Vieme, ako ich vyriešiť:
5 najčastejších patálií pri príprave domácej majonézy

Jana Klimanová, 28. marca 2024     3 minúty čítania

Čo všetko sa môže stať, keď sa rozhodnete urobiť si vlastnú majonézu a ako z každej šlamastiky von.



Foto: Shutterstock

Majonéza je súčasťou mnohých našich obľúbených studených pokrmov, či už je to klasický zemiakový šalát, rôzne pochúťkové šaláty alebo nátierky. Pokiaľ si chceme dopriať to najkvalitnejšie, domáca majonéza bez zbytočných éčok, je tá správna cesta.

Na jej prípravu potrebujete žĺtky, olej, horčicu a soľ, podľa niektorých receptov aj citrónovú šťavu, korenie či cukor. Bežné suroviny, ktoré máte určite doma a v podstate ich stačí spolu vymiešať.

Avšak ich spojenie do hladkej omáčky niekedy nemusí vyjsť. Aké neželané problémy pri príprave domácej majonézy vás môžu postretnúť a ako si s nimi poradiť?

1. Suroviny sa nespoja

Ak sa pri miešaní nespojil olej so žĺtkami do homogénneho hladkého krému, ale sa ich vrstvy oddeľujú, stalo sa to pravdepodobne preto, že ste do žĺtkov priliali naraz príliš veľa oleja a žĺtky sa s ním nestihli spojiť. Olej totiž na začiatku treba pridávať doslova po kvapkách, keď sa zmes začne spájať, môžete olej prilievať smelšie, po pramienkoch.

Nevydarenú emulziu nevyhadzujte a použite ju pri príprave novej majonézy. Začnite teda odznova s novým žĺtkom a namiesto oleja pridávajte prvú, nepodarenú várku. Tu tiež platí, že opatrné pridávanie po kvapkách je cestou k úspechu.



Foto: Shutterstock

2. Majonéza sa zrazí

Majonéza sa zvykne zraziť vtedy, ak nepoužijete ingrediencie izbovej teploty. Rovnakú teplotu by mala mať aj nádoba, v ktorej majonézu pripravujete. Majonéza sa zrazí aj pri rýchlom prilievaní oleja.

V prípade, že sa majonéza zrazila, skúste ju miešať ďalej, kým sa nevyhladí. Môžete pridať aj ďalší žĺtok alebo niekoľko kvapiek octu či vlažnej vody.

3. Je príliš riedka

Ak je majonéza príliš riedka, prilejte ešte trochu oleja počas ďalšieho šľahania či mixovania. Nezabudnite však, že majonéza získa konečnú konzistenciu až po vychladnutí.



Foto: Shutterstock

4. Je príliš hustá

Veľmi hustej majonéze pomôže, ak do nej prilejete minimálne množstvo vody alebo citrónovej šťavy a potom ju vyšľaháte. Príliš hustú majonézu môžete zriediť aj troškou šľahačkovej smotany, prípadne nesladeného kondenzovaného mlieka.

5. Keď nechutí ako ste čakali

Nemáme teraz na mysli soľ či korenie, ale skôr podtón, aký majonéza pri ochutnaní má. Na svedomí to má druh použitého oleja, treba si vybrať ten správny, s neutrálnou chuťou. Určite nepoužívajte olivový olej, ktorý má výraznú chuť. Siahnite radšej po slnečnicovom alebo repkovom oleji.



ANKETA: Robíte si domácu majonézu?

72,1%



27,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist