Apple pie s karamelom a orechami

lovemuffin - fotkalovemuffin, 1. októbra 2014

Sladká vôňa jabĺčok je pre mňa ako vôňa jesene, moje najobľúbenejšie obdobie v roku. Takýto jablkový koláč alebo "Apple pie" sa považuje za jednu Zobraziť celý popisSladká vôňa jabĺčok je pre mňa ako vôňa jesene, moje najobľúbenejšie obdobie v roku. Takýto jablkový koláč alebo "Apple pie" sa považuje za jednu z mnoha kultúrnych ikon USA, ako symbol ich národnej hrdosti. Hovorím si - maslové cesto, jablká, orechy či škorica? Veď to všetko je aj naše! Do môjho koláča som okrem našich slovenských jabĺčok pridala aj vrstvu karamelu a vlašských orechov.

8
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

280 g
175 g
3 PL
 štipka
1 ks
2 PL
5 ks
4-5 hrstí posekane
300 g skaramelizované




Postup

  1. 1

    Vo väčšej miske si zmiešame múku so soľou, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukou vypracujeme mrveničku. Pridáme aj vodu a vajce a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky. Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame jablká (odporúčam použiť nejaký kuchynský sekací robot alebo "chopper" aby boli nasekané naozaj najemno). Jablká nestrúhajte, lebo pustia veľa šťavy a tá rozmočí cesto. Aby jablká rýchlo nezhnedli je dobré ich pokvapkať citrónovou šťavou kým ich budeme plniť do koláča.

  2. 2

    Cesto si rozdelíme na dve polky. Na pomúčenej doske si rozvaľkáme jednu polku na okrúhly plát a vystelieme ním dno a okraje formy (veľká forma na tarte, netreba vymastiť lebo cesto obsahuje dosť masla). Cesto potrieme skaramelizovaným salkom a posypeme orechami. Navrstvíme jablká a opatrne ich uhladíme. Druhú polku cesta tiež vyvaľkáme a prikryjeme ňou celý koláč. Prevažujúce okraje cesta spojíme aby nám počas pečenia nevytekala šťava. Do vrchného cesta urobíme špáradkom niekoľko dierok aby malo kadiaľ unikať teplo. Koláč pečieme cca 40 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Krájame ho až keď je úplne vychladený.

    Apple pie s karamelom a orechami - obrázok 2
  3. 3

    Ak máte radi sladší koláč, môžete ho pred podávaním ešte posypať práškovým cukrom, prípadne škoricovým. Z druhej polky cesta si môžete kúsok odložiť a vykrojiť ozdoby (listy, kvietky, srdiečka...), ktoré vodou prilepíte na vrch (ešte pred pečením za surova).

    Apple pie s karamelom a orechami - obrázok 3

Diskusia k receptu

daguska
Moja dcéra pecie"páj",ja babickin jablcník.Jablkové sú vynikajúce.Ten tvoj s karamelom je isto skvelý.
1x radost
lovemuffin
tak je to ich klasika, ale povodny recept aj nazov patri Britom. ked som tam studovala papali sme ho hodne :)
radost
ja pečiem tiež rôzne jablčníky..koláč jesene..:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia