Pečie celé Slovensko:
Rolády, slané tyčinky a 3D torty. Máme recepty, ktoré by v dnešnej epizóde cukrárskej šou určite obstáli

Jana Klimanová, dnes 06:15     9 minút čítania

Tretie kolo obľúbenej televíznej súťaže bude o tvarovaní a poriadne preverí šikovnosť finalistov. Čo je však isté, ani naši prispievatelia by sa v ich konkurencii určite nestratili. Takto sa cukrárske výzvy pečú u nich doma.



Dvojica porotkýň Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová si posvietia aj na perfektne zatočené slané tyčinky.
Foto: STVR


Dnešné tretie kolo televíznej cukrárskej šou Pečie celé Slovensko sa ponesie v duchu tvarovania a modelovania. Porotkyne si v ňom u súťažiacich posvietia na tvarovacie techniky - nielen pri spracovaní cesta, ale aj pri zdobení.

Načančané rolády

V osobnej výzve budú mať súťažiaci za úlohu pripraviť za hodinu a pol perfektne zatočenú roládu, dlhú minimálne 25 centimetrov. "Roláda nie je jednoduchá výzva, pretože preverí zručnosť v tvarovaní a prácu so šľahanými hmotami a krémami,” hovorí Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová ju dopĺňa: "Podľa mňa je dôležité, aby každý cukrár vedel vytvarovať aj malé detaily."

Obľúbený dezert nie je ani tak náročný na prípravu cesta či plnky, ale problém môže nastať pri rolovaní. Najlepšou metódou, ako zrolovať upečený korpus na roládu je posypať kuchynskú utierku 1 PL práškového cukru a na ňu vyklopiť upečený korpus aj s papierom, na ktorom sa piekol tak, aby bol navrchu. Potom treba papier potrieť studenou vodou a po 20 sekundách ho opatrne odlepiť. Následne sa korpus zroluje spolu s kuchynskou utierkou a nechá vychladnúť. Prečítajte si ďalšie naše tipy, vďaka ktorým vám roláda už nikdy nepopraská.

Roláda je obľúbeným dezertom aj na našej Vareche, kde nájdete nespočet receptov na rôzne rolády. Medzi nimi aj skutočne skutočne reprezentatívne a kreatívne kúsky. Tu je len malá vzorka z tých, ktoré by určite uspeli aj pred porotou.



Tyčinky podľa pravítka

Technická výzva nesie názov Slané tyčinky s dipom. Recept pripravila porotkyňa Jožka, ktorá súťažiacim pripomenie, aby pri ich príprave nezabudli použiť pravítko.



Ako sa podaria slané tyčinky pekárke Evke?
Foto: STVR


Chrumkavé tyčinky sa pripravujú z lístkového cesta, pri ktorom je dôležité správne chladenie a prekladanie, aby sa tyčinky netrhali. Značnú časť lístkového cesta totiž tvorí maslo. Aby z lístkového cesta počas pečenia rozpustené maslo nevytekalo, treba dbať aj na správne a rýchle skladanie.

A aby vás večer pri pohľade na chrumkavé tyčinky nezaskočila chuť na toto slané pečivo, upečte si ich už vopred. S týmito receptami si ich pripravíte naozaj superrýchlo.



Zahryznite sa hoci aj do lopty

Skutočnou previerkou v tvarovaní bude kreatívna výzva, v ktorej budú súťažiaci vytvárať 3D torty v tvare obľúbeného predmetu. Doslova sochárske objekty musia byť pokryté poťahovou hmotou.

Na porotcovskom stole uvidíme po štyroch hodinách práce ružovú kabelku, kettlebell, futbalovú loptu alebo aj drevený peň s kladivom a dlátom. Samozrejme, všetko sladké predmety, do ktorých sa dá s chuťou zahryznúť.



Mamička piatich detí Martina sa pasuje s kreatívnou výzvou.
Foto: STVR


"Pri 3D tortách je veľmi ťažkou úlohou určiť si zloženie korpusu a krému. Aby bola harmónia nielen v chuti, ale aj v stabilite. Aby boli torty nielen krásne, ale aj chutné,” zdôrazňujú porotkyne.

Mimochodom, túto disciplínu bravúrne zvláda so zmyslom pre humor aj turecká cukrárka Tuba Geçkil, ktorej tlieska celý svet. Pozrite si jej neuveriteľné výtvory.

Do náročnej cukrárskej výzvy by sa pokojne mohli zapojiť aj naši prispievatelia. Pozrite sa, aké 3D torty vytvorili pre svojich blízkych.





ANKETA: Budete dnes večer sledovať 3. epizódu Pečie celé Slovensko?

81,0%



19,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist