Jesenný apple pie (jablkový koláč)
	                                    Dokonalé spojenie chutí vďaka luxusnému karamelu, sladučkým 
jablkám a prenikavej škorici - takto 
chutí jeseň. 
Zdroj: Foodblog Chuť od Naty	                                
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 450 g | 
                                                             | 
                                                    
| 130 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 8 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 8 ks väčšie | 
                                                             | 
                                                    
| 120 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3 zarovnané PL | 
                                                             | 
                                                    
| 70 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
V miske spolu zmiešame 450 g hladkej múky, 2 PL cukru, a 1/2 ČL soli. Na strúhadle nahrubo nastrúhame studené maslo- tým si uľahčíme robotu. Pomocou prstov vytvoríme zo surovín mokrejší piesok. Pridáme najprv 7 PL studenej vody. Zľahka zmiešame, len čo vytvoríme kompaktnú zmes. Cesto nemiesime, chceme krehké cesto. Ak je zmes príliš sypká, ľahko sa rozpadáva, pridáme zvyšnú vodu.
- 2
 Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu o trošku väčšiu na spodnú časť a druhú časť o trošičku menšiu na hornú mriežku a ozdobu koláča. Cesto dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- 3
 V hrnci s hrubým dnom rozpustíme 120 g masla. Následne doň dáme 3 PL hladkej múky, ale nie kopcovité. Len zarovnané, inak by zmes príliš stuhla. Na miernom plameni miešame spolu 2 minúty. Pridáme 70 ml vody a hneď za tým 150 g cukru. Za stáleho miešania na malom plameni varíme 3 minúty. Vznikne akoby omáčka, ktorá v koláči vytvorí tradičnú chuť. Odstavíme a vmiešame 1,5 ČL mletej škorice. Necháme chladnúť.
- 4
 Očistíme jablká od šupky, nakrájame na tenké pásiky a zalejeme ich schladnutou škoricovou omáčkou.
- 5
 Z chladničky vyberieme cesto. Prvú, tú väčšiu časť rozvaľkáme na veľkosť nádoby aj s okrajmi, v ktorej budeme apple pie piecť. Na surové cesto nanesieme jablkovú plnku a uhladíme. Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrajame na pásiky a na koláči vytvoríme mriežku.
- 6
 Vrchné cesto potrieme vajíčkom a dáme do rozohriatej rúry na 220 °C na 10 minút. Následne bez otvorenia dvierok znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ešte 30 – 40 minút. Dobrú chuť :)
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu