Šúľaný koláč (csotros kalács)
Foto: csicsi
Zdroj: Youtube
Postup
-
1
Najprv pripravíme kvások: do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie.
- 2
Spravíme cesto. Do pol kg múky pridáme soľ (1 KL). Do kvásku pridáme 2 žĺtky a rozpracujeme. Kvások pridáme do múky a môžeme začať miesiť cesto. Pri miesení nakoniec pridáme rozpustené maslo a dobre ho zapracujeme do cesta. Keď už cesto vsiaklo všetko maslo, tak ho dáme bokom, aby pekne nakyslo. Môžete vrch potrieť olejom, aby sa cesto nevysušilo.
- 3
Cesto necháme kysnúť, kým sa nezväčší na dvoj-trojnásobok.
- 4
Po nakysnutí cesto vyberieme na dosku a rozdelíme na menšie časti, aby sme z nich vedeli spraviť hrubšie šúľky. Na dosku nasypeme cukor a šúľky začneme v ňom šúľať.
- 5
Zoberieme väčší hrniec alebo tortovú formu a šúľky doň pekne poukladáme. Malo by to vyzerať ako osie hniezdo. Cesto necháme nakysnúť v hrnci na dvojnásobok a potom ho vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme do zlatista.
- 6
Po upečení ešte na horúci koláč nalejeme 1,5 dl medu. Keď už cesto vsiakne všetok med, koláč pekne vyberieme z formy.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Také bych ráda ochutnala. Hore pod obrázkom vlevo je odkaz na youtube
Koláč je naozaj výborný ...odporúčam vyskúšať :) ďakujem za koment :)
Určite odporúčam vyskúšať je naozaj dobrý ... na budúce sa posnažím spraviť aj fotodokumentáciu ,ale je tam aj link na originál recept ..skúste kuknúť :)