Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jesenný apple pie (jablkový koláč)

bakingtherapy - bez fotkybakingtherapy, 13. septembra 2024

Dokonalé spojenie chutí vďaka luxusnému karamelu, sladučkým jablkám a prenikavej škorici - takto chutí jeseň.
Zdroj: Foodblog Chuť od Naty

90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
130 g
2 PL
1/2 ČL
8 PL
Plnka:
8 ks väčšie
120 g
3 zarovnané PL
70 ml
150 g
2 ČL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    V miske spolu zmiešame 450 g hladkej múky, 2 PL cukru, a 1/2 ČL soli. Na strúhadle nahrubo nastrúhame studené maslo- tým si uľahčíme robotu. Pomocou prstov vytvoríme zo surovín mokrejší piesok. Pridáme najprv 7 PL studenej vody. Zľahka zmiešame, len čo vytvoríme kompaktnú zmes. Cesto nemiesime, chceme krehké cesto. Ak je zmes príliš sypká, ľahko sa rozpadáva, pridáme zvyšnú vodu.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu o trošku väčšiu na spodnú časť a druhú časť o trošičku menšiu na hornú mriežku a ozdobu koláča. Cesto dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.

  3. 3

    V hrnci s hrubým dnom rozpustíme 120 g masla. Následne doň dáme 3 PL hladkej múky, ale nie kopcovité. Len zarovnané, inak by zmes príliš stuhla. Na miernom plameni miešame spolu 2 minúty. Pridáme 70 ml vody a hneď za tým 150 g cukru. Za stáleho miešania na malom plameni varíme 3 minúty. Vznikne akoby omáčka, ktorá v koláči vytvorí tradičnú chuť. Odstavíme a vmiešame 1,5 ČL mletej škorice. Necháme chladnúť.

  4. 4

    Očistíme jablká od šupky, nakrájame na tenké pásiky a zalejeme ich schladnutou škoricovou omáčkou.

  5. 5

    Z chladničky vyberieme cesto. Prvú, tú väčšiu časť rozvaľkáme na veľkosť nádoby aj s okrajmi, v ktorej budeme apple pie piecť. Na surové cesto nanesieme jablkovú plnku a uhladíme. Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrajame na pásiky a na koláči vytvoríme mriežku.

  6. 6

    Vrchné cesto potrieme vajíčkom a dáme do rozohriatej rúry na 220 °C na 10 minút. Následne bez otvorenia dvierok znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ešte 30 – 40 minút. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

dara2583
Koláč vyzerá úžasne. Môžem poprosiť aký priemer ma forma? Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia