Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Šúľaný koláč (csotros kalács)

csicsi - bez fotkycsicsi, 16. októbra 2024
Šúľaný koláč (csotros kalács)
Foto: csicsi


Zdroj: Youtube

Suroviny

Cesto:
200 ml
20 g
1 PL
2 ks
500 g
1 KL
50 g rozpustené
Okrem toho:
150 ml




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme kvások: do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie.

  2. 2

    Spravíme cesto. Do pol kg múky pridáme soľ (1 KL). Do kvásku pridáme 2 žĺtky a rozpracujeme. Kvások pridáme do múky a môžeme začať miesiť cesto. Pri miesení nakoniec pridáme rozpustené maslo a dobre ho zapracujeme do cesta. Keď už cesto vsiaklo všetko maslo, tak ho dáme bokom, aby pekne nakyslo. Môžete vrch potrieť olejom, aby sa cesto nevysušilo.

  3. 3

    Cesto necháme kysnúť, kým sa nezväčší na dvoj-trojnásobok.

  4. 4

    Po nakysnutí cesto vyberieme na dosku a rozdelíme na menšie časti, aby sme z nich vedeli spraviť hrubšie šúľky. Na dosku nasypeme cukor a šúľky začneme v ňom šúľať.

  5. 5

    Zoberieme väčší hrniec alebo tortovú formu a šúľky doň pekne poukladáme. Malo by to vyzerať ako osie hniezdo. Cesto necháme nakysnúť v hrnci na dvojnásobok a potom ho vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme do zlatista.

  6. 6

    Po upečení ešte na horúci koláč nalejeme 1,5 dl medu. Keď už cesto vsiakne všetok med, koláč pekne vyberieme z formy.

Diskusia k receptu

csicsi
@zolik (16.10.2024 19:50)

Určite odporúčam vyskúšať je naozaj dobrý ... na budúce sa posnažím spraviť aj fotodokumentáciu ,ale je tam aj link na originál recept ..skúste kuknúť :)
pivonka
Pre mňa to nebolo nič prekvapivé, kým som sa nedopracovala k medu. Fíha! Toľko medu! Vpije to ten koláč? No asi hej! To musí byť dobrota!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia