Thajské zelené karí fotorecept
Suroviny na tento recept nemáme vždy doma v špajzi, ale dajú sa zohnať a … stojí to zato! Garantujem.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 800 g |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 6-8 ks |
|
| 500 ml |
|
| (light, sójová) |
|
| hrsť |
|
| Zelená karí pasta: | |
| 4-6 ks |
|
| 2 ks |
|
| 5 cm čerstvý očistený |
|
| 2 strúčiky |
|
| hrsť |
|
| 2 ks očistená |
|
| z 1 limetky (kôra a šťava) |
|
| 2,5 cm |
|
| 1 PL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 2 ČL |
|
| 3 ČL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme thajskú zelenú pastu: všetky suroviny rozmixujeme najemno. Galangal je ťažko zohnať, minule som ho nahradila extra limetkovou kôrou z 1 limetky.
-
2
Na oleji opečieme kuracie kúsky, ale iba trochu, aby sa zafarbili.
-
3
Posypeme cukrom, premiešame, zalejeme kokosovým mliekom a zelenou karí pastou, a na slabom ohni varíme asi 25 minút (ja som ku koncu pridala aj za hrsť zeleného hrášku).
-
4
Dochutíme rybacou omáčkou alebo jemnou sójovou omáčkou. Posypeme čerstvým posekaným koriandrom. Podávame s ryžou, u nás bola jazmínová. Niekedy ešte opražím na oleji na kúsky nakrájaný baklažán. Ten potom buď vložím do karí alebo podávam ako prílohu.
-
5
Dobrú chuť.









Tak držím palce. Galangal aj ja veľmi ťažko zoženiem…
Keď sa niektorá surovina vynechá, nebude to autentické ale dobré to bude aj tak, zaručene.
:-)
Asi tak, neseženu, ale když bych někde viděla sušený mletý, ze zvědavosti koupím - láká mě ta googlem popsaná chuť. Děkuji za koment, jsi pozorná.
Ďakujem za komentár.
Zelený koriander sa môže nahradiť aj petržlenom.
A samozrejme, môže sa pridať viac omáčky, každý ako má rád. A ako je na tom na rebríčku pikantnosti :-))
Táto zelená pasta, ak sa dá viac kokos.mlieka, sa dá použiť aj ako polievka. Do misky sa dajú tenučké ryžové vermicelli a zeleje sa : môže byť kura, zelenina : baby kukurica, karfiol, baklažán, zelené rajčiny, zemiaky ….
Dúfam, že bude chutiť.
Obvykle se nahrazuje zázvorem, ale v kombinaci dává navíc kromě chuti a pálivosti i ohnivě oranžovou barvu. Prostě komplexní recept, jen bych si přidal více kokosového mléka.
@kucharka skvelý recept tady!
Je mi to ľúto, na hlavnej fotke nieje vidieť veľa omáčky… ale v bode č.3 vidieť hrniec, kde jej je dosť, to už si každý prispôsobí podľa seba.
Keď si spomenul hustú omáčku, myslíš v pohári kupovanú alebo už na tanieri?
Kupovaná sa riedi s kokos.mliekom. Ja viem že v Thajsku tie omáčky nie sú veľmi husté.
Samozrejme, kokos.mlieka si dá každý koľko chce a ako mu chutí. Mliekom sa tiež redukuje pálivosť/pikantnosť.
Áno, kupované je tiež okay, je to rýchlovka. A hlavne keď je ťažšie zohnať všetky suroviny.
( Ale domáce je domáce :-))
rozne druhy kari si varim, nekupujem hotove omacky v pohari, len vzdy ked som kari varil alebo ho varil niketo pre mna alebo niekde v restauracii jedol, bola to pekna kremova omacka (po kokosovom mlieku)
Áno, galangal sa dá nahradiť kúskom zázvora a citrónovej kôry (a ak sa dá aj koriandrových korienkov ).