Úspech zaručený:
7 krokov, ktoré vaše mafiny dotiahnu do dokonalosti

Jarmila Horváthová, 1. augusta 2023     4 minúty čítania

Kvôli jednoduchej príprave sú mafiny vďačnou rýchlou maškrtou. Lenže aj pri nich sa dá všeličo pokaziť. Ak chcete upiecť perfektne nadýchané koláčiky, mali by ste dodržať tieto zásady.



Foto: Shutterstock

1. Všetky suroviny majú mať izbovú teplotu

Všetky prísady, ktoré budete do mafinov používať, by mali mať mať rovnakú (izbovú) teplotu. Preto to, čo máte v chladničke, napríklad vajíčka či mlieko, vyberte aspoň hodinu, dve pred pečením, aby ingrediencie mali čas na vyrovnanie teploty.

2. Suché a vlhké prísady zmiešajte osobitne

V jednej mise samostatne zmiešajte všetky suché suroviny a potom v druhej mise zmiešajte všetky tekuté suroviny.



Foto: Shutterstock

3. Cesto nemiešajte dlho

Keď k zmesi suchých surovín pridáte tekutú zmes, nemiešajte ich spolu dlho a dôkladne. Vtedy hrozí, že vaše budú mafiny tuhé. Preto len krátko spojte všetky ingrediencie, najlepšie stierkou alebo vareškou.

4. Dobre predhrejte rúru a mafiny do nej dajte hneď

Mafiny patria do dobre vyhriatej rúry a cesto by malo do nej ísť okamžite po zmiešaní. Preto cesto zamiešajte a formičky plňte tesne predtým, ako ich vložíte do rúry.

5. Použite správne formičky

Najlepšie je na pečenie mafinov použiť mafinový plech, pričom do každého otvoru vložíte papierový košíček, alebo cestom môžete naplniť samostatne stojace silikónové formičky.

Ak cesto dáte len do papierových košíčkov, mafiny sa roztečú do strán a budú nevzhľadné, pretože mafinové cesto je na papierové košíčky príliš ťažké.



Foto: Shutterstock

6. Plňte do dvoch tretín

Cesto na mafiny počas pečenia veľmi narastie, preto je dôležité naplniť formy cestom len asi do 2/3. Len tak sa vytvorí krásny, mierne klenutý tvar.

Ak predsalen dáte cesta viac a upečené mafiny sú príliš veľké, odrežte im vrch a urobte z nich kapkejky – zrezané mafiny ozdobte šľahačkou alebo obľúbeným krémom, ktorý sa dá nastriekať navrch.

Ak naopak mafiny nenarastú, môže to byť spôsobené tým, že ste nepoužili dostatočné množstvo prášku do pečiva alebo je dlhšie po dátume spotreby.



Foto: Shutterstock

7. Nechajte ich vychladnúť

Ak ste použili plech na mafiny s papierovými košíčkami, môžete ich vybrať ľahko a aj ich v nich servírovať. Zo silikónových formičiek sa mafiny najlepšie vyberajú až keď vychladnú.

Upečte si tieto výborné jablkovo-banánové mafiny podľa Evy Černej:







ANKETA: Vykladáte pred pečením formu na mafiny papierovými košíčkami?

93,8%



6,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist