Foto: Shutterstock
Fermentácia zeleniny nie je žiadna prelomová novinka - pochádza ešte z čias, keď naši predkovia nemali chladničky. Vďaka tejto metóde premeníte čerstvú zeleninu na pikantnú a chrumkavú dobrotu plnú zdravia.
Pri fermentovaní sa sacharidy v zelenine menia za pomoci laktobacilov, baktérií mliečneho kvasenia (bez prítomnosti vzduchu) na kyselinu mliečnu, ktorá dodáva zelenine typickú kyslú chuť. Takto upravená zelenina je dôležitým zdrojom vlákniny, ale najmä prírodných probiotík a enzýmov, ktoré zlepšujú trávenie a posilňujú imunitu.
Zatiaľ čo dlhokvasená zelenina, ako je napríklad naša tradičná kyslá kapusta, vydrží aj celú zimu, zelenina, ktorá prejde krátkym, niekoľkodňovým kvasením, je určená na okamžitú konzumáciu. Takáto zelenina nesie tiež názov pickles.
Výhodou tejto “rýchlej” metódy je, že môžete experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, korenia aj dĺžkou kvasenia.
Na nasledujúcich stranách nájdete 5 tipov, ktoré vám pomôžu prípravu rýchlokvasenej zeleniny zvládnuť na jednotku.
Diskusia k článku