Kuracie karí
Kuracie karí

Thajské zelené karí fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 12. októbra 2025
Thajské zelené karí (fotorecept)
Foto: kucharka

Suroviny na tento recept nemáme vždy doma v špajzi, ale dajú sa zohnať a … stojí to zato! Garantujem.

6-8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 PL
1 ČL
6-8 ks
500 ml
 (light, sójová)
hrsť
Zelená karí pasta:
4-6 ks
2 ks
5 cm čerstvý očistený
2 strúčiky
hrsť
2 ks očistená
z 1 limetky (kôra a šťava)
2,5 cm
1 PL
1 ČL
1 ČL
2 ČL
3 ČL



Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme thajskú zelenú pastu: všetky suroviny rozmixujeme najemno. Galangal je ťažko zohnať, minule som ho nahradila extra limetkovou kôrou z 1 limetky.

    Thajské zelené karí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji opečieme kuracie kúsky, ale iba trochu, aby sa zafarbili.

    Thajské zelené karí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme cukrom, premiešame, zalejeme kokosovým mliekom a zelenou karí pastou, a na slabom ohni varíme asi 25 minút (ja som ku koncu pridala aj za hrsť zeleného hrášku).

    Thajské zelené karí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dochutíme rybacou omáčkou alebo jemnou sójovou omáčkou. Posypeme čerstvým posekaným koriandrom. Podávame s ryžou, u nás bola jazmínová. Niekedy ešte opražím na oleji na kúsky nakrájaný baklažán. Ten potom buď vložím do karí alebo podávam ako prílohu.

    Thajské zelené karí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

haji
Recept se mi líbí. Zajímavé ingredience, čerstvý koriandr musím na sobě otestovat a galangal jsem si musela vygooglit, ten nejspíš v našich končinách nebude v nabídce. Uvidím, recept je lákavý, díky za něj.
kucharka
@haji (12.10.2025 16:44)

Tak držím palce. Galangal aj ja veľmi ťažko zoženiem…
Keď sa niektorá surovina vynechá, nebude to autentické ale dobré to bude aj tak, zaručene.
:-)
1x haji
haji
@kucharka (12.10.2025 21:10)
Asi tak, neseženu, ale když bych někde viděla sušený mletý, ze zvědavosti koupím - láká mě ta googlem popsaná chuť. Děkuji za koment, jsi pozorná.
chemik
Recept se jeví kompletní, i když mi na fotce chybí (vedle krému) více tekutého kokosového mléka. Galangal jako živý oddenek mívají Vietnamci v prodejnách v zasklených chladničkách, sušený mletý je mnohem ostřeji pálivý než zázvor. Jako dobrou radu doporučuji kousky kuřecího masa lehce obalit před opékáním dětskou krupičkou protřepáním v PE sáčku, při vaření se při půlhodinovém vaření nerozpadnou. PS: nesnáším chuť zeleného koriandru, nahrazuji lístky z řapíkatého stonkového celeru.
kucharka
@chemik (13.10.2025 11:39)
Ďakujem za komentár.
Zelený koriander sa môže nahradiť aj petržlenom.
A samozrejme, môže sa pridať viac omáčky, každý ako má rád. A ako je na tom na rebríčku pikantnosti :-))
Táto zelená pasta, ak sa dá viac kokos.mlieka, sa dá použiť aj ako polievka. Do misky sa dajú tenučké ryžové vermicelli a zeleje sa : môže byť kura, zelenina : baby kukurica, karfiol, baklažán, zelené rajčiny, zemiaky ….
Dúfam, že bude chutiť.
mirop
galangal sa da v pohode nahradit zazvorom, ale kari (zelene, cervene, zlte) je vzdy husta, bohata kremova omacka plna chuti. Toto posobi tak suchsie...
chemik
@mirop (14.10.2025 15:50)

Obvykle se nahrazuje zázvorem, ale v kombinaci dává navíc kromě chuti a pálivosti i ohnivě oranžovou barvu. Prostě komplexní recept, jen bych si přidal více kokosového mléka.
mijaita
Thajské zelené kari je hodně dobré jídlo a vůbec netreba ho vyrábět. Prodává se i v Kauflandu, Tescu a mozna i jinde tam, kde mají sojovky, rýžový papír a pod. Je hodně dobré, viz Google.
@kucharka skvelý recept tady!


kucharka
@mirop
Je mi to ľúto, na hlavnej fotke nieje vidieť veľa omáčky… ale v bode č.3 vidieť hrniec, kde jej je dosť, to už si každý prispôsobí podľa seba.
Keď si spomenul hustú omáčku, myslíš v pohári kupovanú alebo už na tanieri?
Kupovaná sa riedi s kokos.mliekom. Ja viem že v Thajsku tie omáčky nie sú veľmi husté.

kucharka
@chemik (14.10.2025 16:53)
Samozrejme, kokos.mlieka si dá každý koľko chce a ako mu chutí. Mliekom sa tiež redukuje pálivosť/pikantnosť.
kucharka
@mijaita (14.10.2025 18:56)
Áno, kupované je tiež okay, je to rýchlovka. A hlavne keď je ťažšie zohnať všetky suroviny.
( Ale domáce je domáce :-))
mirop
@kucharka (14.10.2025 22:09)

rozne druhy kari si varim, nekupujem hotove omacky v pohari, len vzdy ked som kari varil alebo ho varil niketo pre mna alebo niekde v restauracii jedol, bola to pekna kremova omacka (po kokosovom mlieku)
pa3ck
Galgán - galangal je thajský zázvor a chuťovo je ho najlepšie nahradiť zázvorom
kucharka
@pa3ck (20.10.2025 17:12)
Áno, galangal sa dá nahradiť kúskom zázvora a citrónovej kôry (a ak sa dá aj koriandrových korienkov ).