Foto: enerrgizer
Za recept ďakujem @sjuz a @2010...toto je taká light verzia kórejskej nakladanej kapusty...pre Európu...
príprava
Postup
-
1
...čínsku kapustu si rozoberieme a dobre v miske posolíme, zalejeme vodou a dáme do chladničky. Na druhý deň listy kapusty dobre poumývame (2x) pod tečúcou vodou a pripravíme si suroviny...
-
2
...zázvor, chilli, cesnak, rybaciu omáčku, trošku soli, cukor a sladkú mletú papriku dáme do mixéra. Odporúčam suché chilli papričky mixovať ako prvé, nebudú vám potom plávať v mixéri na vrchu a vy môžete vynechať nasledujúci bod... :-)
-
3
...chilli boli stále na vrchu a tak som celú zmes prepasíroval a stratili sa všetky tie pekné biele bodky :-)
-
4
...umyté listy kapusty v miske dobre obalíme rozmixovanou omáčkou. Sjuz odporúčala v rukaviciach, ale nemal som...
-
5
...natlačíme do fľaše a necháme pri izbovej teplote fermentovať...po 1-3 dňoch dáme do chladničky a môže sa jesť...z pôvodného receptu som vynechal ryžovú múku, nemal som a hladká mi tam nepasovala, ale čítal som, že kimči sa pripravuje na sto (tisíc) rôznych spôsobov, takže možno nevadí. Edit: po dvoch dňoch fermentovania ......výborná krehká kapusta, ale zároveň chrumkavá, obalená v sladkasto korenistej chilli omáčke...naozaj super. Neodporúčam jesť keď idete potom medzi ľudí, cesnak je v Kimči príjemne cítiť... :-) ...viac postrehov a informácií v komentároch pod receptom...dobrú chuť
a ten od @sjuz varecha.pravda.sk/recepty/kimci-korejska-kapusta/4115-pou...
ďakujem...
@sandratamer aj ja sa teším na tú chuť...určite napíšem a priložím fotku k poslednému bodu :-)
S tým jedením - pýtala som sa tiež zo zlej predstavy. Totiž keď robím kvašáky, tak vnorím ruku do pohára, vyberiem veľký kvašák a schrúmem ho len tak, bez krájania ... Haha. A takto som si predstavovala aj tie kapustové listy, takže pokrájať na tanieri - chápem.
Troska vody odoberieme a ostatnu zlejeme prec. Ryzu a troska vody, ktoru sme odobrali dame do mixera a rozmixujeme ryzu. Tuto hmotu dame do plienky alebo ineho tenkeho platna, ulozime do sytka a zatazime. Prebytocnu vodu niekolko hodin nechame odtekat. Takuto ryzovu muku bud hned pouzijeme alebo ak ju chceme uskladnit, rozhrnieme ju na velky tanier a na slnku nechame vysusit.
pozn.
@enerrgizer - Ryzovu muku je najlepsie pripravit obycajnym pomletim na mlynceku na obilie. Ked nemas mlyncek a obilie tak uplne staci elektricky mlyncek na kavu, vysledok je plus-minus ten isty.