Gravy
Foto: Shutterstock
Typy gravy omáčok
Čokoládová gravy obsahuje tuk, múku, kakaový prášok a niekedy malé množstvo cukru.
Vajíčková gravy je druh bešamelovej omáčky. Z mäsového výpeku (zvyčajne zo slaniny) a múky sa vyrobí hustá zápražka, ktorá sa potom osolí a okorení. Pridajú sa rovnaké diely vody a mlieka a omáčka sa opäť privedie k varu. Ďalej sa do nej pomaly pridáva dobre rozšľahané vajce, ktoré sa do nej rýchlo zašľahá.
Drobková gravy obsahuje drobky z moriaka alebo kurčaťa alebo sa používa vývar z týchto drobkov. Podáva sa k jedlám pripraveným z tejto hydiny.
Cibuľová gravy je vyrobená z veľkého množstva pomaly sa dusenej nakrájanej cibule zmiešanej s vývarom alebo vínom. Bežne sa podáva s vajíčkami, kotletami alebo iným grilovaným alebo vyprážaným mäsom, ktoré pri varení neprodukuje svoju vlastnú omáčku.
Zeleninová alebo vegetariánska gravy je omáčka z varenej alebo pečenej zeleniny. Rýchle a chutné zeleninové omáčky môžu byť vyrobené z akejkoľvek kombinácie zeleninového vývaru, múky a masla, oleja alebo margarínu. Na zahusťovanie sa môže použiť aj kukuričný škrob (kukuričná múka). Niekedy sa do nej pridávajú zeleninové šťavy, ktoré obohacujú chuť a môžu dať omáčke tmavozelenú farbu. Taktiež sa do nej môže pridať víno alebo pikantný extrakt z droždia, ako je Marmite alebo Vegemite.
Krémová gravy je omáčka, ktorá sa zvyčajne podáva s vyprážaným kuracím rezňom. Je to v podstate bešamelová omáčka pripravená zo zápražky z mäsového výpeku a múky, do ktorej sa pridáva mlieko. Niekedy sa do nej pridáva čierne korenie, kúsky salámy alebo kuracia pečeň.
Hnedá gravy je vyrobená z výpeku z pečeného mäsa alebo hydiny, v ktorom sa varí pri vysokej teplote cibuľa alebo aj iná zelenina. Omáčka je ďalej zahustená zmesou vody a múky.
Wow–Wow Sauce
Wow–Wow omáčka (niekedy označovaná ako Bow Wow omáčka) je omáčka vytvorená na začiatku 19. storočia. Obsahuje portské víno, vínny ocot, nakladané uhorky alebo nakladané vlašské orechy, anglickú horčicu a pastu z húb všetko na základe z hovädzieho vývaru, múky a masla.
Marie Rose sauce
Foto: Shutterstock
Brown sauce
Foto: Shutterstock
Hnedá omáčka je zmes kečupu a Worcestershirskej omáčky, obsahuje rôzne kombinácie paradajok, melasy, datlí, tamarindu, čierneho korenia, octu a niekedy aj hrozienok alebo sardeliek (ančovičiek). Chuť má sladkastú s pikantnou dochuťou podobnú Worcestershirskej omáčke. Je podobná, ale nie identická steakovej omáčke v Spojených štátoch, ktorá historicky pochádza z hnedej omáčky, barbecue omáčky z Austrálie a Tonkatsu omáčky z Japonska.
V oblasti Edinburghu sa podáva kombinácia liehového octu (alebo vody) a hnedej omáčky známa ako "Chippy omáčka", ktorá je populárna s rybou a hranolčekmi (fish and chips).
Mushroom sauce
Foto: Shutterstock
Cheddar sauce
Foto: Shutterstock
Čedarová omáčka môže byť použitá mnohými rôznymi spôsobmi na mäso, cestoviny, zeleninu a dokonca aj ako dip. Najznámejšie jedlá s touto omáčkou sú rybí koláč (Fish pie), syrové makaróny (Macaroni cheese), syrový karfiol (Cauliflower cheese).
Whiskey sauce
Foto: Shutterstock
Worcestershire sauce
Foto: Shutterstock
Zloženie tradičnej Worcestershirskej omáčky sú sladový ocot (z jačmeňa), alkoholový ocot, melasa, cukor, soľ, sardelky (ančovičky), tamarindový extrakt, cibuľa, cesnak, čierne korenie. Medzi ďalšie jej príchute patria napríklad klinčeky, sójová omáčka, citróny, kyslé uhorky a paprika.
Redcurrant sauce
Foto: Shutterstock
Albert sauce
Foto: Shutterstock
Mint sauce
Foto: Shutterstock
Horseradishsauce
Foto: Shutterstock
Pre inšpiráciu nahliadnite aj do sekcie Anglická kuchyňa
Zaujímavosti o základných druhoch omáčok vo francúzskej kuchyni sa dozviete v článku Grandes sauces basiques – veľké základné omáčky vo francúzskej kuchyni
Veľký prehľad talianskych omáčok nájdete v článku 9 talianskych omáčok k mäsu i cestovinám
Zdroj: www.wikipedia.org
Diskusia k článku