Diskusia o panskej tekvici ma vrátila do detstva a pripomenula mi ďalšie, asi nie veľmi známe jedlo, varenú kukuricu s makom. Bola to kukurica, ktorú naši volali sedliacka. Mala vačšie oválne zrná, približne ako nechet na malíčku.
Skladovala sa v šúľkoch, povešaných na povale. Moržovala sa až pred použitím. Omoržovala sa a na noc namočila do vody. Varila sa na druhý deň v mierne osolenej vode do mäkka. Scedila sa, ešte horúca sa pomiešala s mletým makom a práškovým cukrom. Pozná to niekto?
Kedysi som dala aj recept, ale na Labužník : www.labuznik.cz/recept/kukurica-s-makom-pra/...
Poznám, raz v živote som to mala. Bola som malá na prázdninách i starkej. Bola zima a boli paračky. Bolo nás veľa aj žien a nás detí. Atmosféra čisto dedinská. Paráda. Večer starká doniesla plnú misu tohto divného jedla... Prvý krat som to videla a až keď ma všetci zisťovali,že mám skúsiť. Nakoniec som skúsila a čuduj sa svete, chutilo mi. Odvtedy už som sa s týmto jedlom nikdy nestretla.
Mne skor chuti podobna verzia, kde sa kukurica vymeni za struhane jablka :-)
varecha.pravda.sk/recepty/kuta-kutja/42448-recept.html...