Ranostaj pestrý (Coronilla varia L.)


Foto: Tatiana Plešová
Ranostaj predstavuje trvácu rastlinu, ktorú by sme našli rásť aj na pasienkoch. Takou zaujímavosťou je, že dobytok túto rastlinu, nespása. Možno intuitívne vedie, že ranostaj je jedovatá rastlina. Preto by sa mali mať na pozore predovšetkým deti, ktoré lákajú pekné a jemné kvietky. Otravy spôsobené ranostajom sa prejavujú: hnačkou, zblednutím, kŕčmi a dráždením na dusenie. Pri otrave nie je vylúčená ani smrť.

Droga sa vyznačuje zelenou farbou a pričom chuť je horká. Jej obsah tvorí jedovatý glykozid koronilín, vitamín C, organické soli, triesloviny a horčiny.

Ranostaj sa vyznačuje hlboko koreniacim koreňom. Stonka je rozkonárená a listy sú striedavé. Plodom je struk. Bledofialové kvety sa objavujú v mesiacoch máj – august. Ranostaj sa vyskytuje pri cestách a trávnatých miestach. Vyhovuje mu predovšetkým vápencové podložie.

Predmetom zberu je vňať Ranostaju. Výťažok z Ranostaju sa vyznačuje zelenou farbou, horkej chuti. Jej obsah tvorí jedovatý glykozid koronilín, vitamín C, organické soli, triesloviny a horčiny. Má močopudný účinok a upravuje srdcový rytmus.



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 07:15

Diskusia k článku

používateľ nemá avatargabriele 4. marca 2016 o 15:41

pani Plešová, "srdcovy rytmus" ...Vám urcite tato bylina nevyriesi...toto patri do ruk lekara...pisete, ze sposobuje otravy, ale zaroven ju odporucate ako liecivo !!!
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:03

@Gabriele (4.3.2016 15:41

Pani Gabriele, prepáčte, ale zjavne ste nepochopili môj herbár. Všetky články o rastlinách majú informačný charakter. Nikomu nedávam návody a ani žiadne odporúčania. Herbár neznamená, že v ňom musia byť len liečivé rastliny. Herbár je súhrn všetkých rastlín, kde nájdete informácie o danej rastline. Mnoho rastlín uvedených v atlasoch liečivých rastlín je jedovatých, ale to ešte neznamená, že sa v liečebnej praxi nepoužívajú alebo prípadne vo farmaceutickom priemysle. To ešte, keď napíšem aký má rastlina účinok neznamená, že ju odporúčam ako liečivo. Mne je úplne jasné, že také rastliny patria do rúk lekára. Bolo to myslené tak, že sa používajú v medicíne a preto aj môžu slúžiť ako liečivo, keď sa dodrží správny postup a dávkovanie. Dosť ma mrzia a zarážajú Vaše až prehnane negatívne reakcie. Osobne čerpám z odborných kníh a fotky si robím sama. Je s tým veľmi veľa práce, vybrať tie správne informácie. Mojim hlavným cieľom bola osveta v oblasti rastlín a rozhodne som nemala v pláne dávať odporúčania a návody. Mám knihu, kde je ešte aj presne napísané ako si pripraviť z ktorej rastliny odvar, zápar a pod...Nechcela som však do toho púšťať. Mne ide hlavne o to, aby ľudia vôbec poznali aké rastliny u nás rastú a nezbierali bez rozmyslenia všetko čo stretnú ( tým myslím hlavne aj chránené druhy). Jedovaté rastliny tu uvádzam hlavne preto, aby nedošlo k zámene, ako sa tomu stalo nedávno, keď bola jesienka zamenená za cesnak medvedí. Fakt som snažila, aby som ľuďom aspoň trochu priblížila flóru Slovenska, aby ľudia videli koľko krásnych a rôznorodých druhov tu rastie. Namiesto toho tu čítam negatívne reakcie. Rastlinám sa venujem už niekoľko rokov, sú celý môj život. Veľa druhov pestujem, chodievam do prírody a zaujímam sa o to čo v nej rastie. Mám niekoľko publikovaných článkov z oblasti záhradníctva.
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 5. marca 2016 o 13:02

Pani Gabriele, špeciálne pre Vás som našla, ďalší odkaz na stránku, kde sa píše o ranostaj a rovnako je tam uvedené, že má účinky na srdce:

 botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/15-coronill...
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 5. marca 2016 o 13:07

Len tak mimochodom, nezabudnite aj im napísať, prečo do herbáru uviedli aj jedovatú rastlinu.
@zareaguj


Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist