Kysnuté rožteky
Kysnuté rožteky

Hrnčekové rožky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 17. októbra 2024
Hrnčekové rožky (fotorecept)
Foto: olinecka

Určite potešíte deti, sú vhodné do školy, na cesty, raňajky, desiatu, olovrant. Pochúťka pre všetkých.

36 ks
porcií
50-55 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

1 hrnček (200 ml)
1 hrnček
1 hrnček (vlažné)
100 g rozpustené
z 1 citróna
1 kocka (alebo sušené na 1 kg múky)
3 ks
3 PL
2 ČL
200 ml (16 - 18 %)
Náplň:
 (hotová)
2-3 ks
podľa chuti
podľa chuti
 mleté
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru a 1 PL múky, vsypeme sušené alebo rozdrobíme čerstvé droždie. Na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku polohrubú a hladkú preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ, vajíčka, vlejeme kvások, kyslú smotanu premiešame a nakoniec prilejeme rozpustené maslo.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme do 6 bochníkov. Jablká nastrúhame na strúhadle, pridáme cukor a mletú škoricu podľa svojej chuti. Plnka môže byť rôzna maková, orechová, lekvárová.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť časti. Na širšiu časť cesta nanesieme plnku, rolujeme rožky.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme rožky, ktoré necháme na plechu krátko nakysnúť.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Hrnčekové rožky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia