Bažant s omáčkou z portského vína
šéfkuchárka hotela Jalta v Michalovciach, 11. mája 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Rúru si predhrejeme na 230 stupňov. Na pekáč dáme dostatočne veľký kus alobalu a vymastíme ho olejom. Bažanta osušíme, odstránime prebytočný tuk a kožu. Opatrne uvoľníme kožu na prsiach a mäso potrieme maslom. Nohy bažanta zviažeme špagátom a na prsia dáme bobkový list a tymian. Celého bažanta obtočíme slaninou, položíme ho na alobal, osolíme a okoreníme a alobal uzatvoríme.
- 2
Bažanta pečieme asi 20 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 40 minút. Opatrne otvoríme alobal a pečieme 15 – 20 minút, kým bažant nie je hnedý a po pichnutí nožom nevyteká číra šťava.
- 3
Šťavu z alobalu nalejeme do panvice a odstránime prebytočný tuk. Poprášime múkou a pomaly varíme do zhustnutia omáčky. Zašľaháme dovnútra vývar, pridáme rôsol a necháme prevrieť. Varíme do zhustnutia, pridáme portské víno, dochutíme soľou a korením. Po uvarení precedíme a podávame v omáčniku.
- 4
NÁŠ TIP: Pečením v alobale sa bažant nevysuší a mäso zostane pekne šťavnaté. Omáčka z ríbezlí a portského vína je pikantne sladkokyslá a výborne sa hodí k bažantiemu mäsu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu