Buďte trendy:
Fermentujte, je to jednoduché, zdravé a perfektne tak zužitkujete posledné kúsky zo záhrady

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Urobte si originálne zásoby na zimu. Na domáce fermentovanie nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky ani skúsenosti.



Foto: Shutterstock

Prečo fermentovať?

Fermentácia je prírodný spôsob konzervovania potravín pomocou baktérií mliečneho kvasenia. Tie premieňajú cukry v zelenine (alebo ovocí) na kyselinu mliečnu, ktorá predlžuje ich trvanlivosť a zároveň ich obohacuje o výnimočnú chuť aj nutričné hodnoty, predovšetkým o probiotiká podporujúce trávenie.

Aké sú základné pravidlá fermentovania?

  • Používajte čisté nádoby – najlepšie sklenené, vyvarené alebo dôkladne umyté.
  • Zeleninu zatlačte pod hladinu – ak bude plávať, vyčnievať nad hladinou, môže sa pokaziť.
  • Soľ je kľúčová – bráni rastu nežiaducich baktérií. Používajte čistú morskú alebo kamennú soľ bez jódu.
  • Kvaste pri izbovej teplote (20–24 °C) – nižšia teplota spomaľuje proces kvasenia, príliš vysoké teploty môžu negatívne ovplyvniť chuť.
  • Doprajte kvaseniu čas – väčšina zeleniny je pripravená po 5–10 dňoch, niektoré (ako kapusta) môžu trvať aj dlhšie.
  • Prečítajte si aj naše rady, ako postupovať pri domácej fermentácii zeleniny.




  • Foto: Shutterstock

    Klasiky, ktoré fungujú

    Kyslá kapusta: Stačí nakrájať, nasoliť, pridať rascu, bobkový list či jablko, premiešať a natlačiť do pohára. Už po týždni sa rozbehne fermentácia a kapusta zmäkne. Ak nemáte veľkú nádobu, môžete si kapustu vykvasiť aj v malom, napríklad v zaváraninovom pohári.
    Domáce kimchi: Pikantná kórejská klasika s čínskou kapustou, cesnakom, zázvorom, čili a ryžovou pastou. Daikon reďkovku z pôvodného receptu skúste nahradiť kalerábom alebo mrkvou. Podľa receptu od @enerrgizer budete potrebovať čínsku kapustu, chilli papričky, jarnú cibuľku, zázvor, cesnak, rybiu omáčku a, samozrejme, soľ.
    Pikantný kórejský šalát si ľahko pripravíte aj podľa videoreceptu nášho prispievateľa @blogbusker:
    Uhorky: Ktorý Slovák by nemiloval kvasené uhorky? Zalejte ich slanou vodou, pridajte kôpor, cesnak, listy chrenu či viniča. Sú hotové za pár dní. Skúste si ich pripraviť podľa videoreceptu od @cesminaz:
    Cvikla: Obľúbená zelenina nášho regiónu nemôže ostať pri fermentovaní bokom. Výborne sa hodí k bryndzi a orechom.
    Po bulharsky: Kvasiť môžete skutočne takmer všetko - mrkvu, kaleráb, zeler, karfiol, papriku, paradajky. Vyskúšajte starý bulharský recept od @helica:

    Ide to aj s ovocím či vločkami

    Ovocie: Áno, aj to sa dá! Fermentované ovocie má sladkokyslú chuť a dá sa použiť do omáčok, čatní alebo aj k pečenému mäsu. Výborné sú slivky a ringloty, ananás, mango, hrozno a dokonca ja melón.
    Najprv si pripravte základ na fermentáciu: v pohári zmiešajte štartovaciu kultúru – napríklad balíček pekárskeho droždia – s dvomi šálkami vody a jednou šálkou cukru. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a nádobu uzavrite (nie napevno, aby mohol unikať tlak). Tento základ nechajte odstáť pri izbovej teplote približne 3 až 4 dni.
    Potom pridajte do pohára čerstvé ovocie podľa výberu spolu s rovnakým množstvom cukru, ako pri základe. Opäť premiešajte, kým sa cukor nerozpustí, nádobu zatvorte a nechajte pokračovať v kvasení ešte niekoľko dní. Podľa chuti môžete do zmesi pridať škoricu, lístky mäty, klinčeky či kúsok zázvoru.

    Ovsené vločky: Síce nie sú zo záhrady, ale určite budú zaujímavým spestrením vášho jedálneho lístka. Aj obyčajné ovsené vločky totiž môžete jednoducho „naštartovať“, aby boli ľahšie stráviteľné, chutnejšie a plné dobrých baktérií. Výsledok? Raňajky, ktoré zasýtia, nezaťažia a prirodzene podporia trávenie.



    ANKETA: Robíte si kvasené uhorky?

    70,4%



    29,6%







    Diskusia k článku










    TOPlist