Jesenný apple pie (jablkový koláč)
Foto: bakingtherapy
Dokonalé spojenie chutí vďaka luxusnému karamelu, sladučkým
jablkám a prenikavej škorici - takto
chutí jeseň.
Zdroj: Foodblog Chuť od Naty
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
450 g |
|
130 g |
|
2 PL |
|
1/2 ČL |
|
8 PL |
|
Plnka: | |
8 ks väčšie |
|
120 g |
|
3 zarovnané PL |
|
70 ml |
|
150 g |
|
2 ČL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
V miske spolu zmiešame 450 g hladkej múky, 2 PL cukru, a 1/2 ČL soli. Na strúhadle nahrubo nastrúhame studené maslo- tým si uľahčíme robotu. Pomocou prstov vytvoríme zo surovín mokrejší piesok. Pridáme najprv 7 PL studenej vody. Zľahka zmiešame, len čo vytvoríme kompaktnú zmes. Cesto nemiesime, chceme krehké cesto. Ak je zmes príliš sypká, ľahko sa rozpadáva, pridáme zvyšnú vodu.
- 2
Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu o trošku väčšiu na spodnú časť a druhú časť o trošičku menšiu na hornú mriežku a ozdobu koláča. Cesto dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- 3
V hrnci s hrubým dnom rozpustíme 120 g masla. Následne doň dáme 3 PL hladkej múky, ale nie kopcovité. Len zarovnané, inak by zmes príliš stuhla. Na miernom plameni miešame spolu 2 minúty. Pridáme 70 ml vody a hneď za tým 150 g cukru. Za stáleho miešania na malom plameni varíme 3 minúty. Vznikne akoby omáčka, ktorá v koláči vytvorí tradičnú chuť. Odstavíme a vmiešame 1,5 ČL mletej škorice. Necháme chladnúť.
- 4
Očistíme jablká od šupky, nakrájame na tenké pásiky a zalejeme ich schladnutou škoricovou omáčkou.
- 5
Z chladničky vyberieme cesto. Prvú, tú väčšiu časť rozvaľkáme na veľkosť nádoby aj s okrajmi, v ktorej budeme apple pie piecť. Na surové cesto nanesieme jablkovú plnku a uhladíme. Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrajame na pásiky a na koláči vytvoríme mriežku.
- 6
Vrchné cesto potrieme vajíčkom a dáme do rozohriatej rúry na 220 °C na 10 minút. Následne bez otvorenia dvierok znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ešte 30 – 40 minút. Dobrú chuť :)
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu