Foto: Shutterstock
Mak je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý, patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom vápnika. Niektorí lekári dokonca odporúčajú najmä starším ženám jesť denne lyžicu maku ako prevenciu proti osteoporóze.
V našich končinách ho používame zvyčajne len do koláčov alebo ako posýpku napríklad na parené buchty, šúľance či rezance. Jeho "služby" niektorí ešte využívajú do bezlepkových pokrmov, keďže je výbornou náhradou múky.
Nie každý má mak rád, ale ak patríte medzi jeho priaznivcov, možností, ako do našej stravy zaradiť je oveľa viac.
Tip od profíkov, aby bol ešte chutnejší
Aby ste dostali z maku ešte viac chuti, opečte ho nasucho na panvici. Keďže zrniečka sú tmavé, podľa ich farby dĺžku opekania ťažko odhadnúť, riaďte sa preto vôňou – keď začne voňať, je hotový.Do smoothies a do kaší
Mak možno použiť rovnako ako iné zrniečka do smoothies alebo ranných kaší a tak zvýšiť dennú dávku vápnika. Či si ho tam dáte mletý alebo celý, závisí od vás.Foto: Shutterstock
Do zmrzliny
Maková zmrzlina už v zmrzlinárňach nie je nič výnimočné a pripraviť si ju môžete aj doma. Stačí vám na ňu 250 g sladeného kondenzovaného mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g krémového tvarohu, 1 PL vanilkového extraktu a 60 g opečených makových semienok (celých alebo pomletých).Stačí vyšľahať šľahačku a vmiešať do nej ostatné prísady a dať na asi 6 hodín do mrazničky. Do zmrzliny môžete primiešať celý mak, ale ak použijete mletý, jeho chuť bude výraznejšia.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku