Varenie

Králik či zajac?

babidka - fotkababidka, 13. septembra 2011

Väčšina z nás vie , že existuje králik aj zajac a že je medzi nimi rozdiel . V jednom recepte / v komentári/ @jody pridala aj link kde sa popisuje rozdiel medzi nimi  www.hlodavce.sk/rozdiel-medzi-zajacom-a-kralikom-t168.h...
Z toho je jasné , aký životný štýl ma predurčený zajac a aký králik :-) Ale ešte stále mi nie je jasné , aký je medzi nimi napr. fyzický rozdiel : majú iné labky? králik má viac mäsa? zajac má dlhšie uši? Ja neviem.....No a tiež podstatná vec pre kuchára : aký je rozdiel v kvalite mäsa ? Nemyslím tým rozdiel medzi divým a doma chovaným králikom či zajacom . Ale zásadný rozdiel podľa ktorého budem vedieť o aké zverstvo ide ? Minule manžel kúpil od známeho dvoch králikov / už boli po smrti / a pred pár dňami mi priateľ daroval "zajaca" ktorý vyzeral aj chutil na chlp presne ako "králik". Nedávno v jednom recepte na Vareche /už si nespomínam názov ani autora / v komentári odznelo , že podľa obrázku vidno že nejde o zajaca ale o králika/alebo naopak ? /. Takže sa to asi zistiť dá ....Ale ako ?

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Králiky sú menšie,majú kratšie zadné nohy a kratšiu hlavu,mláďatá sú holé a slepé a bezmocné.Ale to,čo som napísala Ti asi nepomôže,keď uvidíš len králika alebo zajaca-nemáš ako porovnať.V mäse rozdiel nie je,asi tak ako je rozdiel v bravčovom,závisí od kŕmenia.Chovatelia to poznajú.
eraserhead
Prvý a zásadný rozdiel je v tom že samica králika (domáceho aj divého) vrhá mláďatá slepé a holé - bez srsti, ktoré pijú materské mlieko. Kdežto samica zajaca poľného vrhá mláďatá ktoré vidia a sú osrstené, veľmi rýchlo po narodení vedia pekne hopkať, taktiež soskajú mliečko. Čo sa týka kvality mäsa, mäso z králika domáceho je svetlejšej farby (aj keď králik domáci má mnoho plemien a väčšina ľudí pozná a jedla tak dva tri druhy) Králik divý a zajac poľný má mäso tmavšie a aj chuťovo výraznejšie.


králik domáci (Oryctolagus cuniculus f. domesticus) - je králik domáci
 cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l%C3%ADk_dom%C3%A1c%C3%AD...

králik divý (Oryctolagus cuniculus) - voľne žijúca zver
 cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l%C3%ADk_divok%C3%BD...

zajac poľný (Lepus europaeus) - voľne žijúca zver
 snaturou2000.sk/zivocichy/zajac-polny...
vevericka321
Králik je zviera, ktorú chováme doma. Má viacej tukov. Zajac je zviera, ktorá žije v prírode, je Bio, má kvalitnejšie mäso, bez tukov, mäso je svalnatejšie a je vhodnejšie na diéty.
vevericka321
babidka už som to napísala, domáci králik alebo zajac mám viac tukov, a divý nie.....a ten rozdiel medzi nimi pozná iba ten, kto chová....
babidka
ďakujem ti @viera1 , trošku sme sa konečne pohli z miesta !!!!! Takže je medzi nimi predsa len rozdiel :-) Práve TOTO ma zaujíma ....:-) Manžel mi už niekoľko rokov sľubuje , že postaví "zajačinec" a budeme chovať "králiky alebo zajace" :-))))) Aj preto som zvedavá ....
jatanika
hmm... keď sa pozriem na obrázky zajacov a králikov, mohol by byť možno rozdiel v pomere dĺžky nôh k veľkosti tela ... alebo aj nie :-)) ... u divých zvierat jeden podstatný rozdiel bude - z jedného králika (do 2 kg) nasýtiš menej ľudí ako z jedného zajaca (do 6 kg) :-)) ... doteraz som si myslela, že sa chovajú len králiky ....
haston
chovajú sa len králiky. zajace potrebujú veľký životný priestor a veľa pohybu. králiky sú zvyknuté aj v divočine žiť v norách a menej sa pohybujú - aj preto majú jemnejšie mäso. zajaičie mäso je húževnaté, vyšportované a sú to spravidla väčšie kusy. kedysi sa dali na jeseň kúpiť zajace v normálnom štátnom obchode, v mäsiarstve, len bolo treba potom vypľúvať broky...
evanaaa
Toto bývalo aj pre mňa hlavolam,tak so to jednoducho riešila - zajac poľný, králik domáci. Dokonca niekto to povedal opačne a to sa mi nepozdávalo. Ja nejem ani jedno, a keby aj, nezáležalo by mi na tom, čo je to, lebo by som rozdieľ nezbadala.
evanaaa
S prepáčením, ale musela som kliknúť ešte raz, lebo kolečko ( hore) by sa mi točilo do nekonečna, poznáte to iste.
evusik
@babidka ak ti niekto daroval zajaca ktorý chutil ako králik tak to nebol zajac ale králik.... chuť králika domáceho a zajaca poľného sa nedá zameniť. Presne tak ako sa nedá zameniť chuť domáceho prasiatka a divého prasaťa :-)
Sú len dva druhy: zajac a králik. Králik bol vyšlachtený a teraz sa chová v domácich podmienkach. Králik divý a králik domáci sa stavbou tela moc nelíši. Zajac sa odlišuje od králika predovšetkým dlhými ušnicami a dlhými zadnými nohami. Králik divý žije v norách, zajac poľný si na povrchu robí také "hniezda". Zajac poľný sa v domácich podmienkach nechová.
Králik domáci má v súčastnosti veľa plemien, ktoré sa šľachtia v závislosti na potreby chovu, napr. na kožušinu, na mäso.. Je to ako u psov, sú čistokrvné králiky ale aj kríženci.
v tom recepte kde @boxik piše, že to nie je zajac, no neviem.... fotka občas klame, to mäso je možno trochu bledé, zajac je viac červený... ale len tak z fotky sa to podľa mňa nedá zistiť :-)
julica
Mäso zajaca (poľný) je tmavé, asi ako divina, chutí tak pečeňovo, zato králik (domáci) má úplne svetlé mäso. V slovenčine však akosi nerozlišujeme tieto dva druhy, napríklad my doma chováme zajace :)
eraserhead
vevericka321 to že má králik ktorého chováte doma viac tukov, je vo veľkej miere dôsledok nesprávnej stravy a obmedzeného pohybu tohoto zvieraťa. Ak králikom domácim budete dávať veľa obilnín alebo kukurice a zavriete ho do malého priestoru, bude mať mnoho tuku ktorý v konečnom dôsledku vyhodíte. Tukom budú obrastené aj vnútorné orgány a celá tráviaca sústava. Čo pre zdravie zvieraťa nie je práve najlepšie.
babidka
@evusik , dakujem . zasa som o cosi mudrejsia :-)
@eraserhead - no ale zasa na druhej strane - ked toho kralika ako 4 mesacneho zjeme , tak mu to moze byt uz jedno , nie ? :-)))
ivahorseclea
Králiky sa v zajatí nechovajú dlho. Pochá-
dzajú z juhozápadnej Európy a pôvodne žili
v Španielsku. Odtiaľ ich rímski vojaci pri-
viezli do Talianska, odkiaľ sa rozšírili do
mnohých oblastí celého sveta. Rimania cho-
vali zajace kvôli chutnému mäsu v tzv. zver-
níkoch, leporáriách. Keďže zajace poľné sa
v zajatí veľmi ťažko chovajú a rozmnožujú,
mnoho ich pohynie, veľmi vďačne ich pre-
to nahradili králiky dovezené zo Španielska.
Vzverníkoch nebol regulovaný chov, zvie-
ratá sa rozmnožovali ako sa im páčilo, na
rozdiel od králikov chovaných v zajatí. Pre-
tože králiky žijú v dierach, pre systematic-
ký chov v zajatí bolo nevyhnutné vyvinúť no-
vé podmienky chovu. Zvieratá v klietkach
prvýkrát chovali mnísi v južnom Francúz-
sku. Mnísi boli veľmi vynachádzaví v obo-
hacovaní jedálneho lístka v období dlhého
a prísneho pôstu. Keďže embryá králikov
a novonarodené mláďatá sa nepokladali za
mäso, boli u mníchov mimoriadne obľúbe-
né. Prostredníctvom kláštorov sa králiky
v stredoveku rozšírili ďalej, takže už od
16. storočia poznáme rozličné plemená a rázy.
Rodiny lesných robotníkov
v Lotrinsku chovali králiky veľmi velkého vzrastu.
aby nasýtili svoje veľké rodiny. V 18. storo-
čí v Pruskú existovali dokonca podmienky
predaja králičej kožušiny. Kým po druhej
svetovej vojne boli králiky predovšetkým do-
dávateľom mäsa, dnes sa chov králikov roz-
víja ako záľuba a zvieratá sa chovajú aj v by-
toch. Všetky nám známe plemená a rázy
pochádzajú z králika divého {Oryctolagus
cuniculus). Králiky a zajace síce majú spo-
ločných predkov, no dnes sú geneticky
vzdialené a nedajú sa medzi sebou krížiť.
Ani tzv. zajačí králik nepochádza z kríženia
králika a zajaca, ale je jedným z plemien
králikov.
ivahorseclea
V kluboch chovateľov králikov dnes rozoz-
návame vyše 100 plemien a farebných od-
tieňov, hmotnosť zvierat sa pohybuje od
2 do 8 kg. Ani trpasličie zajace, ktoré po-
núkajú mnohé obchody so zvieratmi, nie
sú v skutočnosti zajacami, ale zakrpatený-
mi králikmi. Domestifikácia zajacov sa do-
dnes nepodarila. Pri výbere do chovu často
rozhoduje aj osrstenie. Napríklad po angor-
ských králikoch je väčší dopyt ako po do-
dávateľoch vlny ako mäsa.
Králik divý (Oryctolagus cuniculus) a zajac
poľný (Lepus europaeus) patria k čeľadi Le-
poriadea. Patria do radu Lagomorphiade,
ktorý má osobitný znak vo forme dvoch ma-
lých čapových zubov za nápadne veľkými
hlodákmi.
Na rozdiel od zajacov, králiky majú svoje
obydlia v norách a rodia holé a slepé mlá-
ďatá, potomkovia zajacov sú už od naro-
denia osrstení a sú schopní behať, takže
hneď môžu opustiť miesto pôrodu. Králiky
žijú väčšinou vo svorkách, zatiaľ čo zajace
ojedinelé alebo v pároch. Počet chromozó-
mov u králikov je iný ako u zajacov .
Králiky majú veľmi dlhé slepé črevo na štie-
penie celulózy. K druhovej osobitnosti krá-
likov patrí to, že králik kvôli lepšiemu tráve-
niu požiera výlučky vlastného slepého čre-
va. K tomu dochádza väčšinou v noci.
Keďže králiky nemajú pravidelný sexuálny
cyklus a ovulácia je provokovaná pohlavným
aktom, párenie a oplodnenie je možné
v každom období. Toto objasňuje masívne
rozmnožovanie králikov, ktoré sa miestami
stali skutočnou pohromou pre krajinu. Pôrod
ná hmotnosť králikov, v závislosti od veľkosti
rodičov je cca. 100 g. Zvieratá pohlavne
dospievajú v 4—9 mesiacoch. Gravidita trvá
28—36 dní; po tomto čase vrhne samica cca.
7 mládát, ktorá po 10 dňoch otvoria oči. Po
približne 50 dňoch môžeme mláďatá odsta-
viť od matky. Králiky sa dožijú 5—7 rokov.

Dúfam že som Vám pomohla.:)
babidka
pomohla ! Teraz uz konecne viem aky je medzi nimi rozdiel :-)A ze ked mi niekto ponukne zajaca z domaceho chovu , VZDY je to vlastne kralik ...Dakujem !
janozpariza
eraserhead, tuk z králika nevyhadzuj! Po porážke králikov tuk z králika ober, postupne zamrazuj a ak sa ti nazbiera väčšie množstvo, jednotucho ho rozmraz a vytop z neho masť. Lahôdka! Natri na chlieb, nazeranú cibuľku polej olejom a ham. Uňo ňuňo. Masti z králika sa vyrovná iba masť z vietnamských prasiat.
kredenc
A čo tak nevymýšľať si, ale zalistovať si v učebniciach pre základnú školu (prírodoveda, biológia)
pre ivahorseclea - ak niečo odniekiaľ opíšem, patrí sa napísať odkiaľ.
frezia
Taktiez este zo zakladnej skoly,kralik domaci,zajac polny.
ilonazoli
To, ze vacsina ludi nema potuchy o kralikoh a zajacoch ma uz ani neprekvapuje. Ja osobne chovam kralika domaceho (rozne druhy), kralika diveho a aj zajaca polneho. Kraliky sa navzajom krizia ale zajac s nimi nie. Vacsina ludi predava a vari "zajaca", v skutocnosti je to kralik domaci. Kto uz pripravoval a jedol maso horeuvedenich zvierat vie, k.domaci ma svetle maso a k.divy a zajac polny tmave maso nakolko tu ide o divinu. Vid slepacie maso a bazantie. Chutovo su rozne a preto z nich pripravujeme rozne typy jedal.
ilonazoli
A co sa tyka biologie, by som chcel upresnit z vlastnej skusenosti.
Kralik divy - 1,5 az 2kg, pocet mladat 2-6, gravidita 28-32 dni
Kralik domaci - 2 az 12kg, pocet mladat 6-12 v zavislosti od druhu, gravidita 28-32 dni
Zajac polny - 5 az 6kg, pocet mladat 1 az 6, gravidita 44 dni
Kraliky su rujne po porode uz na treti den po cely rok.
Zajace maju tzv superfetaciu uz na 10-12 den pocas gravidity to znamena, ze sa v nich vyvijaju dva rozne stare plody. Ruja januara do septembra.
Zajac polny nikdy neskrotne!!!! Zostava divy aj ak sa narodi v zajati a prezije tam 7 rokov.
babidka
@ilonazoli , dakujem za informacie . Teraz sa mi to zda uz jednoduche :-) Ale sama nemam skusenosti s chovom kralikov a preto som bola zvedava aky je medzi nimi rozdiel .Na chov kralika domaceho sa chystam uz niekoloko rokov , zatial na to nemam vhodne priestory .Ale konecne sa ide stavat "zajacinec" a ja sa dockam :-)