát, ostatní sa poriadne zapotia. A pritom stačí pozorne čítať recept! Ak sa totiž suroviny nepridajú v správnom pomere a poradí, majonéza ostane riedka. Pri príprave majonézy však môžu súťažiach postretnúť aj iné peripetie. Poradíme im aj vám, ako z každej šlamastiky von.



Samozrejme, základom chutného hamburgeru sú domáce žemle, ktoré si budú súťažiaci piecť. „Úžasné žemličky dosiahnu len vtedy, ak budú správne čítať recept. Múka ide v dvoch várkach. Prečo? Lebo v prvej várke sa vytvorí lepok a až potom získajú nádhernú mäkučkú žemličku,“ radí Petra Tóthová.

Je však ešte niekoľko ďalších vecí, na ktoré by si finalisti mali dávať pri príprave hamburgerov pozor. My vám ich prezradíme.



Prečo sa volá hamburger?

Ak si myslíte, že ikona amerického životného štýlu akou je hamburger, pochádza z USA, máte pravdu… ale len čiastočne. Prvý predchodca hamburgera sa objavil v Európe v 19. storočí. Konkrétne v nemeckom prístavnom meste Hamburg, podľa ktorého má hamburger svoje meno.

V Hamburgu sa konzumovali “hamburské steaky” – placky z mletého hovädzieho mäsa, ktoré mali nasýtiť robotníkov a námorníkov. Keď začali nemeckí prisťahovalci v 19. storočí prichádzať do Spojených štátov, priniesli so sebou aj svoje obľúbené steaky. Tie sa rýchlo uchytili v prístavoch v New Yorku či Bostone, nielen v reštauráciách, ale aj v pojazdných bufetoch pri továrňach.

Aby mohli robotníci konzumovať svoje obľúbené mleté mäso v stoji počas rýchlych prestávok, vložili ho medzi chleba. Definitívnu podobu dal hamburgeru kuchár Walter Anderson, ktorý ho vložil medzi rozkrojenú žemľu a ozdobil krúžkami cibule.



Čo môže zradiť súťažiacich v kreatívnej výzve?

V kreatívnej výzve sa bude zdobiť, pretože úlohou je počas troch hodín upiecť pie, teda koláč, ktorý má v americkej kuchyni veľa podôb. Porotkyne sa rozhodli, že ho súťažiaci ozdobia cestom.

„Môžete použiť akúkoľvek formu, ale zasýtiť musíte aspoň desať ľudí. Treba správne pripraviť cesto a skombinovať ho s ovocím alebo s orieškami, pripadne inou zložkou. Zradiť súťažiacich môže práve nevhodný výber formy,” dopĺňa inštrukcie Jozefína Zaukolcová.



Tonka pri výrobe dekorácie z cesta.
Foto: STVR


Petra Tóthová upozorňuje na nástrahy zdobenia cestom. „Bez potrebnej skúsenosti hrozí, že pekári cesto prepracujú. To spôsobí, že cesto sa bude lámať a dekorácia sa scvrkne a bude veľmi tvrdá.”

Všeobecne je asi najobľúbenejším pie s jablkami (apple pie). V týchto receptoch nájdete skvelé návody a tipy, ako ho pripraviť i ozdobiť.





ANKETA: Budete dnes sledovať štvrtú epizódu Pečie celé Slovensko?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist