Hrnčekové rožky fotorecept
Foto: olinecka
Určite potešíte deti, sú vhodné do školy, na cesty, raňajky, desiatu, olovrant. Pochúťka pre všetkých.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 hrnček (200 ml) |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček (vlažné) |
|
100 g rozpustené |
|
z 1 citróna |
|
1 kocka (alebo sušené na 1 kg múky) |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
200 ml (16 - 18 %) |
|
Náplň: | |
(hotová) |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
mleté |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru a 1 PL múky, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku polohrubú a hladkú preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, vajíčka, vlejeme kvások, kyslú smotanu premiešame a nakoniec prilejeme rozpustené maslo.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
-
4
Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme do 6 bochníkov. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor a mletú škoricu podľa svojej chuti. Plnka môže byť rôzna maková, orechová, lekvárová.
-
5
Bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť časti. Na širšiu časť cesta nanesieme plnku, rolujeme rožky.
-
6
Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme rožky, ktoré necháme na plechu krátko nakysnúť.
-
7
Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
-
8
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu