Thajské zelené karí fotorecept
Suroviny na tento recept nemáme vždy doma v špajzi, ale dajú sa zohnať a … stojí to zato! Garantujem.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
6-8 ks |
|
500 ml |
|
(light, sójová) |
|
hrsť |
|
Zelená karí pasta: | |
4-6 ks |
|
2 ks |
|
5 cm čerstvý očistený |
|
2 strúčiky |
|
hrsť |
|
2 ks očistená |
|
z 1 limetky (kôra a šťava) |
|
2,5 cm |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
3 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme thajskú zelenú pastu: všetky suroviny rozmixujeme najemno. Galangal je ťažko zohnať, minule som ho nahradila extra limetkovou kôrou z 1 limetky.
-
2
Na oleji opečieme kuracie kúsky, ale iba trochu, aby sa zafarbili.
-
3
Posypeme cukrom, premiešame, zalejeme kokosovým mliekom a zelenou karí pastou, a na slabom ohni varíme asi 25 minút (ja som ku koncu pridala aj za hrsť zeleného hrášku).
-
4
Dochutíme rybacou omáčkou alebo jemnou sójovou omáčkou. Posypeme čerstvým posekaným koriandrom. Podávame s ryžou, u nás bola jazmínová. Niekedy ešte opražím na oleji na kúsky nakrájaný baklažán. Ten potom buď vložím do karí alebo podávam ako prílohu.
-
5
Dobrú chuť.
Tak držím palce. Galangal aj ja veľmi ťažko zoženiem…
Keď sa niektorá surovina vynechá, nebude to autentické ale dobré to bude aj tak, zaručene.
:-)
Asi tak, neseženu, ale když bych někde viděla sušený mletý, ze zvědavosti koupím - láká mě ta googlem popsaná chuť. Děkuji za koment, jsi pozorná.