Domáce žemle na hamburger
mesačník Varecha, 2. septembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
S domácou žemľou bude každý hamburger ešte lepší.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
V polovici vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie. Zmes necháme 5 minút odstáť. Do misy preosejeme múku so soľou. Vmiešame do nej zmes s droždím. Vajce rozšľaháme vo zvyšnom mlieku a zapracujeme do zmesi. Nakoniec pridáme vo vlažnej vode rozpustené maslo a spracujeme na hladké, nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 50 minút, kým cesto zdvojnásobí objem.
- 2
Cesto rozdelíme na šesť dielov, z každého vytvarujeme bochníček. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút kysnúť. Ak chceme, aby mali žemle dookola v strede svetlejší pruh, musíme ich uprostred obaliť prúžkom alobalu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút.
Tiež hamburgerové žemle:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu