Hamburgerové žemle
Hamburgerové žemle

Domáce žemle na hamburger

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 2. septembra 2025
Domáce žemle na hamburger
Foto: Kulinární studio MAFRA

S domácou žemľou bude každý hamburger ešte lepší.

6
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

200 ml vlažné
15 g
7 g
410 g
8 g
2 ks
50 ml
40 g
 (na potretie)
 (na posypanie)



Postup

  1. 1

    V polovici vlažného mlieka rozmiešame cukor a droždie. Zmes necháme 5 minút odstáť. Do misy preosejeme múku so soľou. Vmiešame do nej zmes s droždím. Vajce rozšľaháme vo zvyšnom mlieku a zapracujeme do zmesi. Nakoniec pridáme vo vlažnej vode rozpustené maslo a spracujeme na hladké, nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 50 minút, kým cesto zdvojnásobí objem.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na šesť dielov, z každého vytvarujeme bochníček. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 20 minút kysnúť. Ak chceme, aby mali žemle dookola v strede svetlejší pruh, musíme ich uprostred obaliť prúžkom alobalu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút.

Diskusia k receptu

alica7
Mňamka, aj ja robím domáce burger žemle, výhoda je, že nie sú také sladké ako kupované.