Orechový koláč
Orechový koláč

Londýnske orechové rezy

tatianka2008 - fotkatatianka2008, 17. októbra 2024
22
porcií
55 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
250 g
140 g
5 ks
1 bal.
Orechová pena:
5 ks
200 g
200 g mleté
1 bal.
štipka
Na potretie cesta:
300 g




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Do misky si preosejeme múku (400 g), cukor (140 g), pridáme 5 žĺtkov, prášok do pečiva (1 balíček) a zmäknutý Palmarin. Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky tak cca na 20-30 minút.

  2. 2

    Orechová pena: Bielky (5 ks) vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu. Pridáme preosiaty cukor (200 g), vanilkový cukor (1 balíček) a jemne vmiešame mleté vlašské orechy (200 g).

  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky. Položíme ho na papier na pečenie a môžeme začať rozvaľkávať pomocou valčeka podľa veľkosti plechu. Použila som plech v rozmeroch 30x40 cm. Aby sa mi cesto nelepilo na valček, použila som potravinársku fóliu, ktorá mi uľahčila vaľkanie.

  4. 4

    Keď máme cesto rozvaľkané nanesieme na celý koláč džem a následne vylejeme orechovú penu. Môžeme na vrch pridať aj mleté orechy.

  5. 5

    Cesto presunieme spolu s papierom na plech, ktorý dáme do rozohriatej rúry piecť na 30 minút pri teplote 180°C.

  6. 6

    Koláč necháme vychladnúť a zúbkovým nožom pokrájame na rezy. Proste ideálny koláčik ku kávičke. Dobrú chuť.

    Londýnske orechové rezy - obrázok 6

Diskusia k receptu

garanco
Londýnske rezy sú na Slovensku známe, ja som fotorecept pridala ešte v máji 2011. Pod receptom sú zaujímavé diskusné príspevky ( napr.o vzniku názvu koláčika a iné zaujímavosti ). Odporúčam nahliadnuť.,,😊"
darinocka
Môj obľúbenec aj s ríbezľovým lekvárom. Kamarátkina mamka ho volala malteroš, pre tú orechovo snehovú vrstvu. ;-)