Kaša z fermentovaných ovsených vločiek
Foto: siuuu
Fermentované vločky sú pre mňa novinka. Keď som sa o nich snažila dozvedieť niečo viac, zistila som, že doteraz som ich pripravovala nesprávne Zobraziť celý popisFermentované vločky sú pre mňa novinka. Keď som sa o nich snažila dozvedieť niečo viac, zistila som, že doteraz som ich pripravovala nesprávne a nevyťažila som z nich to najcennejšie. Takže som sa dozvedela niečo nové a urobila som niečo pre svoj organizmus. Viac o vločkách a fermentácii nájdete na mojom blogu.
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2023/01/kasa-z-fermentovanych-ovsenych-vlociek.html
porcie
príprava
Postup
-
1
Ja som na začiatok zvolila ten najjednoduchší spôsob - fermentáciu vodou a citrónovou šťavou. Postup je veľmi jednoduchý - do misky dáme vločky, vodu a citrónovú šťavu (alebo môžete použiť vodu a 1 PL jogurtu so živou kultúrou, alebo napríklad kefír), zmiešame, prikryjeme napríklad tanierikom (nedávame pevný uzáver kvôli cirkulácii vzduchu) a necháme pri izbovej teplote odstáť (fermentovať) minimálne 12 hodín (niekto necháva 36 - 60 hodín) - dĺžka fermentácie má vplyv na množstvo rozbitých fytátov, ktoré na seba viažu minerály a bránia ich vstrebávaniu do organizmu. Vločky môžete kombinovať s rôznymi semienkami (chia, ľanové), potom treba pridať viac tekutiny.
- 2
Po uplynutí času určeného na fermentáciu, si každý môže k vločkám pridať to, čo zvyčajne - každý podľa chuti. Ja som pridala 1/2 roztlačeného banánu na osladenie a na vrch čerstvé ovocie (prvýkrát som natrafila v obchode na červené kivi - je lahodnejšie a sladšie ako to zelené, chuťovo podobné žltému), trocha domácej granoly a trocha voňavého korenia. Ovsenú kašu mávam občas na raňajky, teraz bude zrejme častejšie, pretože budem skúšať rôzne varianty fermentácie.
Tiež ovsená kaša:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Keď chcem vločky na studeno, zalievam jogurtom a keď chcem na teplo, zalievam mliekom. Pridám aj orechy alebo hrozienka, chutia mi tam potom také "zmäknuté".
( Akurát ja to musím mať v chladničke, máme doma teplo a by sa mi to pokazilo. Mám to tam aj 3-4 dni. Ráno len odoberám. )
Krásna fotka, ako vždy.
Ja som vždy pripravovala vločky na rýchlo a na studeno ... ráno vločky, voda, nechala som postáť asi pol hodinku a potom postrúhané jablko alebo rozmačkaný banán do nich, navrch čerstvé ovocie a hotovo ...
Ja som pochopila z toho čo som čítala a videla vo videu, že práve majú byť iba pri izbovej teplote, aby prebehla fermentácia správnym spôsobom - vraj sa nepokazia ani keď sú viac dní vonku, ale vyskúšané to nemám ...
Asi je to tak, ale v tom prípade by som ich namáčala iba vo vode. Neviem si predstaviť ako by to vyzeralo, keby som nechala u nás mlieko alebo jogurt 3 dni pri izbovej teplote :-))
Z článku a videa, ktoré som čítala / sledovala vyplývalo, že boli zaliate studenou tekutinou, a v inom článku som sa dočítala, že horúca tekutina zničí probiotiká, takže sa zalievať horúcou tekutinou neodporúča.