Glazovaný losos s omáčkou z whisky

absik - fotkaabsik, 2. februára 2010
Glazovaný losos s omáčkou z whisky
Foto: absik

Keď som dnes browsoval po stránkach výrobcu mojej obľúbenej whisky, natrafil som na recept, ktorý ma hneď zaujal. Keďže whisky som mal doma v barovej skrinke a ostatné suroviny boli tiež poruke, nič nebránilo receptík vyskúšať.

Suroviny

2 strúčiky
1 lyžička
1 dcl
1 dcl
0.5 dcl
2 lyžice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme omáčku na glazovanie lososa. Dva rozdrvené strúčiky cesnaku nasypeme do menšieho hrnca s 2 lyžicami studeného olivového oleja a zapneme sporák. Keď sa olej rozohreje a cesnak rozvonia a zmäkne, čiže približne po 2 minútach, pridáme lyžičku zázvoru (buď drveného alebo čerstvo nastrúhaného) a prilejeme 1 dcl pomarančovej šťavy, 0.5 dcl whisky, 0.5 dcl hoisin omáčky a 2 lyžice sójovej omáčky a privedieme do varu. Na miernom stupni varíme asi 15 minút, dokiaľ omáčka nezhustne. Chvíľu si krátime striedmym popíjaním whisky. Hik.

  2. 2

    Grilovaciu panvicu pokropíme olivovým olejom a poriadne rozohrejeme. Keď olej začne dymiť, položíme na panvicu lososové filety. Po cca 5 minútach filety obrátime a ugrilovanú stranu poriadne natrieme pripravenou glazovacou zmesou. Po ďalších 3 minútach filety znovu otočíme, natrieme druhú stranu glazúrou a grilujeme ich ešte asi 2 minúty.

  3. 3

    Pred servírovaním prelejeme ugrilované kúsky ešte trochou teplej omáčky a môžeme sa do toho pustiť. V celku uvarené zemiačky sa k tomu báječne hodia. A pohár whisky samozrejme tiež. Dobrú chuť a na zdravie!

  4. 4

    http://absik.blogspot.com/2009/04/glazovany-losos-s-omackou-z-whisky.html

Diskusia k receptu

cokomilka
Znie to dobre, aj vyzerá, grilovanie je premyslené vzhľadom k zdravej výžive...
kuchticka
Moj manzel by povedal, ze whiskey je na varenie skoda, lepsie ju vypit a tak by mi nic ine neostavalo, iba grilovat lososa sposobom, ako to robim skoro kazdy tyzden.