Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč – Apple pie

Coolinári
foodblog, 14. októbra 2022
Jablkový koláč – Apple pie
Foto: Coolinari.sk

Koláčik z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo ako jednotlivé pásiky do tvaru mriežky. Najčastejšie sa Zobraziť celý popisKoláčik z dvoch vrstiev cesta a jablkovej náplne. Vrchné cesto môže byť kladené vcelku alebo ako jednotlivé pásiky do tvaru mriežky. Najčastejšie sa podáva so šľahačkou alebo zmrzlinou.

8
porcií
40 minút
príprava
25+25 minút
na 180 °C

Suroviny

240 g
45 g
1/2 ČL
1/2 ČL
100 g studené
2 ČL
60 ml studená
Na plnku:
1 kg
2 ČL
60 g
10 g
1/2 ks
3 semienka
1 ČL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Na cesto do kuchynského robota s nožovým nadstavcom nasypte všetky sypké suroviny, pridajte na kocky nakrájané studené maslo, jablčný ocot, studenú vodu a pulzovaním rozmixujte. V prípade potreby dolejte trochu vody. Cesto by malo byť trochu lepkavé. Vyberte cesto, roztlačte ho do tvaru disku. Nechajte zabalené v potravinovej fólii v chladničke odpočívať minimálne 1 hodinu.

  2. 2

    Na náplň jabĺčka ošúpte, očistite a nakrájajte na tenké plátky. Na rozohriatu panvicu nasypte plátky jabĺk, posypte ich mletou škoricou, cukrom, kukuričným škrobom, kôrou a šťavou z citróna a drvenými semienkami kardamómu. Premiešajte, panvicu prikryte pokrievkou a za občasného miešania duste asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali byť mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Po odstavení pridajte do jabĺk vanilkový extrakt a premiešajte. Nechajte vychladnúť.

  3. 3

    Odležaná cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a naplňte ním tortovú formu s priemerom 20 cm po celom obvode, zvyšok cesta odrežte, použijete ho na mriežku. Formu s cestom dajte na chvíľu do chladničky, pred pečením dno popichajte vidličkou. Pečte pri teplote 180 °C asi 25 minút. Cesto by malo byť po vytiahnutí upečené.

  4. 4

    Zvyšné cesto vyvaľkajte a narežte na tenké pásiky. Naplňte koláč jablkovou náplňou a navrchu prepletajte jednotlivé pásiky cesta. Potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte cukrom. Pečte pri teplote 180 °C ďalších 25 minút alebo kým bude cesto na vrchu upečené. Apple pie podávajte posypaný práškovým cukrom alebo s omáčkou zo slaného karamelu.

  5. 5

    Urobte si k jablkovému koláču omáčku zo slaného karamelu. Táto kombinácia je neprekonateľná.

    Jablkový koláč – Apple pie - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia