Jablkový koláč – Apple pie
foodblog, 14. októbra 2022
Foto: Coolinari.sk
Koláčik z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo ako jednotlivé pásiky do tvaru mriežky. Najčastejšie sa Zobraziť celý popisKoláčik z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo ako jednotlivé pásiky do tvaru mriežky. Najčastejšie sa podáva so šľahačkou alebo zmrzlinou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
240 g |
|
45 g |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
100 g studené |
|
2 ČL |
|
60 ml studená |
|
Na plnku: | |
1 kg |
|
2 ČL |
|
60 g |
|
10 g |
|
1/2 ks |
|
3 semienka |
|
1 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Na cesto do kuchynského robota s nožovým nadstavcom nasypte všetky sypké suroviny, pridajte na kocky nakrájané studené maslo, jablčný ocot, studenú vodu a pulzovaním rozmixujte. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé. Vyberte cesto, roztlačte ho do tvaru disku. Nechajte zabalené v potravinovej fólii v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.
- 2
Na náplň jabĺčka ošúpte, očistite a nakrájajte na tenké plátky. Na rozohriatu panvicu nasypte plátky jabĺk, posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna a drvenými semienkami kardamómu. Premiešajte, panvicu prikryte pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Po odstavení pridajte do jabĺk vanilkový extrakt a premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- 3
Odležaná cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a naplňte ním tortovú formu s priemerom 20 cm po celom obvode, zvyšok cesta odrežte, použijete ho na mriežku. Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 °C asi 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.
- 4
Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč jablkovou náplňou a navrchu prepletajte jednotlivé pásiky cesta. Potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Pečte pri teplote 180 °C ďalších 25 minút alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Apple pie podávajte posypaný práškovým cukrom alebo s omáčkou zo slaného karamelu.
- 5
Urobte si k jablkovému koláču omáčku zo slaného karamelu. Táto kombinácia je neprekonateľná.
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu