Varenie

Čo dnes varíte? Marec-Apríl 2023 (26. diel)

mariamka - fotkamariamka, 1. marca 2023

Úspešne pokračujeme vo varení a diskutovaní. Jar sa prebúdza a s
ňou aj chute. Tak smelo do toho. // Stále čakáme na @haji

@zareaguj


Diskusia k téme

pali3000
Dnes boli na obed klasické fliačky s hlávkovou kapustou. Dá sa pripraviť na viac spôsobov ja mám obľúbený na karamelizovanej cibuli podusiť kapustu ochutenú soľou, mletou rascou a čiernym korením. 😉
pali3000
Tip pre vegánov: Dnes hranolky z kvaky fritované v teplovzdušnej fritéze ochutené soľou, paprikou čiernym korením a aby boli chrumkavé aj posypané pred fritovaním kukuričným škrobom. K tomu opekané tofu na panvici ochutené korením podľa vašej chuti, ja mám mám rád klasický trojboj (soľ, čierne korenie, červená paprika). Dnes k tomu Baranie rohy ale môže byť aj vegánska tatárska alebo šalát podľa vašich chutí
bugout
Dnes som robil sopa azteca (ostalo mi trochu vývaru tak zajtra ho použijem na sopa fideo). Večer bude chilaquiles. Dnes som zároveň robil hovädzie po znojemsky, ale to bude až zajtra len dorobím slovenskú ryžu.
redakcia
@kukulienka71 (7.3.2023 13:40)

Dobrý večer, tento recept si jeho autor/autorka vypol (schoval), preto sa k nemu nedá pridať komentár.
stefanm
... včera ma už v noci prepadla chuť na dobrý "granadír" ale keď som sa s tým ráno zdôveril manželke, stiahla obočie a urobila sa jej v strede vráska ktorú dobre poznám... znamená to u nej rozhodné "nie"
...ale ja som už v duchu mal všetko premyslené a časovo rozbehnuté, tak som sa rozhodol neustupiť a po krátkom "rokovaní" som pristúpil na kompromis a v "časovom rozpise" som našiel voľné okno, keď sa moje široké rezance a drobné zemiaky varili a urobil som jej na želanie...zeleninu na pare s pečenú cviklu 🙂


bugout
@cesminaz (8.3.2023 21:22)
To je tá čo tu máš na ňu aj recept, že? Veľmi dobrá polievka už som ju robil viac krát.
kukulienka71
A môžem aj dopredu povedať, čo budem variť? Teraz som si naplánovala: zajtra paradajkovú kapustu s plieckom, v sobotu zemiakové gule s makom plnené slivkovým lekvárom a v nedeľu roštenka s ryžou. Buď viedenská alebo Eszterházy 😉
pali3000
@stefanm (9.3.2023 13:06)

skús nakrájať cibuľu na jemnejšie a zmiešať s horčicou ako na dresing , pasuje to super k čevabčiči 😉
bugout
No u nás sa čevabčiči nazvalo čevabčiči aby školské a závodné jedálne nemali v piatok vždy fašírku a mohli to jednoucho obmieňať zmes rovnaka len dali tomu iný tvar. A nejako sa táto tradícia zachovala. Aj keď nerozumiem prečo. Je smutné, že 95% gastro prevádzok podáva čevabčiči, ktoré nemá s čevabčiči spoločné takmer nič... Samozrejme ako veľký fanúšik mletého mäsa mám rád aj to naše 😂😂 Teraz ma tak napadá a je pre mňa zaujímavé prečo sa u nás takto isto neujala takto lokalizovaná aj pljeskavica.
kucharka
U nás bolo včera indické kurča ( akoby tikka masala ) s ryžou a maslovým hráškom a mrkvou. Bude aj na dnes. A k tomu jarný chrumkavý šalát.
Na trhu už je to všetko plné ovocia a zeleniny, stoly sa prehýbajú …
Jarný šalát preto, aj keď teoreticky jar ešte nieje, ale je u nás tento týždeň teplo, cez deň sa teploty vyšplhajú okolo 20st. V noci boli 4st. Des a hrúza :-)


mijaita
@kucharka (6.3.2023 10:50)

Zajimava kombinace koření. Nejak se s tim nedokazu popasovat a k tomu mrkev? :-)
mijaita
@kucharka (1.3.2023 21:13)

To neumim, ani jsem nikdy nejedla :-) U vas je podavaji i v rest nebo jen domaci produkce?
kucharka
@mijaita (10.3.2023 14:57)

Kúsok pod komentármi je link na recept na baklažán, čo som pridala pre @kukulienka71 , aj jej sa recept pozdával. Tak si to pozri, je to dobrota.

Pečené artičoky sú tu bežné, aj v reštike, na rôzne spôsoby. Aj v domácnostiach sú veľmi obľúbené a často používané . Pečené, varené, do omelety … je veľa super receptov.

S čím sa nedokážeš popasovať, s byriani alebo s tým mrkvovým šalátom?
Ja mám veľmi rada oboje, niekedy skús, uvidíš a hádam ti to zachutí :-)

kucharka
Dnes som robila "calamares a la Romana" obaľované a vysmažené kalamáre. Potom sa len trochu pokvapkajú olejom a mňam, celá rodina sa zalizuje…


bugout
@stefanm (12.3.2023 13:04)

Ja som mal v piatok niečo podobné, ale naopak. Panenka pečená v klobásovej zmesi. To som nerobil len kus dostal. Jedol som len tak na studeno a bez ničoho 😂 bolo to výborné.
mijaita
@pali3000 (15.3.2023 13:30)

Vegan nejsem, ale zasadne pouzivam smetanu sojovou. Neni tucna, je kremova a lahodna. Gran Cucina nebo Halali viz Google :)
mijaita
Ale ano, kyselou, zakysanou, take pouzivam, tohle je sladka, misto slehacky. Davam do polivek, omacek... a krome toho, ta neni rostlinna, jakou pouziva @pali3000 :-)
pali3000
@mijaita (15.3.2023 16:58)

poznám ale ak je sojová ako píšeš je to rastlina , takže to vyjde na rovnako, z kyslej sa dá urobiť pekný cesnakový dresing napríklad , ten kukuričný škrob je lepší ako zemiakový podľa mňa :-)
pali3000
A písal som že som robil Ala držky na paprike a tam smotana nejde. Možno si to mýliš s perkeltom tam ide smotana,
pali3000
Dnes mi prišiel na chuť guľáš : Tak vegánsky na spôsob kotlíkového :-)
mijaita
@pali3000 (16.3.2023 11:31)

Skrob krome cinskych jidel nikde nepouzivam. S perkeltom nepletu, jen by se mi do toho smetana libila, chutnala :-)
pali3000
@afataga (16.3.2023 12:46)
Asi áno, Preto som písal že robím "Ala držky na paprieke" Nie paprikáš a tam smotana aspoň čo som poznal recepty nepatrí. Krémovú štruktúru (napísal som smotanovú) mne osobne najviac ide práve z kukuričného škrobu.
pali3000
@afataga (16.3.2023 15:20Hlavný rozdiel teda nie je primárne v ingredienciách, ale v postupe prípravy. Perkelt sa praží a paprikáš dusí - varí. „Hoci, tento rozdiel sa časom zotrel a obe jedlá sa postupne stávajú jedným. Pripúšťam aj isté percento, že sa mýlim, nič to nemení na fakte, že obe jedlá patria medzi klenoty domácej kuchyne a či už si ho dáme s haluškami - perkelt alebo v ňom plávajú varené zemiaky - paprikáš, určite si na nich dobre pochutíme,“ doplnil Jozef Hucman.

pali3000
To ej od profikuchára celý link si môžeš prečítať
na Profikuchár :-)
bugout
@pali3000 (16.3.2023 18:32)

Práve som dočítal.... A áno je veľmi smutné keď profikuchár ma k tomu takýto prístup. Preto je úroveň v našich reštauráciach jedna z najhorších aké som videl (nehovorím, že v každej). Objednáš si paprikáš a dostaneš perkelt....? nevadí, hlavne, že chutí. Doma s rodinou je to tak v pohode, v reštaurácii od profikuchara je to akurát na hanbu. A za seba len doplním, že paprikáš som nikdy so zemiakmi nevidel, nejedol a ani by som nechcel. 😂😂 K paprikašu niečo iné ako halušky, alebo kolienka je hriech 😂 ale koľko ľudí toľko chutí. Určite nikomu nezazlievam ak mu chutia k paprikašu zemiaky, teoreticky by som si vedel predstaviť zemiakovu kašu (k omáčkam ju mám rád). Ale plávať zemiaky v paprikáši som veru nevidel nikdy a nikde.
bugout
@mariamka (18.3.2023 15:38)

Vyzerá to výborne. Neviem ako pripravuješ takéto jedlá, takže len podľa tvojej foto jedna rada. Keďže foto môže klamať, ak tak postupuješ, moja rada je zbytočná. Prvé si nakrájaj mäso a nalož ho aspoň na pol hodinku do marinády zo sezamového oleja a kukuričného škrobu (samozrejme sú aj iné možnosti). Ide hlavne o ten škrob, urobí na mäse takú "glazuru" a mäso je potom oveľa šťavnatejšie. Ak pripravuješ na nejakej panvici bez antiadhezneho povrchu tak treba viac oleja, škrob veľmi lepí.

A @kimlo tvoja rascová vyzerá parádne.
mariamka
@bugout (18.3.2023 16:08)

Presne si trafil, takto sme postupovali resp. podobne. Mäso bolo naložené cca 3 hod v páce a skrobe, potom už narýchlo bum pac orestované samozrejme všetko zvlast rezance nakoniec. Píšem to z hlavy lebo to robil manžel vo woku hádam na 3x 😋 mäsko fakt šťavnaté zelenina chrumkavá Ďakujem za rady učíme sa stále. Inak neskutočné, koľko sa toho dá zjesť 😄
1x bugout
pali3000
Dnes: Chrenová polievka s mrkvou a Ryža na spôsob krupota. (Robím to v jednej panvici), a k tomu okrem iného, mne pasuje aj červená repa v sladkokyslom náleve.


kukulienka71
@pali3000 (20.3.2023 11:56)
Chrenová polievka je niečo ako riedka chrenová omáčka? A ryža na spôdob krupota je zrejme rizito, v tvojom prípade zeleninové.😊
pali3000
@kukulienka71 (20.3.2023 14:04)
Nerobím to na spôsob omáčky ale do vývaru zo zeleniny v ktorom je mrkva na kolieska urobím zátrepok z mandľového mlieka a strúhaného chrenu ten vmiešam do vývaru a nechám prejsť varom preto tá farba. Samozrejme nesmie chýbať soľ a korenie ale tak aby bolo cítiť že polievka má chuť chrenu.
U rizota preto som nepísal rizoto lebo by to kritizovali že rizoto má byť krémové a vláčne. Podobné som jedol pod názvom krupoto miesto ryže použili krúpy a zeleninu , ja som dal mexickú , všetko sa to robí na panvici a tak ryža dostane chuť zeleniny podobne ako u Paelly. Dá sa ochutiť na veľa spôsobov. Často to mením keďže som vegán. Dnes bola chuť gyrosu.
kukulienka71
@pali3000 (20.3.2023 14:50) dík. Tú polievku zrejme vyskúšam, láka ma. Chren je užitočný a aj chutný. Kľudne to nazvi rizoto, lebo čo sa tu kritizuje je talianske risotto, to je krémové a má špecifickú prípravu. Zeleninové rizoto som už dávno nerobila, u mňa zvyčajne musí byť postrúhané syrom, ale nie som vegán, tak môžem🙂

pali3000
Dnes pôstna kyslá polievka a penne s paradajkovou omáčkou a vegánskymu guľkami
kukulienka71
@mijaita (22.3.2023 11:30)

V mise bol tuk z vytopenej slaniny, priamo naň sitkom vyberám uvarené halušky cedidlom, nepremývam, nenechám odkvapkať a vmiešam bryndzu. Neriedim ničím iným.
mijaita
@kukulienka71 (22.3.2023 11:51)

Dekujuuu! :-) Redeni bryndzy je mne totiz naprosto nepochopitelne. Takova delikatesa! Jen 1x jsem se v rest na Slov setkala s neredenou! Vzdycky se napred zeptam, nez si halusky objednam.
stefanm
@kukulienka71 (22.3.2023 11:21)

...ja teda premývam...a furt mi aspoň jedna haluška ostane prilepená na dne hrnca kde sa varili...ale ju tam nenechám, vynadam jej, mrche ( občas použijem aj už zľudovely výrok bývalého Českého prezidenta "kun*a jedna!🙂), a zhrabnem ju s varechou ku ostatným!!!
... premývane, nepremývane, hlavne, že chutia, no nie??


pali3000
@mijaita (22.3.2023 12:01) možno je to tým že v niektorých reštauráciách nepoužívajú pravú bryndzu a aby ušetrili aj na tej nepravej (podľa % obsahu ovčieho mlieka) tak zvyknú riediť zákvasom. Mám to od známeho kuchára. Majitelia to tak kážu.

pali3000
@stefanm (22.3.2023 13:07)

Z tej vody ked som bol malý mama nám robila polievku pridaním sladkého mlieka a ešte to niečím ochutila, pamätám si to lebo nám hovorila aby sme jedli že si v tom halušky umývali ritky :-)
mijaita
@pali3000 (22.3.2023 18:20)

Ja se to docetla v mnoha rc i tady na Varese! A take jsem se o haluskach bavila s lidmi na Slovensku. Ano, je to redena bryndza zakysanou smetanou! Ochutnala v rest v Rajecke doline i v kolibe na Spiši. Opravdu nestesti! Ale pokud to nekomu chutna.....
kucharka
Dnes máme zo včerajška ryžu so šošovicou a volským okom, také trochu jednoduchšie ale obľúbené jedlo.
Ako dezert pripravujem pomarančovú pannacottu s mascarpone.


stefanm
...papardelle, morca-della a miešaný listovy šalát

Poznámka:... toto jedlo vzniklo pri telesnej teplote skoro 38°C, sopľom v nose, neprestavajucom kašľi a bolesťou každého kĺbu v tele...ale jesť sa musí, nie?...tak si ležím s dávkou Paralenu, šálkou lipoveho čaju a potim sa...a varím si "tekutý penicilín" (čítaj "silný hovädzí vývar") ktorý si dáme pred spaním s manželkou, lebo aj ona je v rovnakom stave ako ja (čitajte potichu, prosím, lebo spí 🙂)


kukulienka71
Kúpila som pekinskú kapustu a je tu recept od @2010 na vietnamské jedlo, ale nedá sa komentovať pod ním. Ja som mala tagliatelle a nedala som sojovku ani ustricovú omáčku, mám však domáce vajíčka a pasovala mi k tomu nakladaná cvikla.


stefanm
@mijaita (25.3.2023 18:24)

... pekná práca...tie knedličky z Číny nepoznám, ale vyzerajú lákavo

...mne sa páči aj jedlo pred tvojím od @kukulienka71 len sa jej to bojím napísať tak jej to nevyzraď...jej "fúzia" Talianskych cestovín, kapusty z Čínskej metropoly a "domáceho" vajca, ktorá vytvára Vietnamské!! jedlo je neskutočná 🙂
kukulienka71
@stefanm (26.3.2023 16:14) oboje muselo byť veľmi chutné. Kotlety ľúbim aj ja, nemali sme ich, už ani napamätám, naposledy tuším po srbsky, s ryžou.

pali3000
@farbuska (29.3.2023 09:29) neviem nepoznám, z voľne rastúcich zvyknem robiť na jar len z medvedieho cesnaku

farbuska
@pali3000 (29.3.2023 09:40)

V prírode nájdeš veľké množstvo jedlých divo rastúcich bylín a iných rastlín, z ktorých môžeš upotrebiť plody, listy, korene a iné časti rastliny v kuchyni. Okrem toho, že sú jedlé, sú aj plné prospešných alebo dokonca ličivých látok, minerálov a vitamínov. Teraz na jar môžeš na kuchynské použitie okrem cesnaku zbierať aj žihľavu, púpavu, spomenutú pastiersku kapsičku a mnohé iné. Na nete nájdeš kopec informácií, návodov čo a ako zbierať aj receptov. Práve @cesminaz tu má viaceré pekné recepty s využitím divo rastúcich rastlín.
kukulienka71
@mijaita (29.3.2023 18:16)
Veľmi zaujímavá príloha. To by ma nenapadlo, že to je kysnuté a parené. Zvyknutá som na nadýchané knedle, neviem či by mi to cesto takto stlačené chutilo. Ale plnka a forma je veľmi lákavá. Skôr pečené na plechu ako slané pečivo, to by šlo aj u nás.
tomeska
@kuko95 (6.4.2023 07:59)
Premiera alebo repete.? Zaujímalo by ma to (rcp). , lebo Dobrý Nápad. Ja zatial len segedín, ale fazula by tiež nebol špatný nápad. Nechce sa ti varit' ,alebo iná príčina, tak otvoríš konzervu, flašu(?) a ohreješ a len papkáš. Si šikula. Ak by bol rcp alebo primeraný návod, bolo by fajn.
1x kuko95
kukulienka71
Ja som robila paprikaskrumpli, teda paprikové zemiaky, plus som pridala huby a mrazenu mrkvu s hraskom. Zelený bol len on. Objavila som tieto cestoviny “torti”, také sú podarené, menšie ako naše špirálky, hneď som si ich obľúbila.


kuko95
@tomeska (6.4.2023 20:39)

Ahoj zavaram to takto raz za čas aj kapustnicu tak spravím vo veľkom a dám do pohárov ...fazuľu namočenú cez noc ja som mal veľa fazule dva balíky uvariť s klasickými koreninami vodu zliat fazuľu pridať k udenemu ja som tento raz pridal aj pohár kyslej kapusty pomaly som to varil 2hodiny mäso sa musí úplne ľahúčko rozobrat a šťava polievkova riadne zhustnut . Tekutinu som zmiešal s 500g kyslej smotany a
250ml šľahačkovej smotany aby sa vyrovnala teplota potom som to pridal do polievky zase som nechal povariť a len som to naberačkou opatrne dával do zavaracich pohárov a ľahúčko utiahol nie moc ..to je všetko takto máš zaváranu fazulovicu keď dôjdes z roboty alebo rozbitý po víkende a dobre sa napapas 😁cibuľu neodporúčam dávať viac pohárov sa mi kvôli nej pokazilo
cesminaz
A robila som aj tureckú sladkosť z krupicového cesta, vstrede s mozarellou a obliate cukrovým sirupom😍 Mňam, najlepšie je to teplé keď sa mozarella natahuje.


mijaita
@cesminaz (8.4.2023 11:31)

Plakat se mi chce! Taková naaaaaaaadhera!! Uz mam na seznamu odlovit nekde u Arabu, jestli budou mit, tohle mi nedelej, miluju jehneciiiiiiiiii!!! :-)
bugout
@cesminaz (8.4.2023 11:32)

To je revani?? To zvyknem robiť, ale s mozzarellou som neskúšal, nevidel a počujem prvý krát... 😂
cesminaz
@bugout (8.4.2023 17:31)

Nieje to Revani, to zvyknem robiť hrubšie/vyššie. Toto je cesto na Šekerpare, len som ho vyvalkala, dala na plech, posypala mozarellou a znova prikryla cestom. Upiekla a poliala cukrovou polevou🙂 Je to výborné, také krupicové cesto.
1x bugout
tomeska
@kuko95 (7.4.2023 11:12)
Ďakujem za odpoved', zkúsim. V poslednej dobe preferujem rýchle občerstvenie typu -- nahliadni, co je v špajze alebo v mrazáku prichystané na rýchlu prípravu( ohriatie). Prajem pekné Velkonočné sviatky. m
pali3000
Jednoduchší už ani hádam niet :-)
Polievku zvyknem robiť na vianoce je to prakticky vývar z údeného mäsa (rolka alebo údené karé ako táto) k tomu koreňová zelenina, sušené huby (pred tým namočiť a dať aj s voudoudo hrnca, kyslá kapusta na dno hrnca a podľa toho ako kto má rád kyslú tak "jušku " to je voda z kyslej kapusty, táto je kupovaná . Doliať vodou a nechať pomaly variť ako na vývar, rezance uvarím zvlášť,
Fazula je z konzervy už v paradajkovej omáčke s chilli (Kaufland) osvedčená.
Najskor orestujem cibuľu , pridám šampiňony a nakoniec fazulu. Nechať prebublať .
K tomu čerstvý tekvicový chlebík.
Dobrú chuť 😋
1x bugout
bugout
@pali3000 (11.4.2023 12:01)

To je kyslá kapusta a polievkové rezance? Záujmavá kombinácia to vidím a počujem prvý krát
pali3000
@bugout (11.4.2023 16:09) Ano klasická kyslá alebo kvasená, teraz už netlačím do suda, kupujem hotovú, aj jušku

farbuska
Mám zvyškový víkend (ako často po sviatkoch). Dnes na obed kelovo-zemiakový prívarok so pštrosím vajcom (vajíčko na tvrdo obalené v zmesi z trochy mletého bravčového mäsa, 2 starších rožkov zvlhčených mliekom, na drobné kúsky pokrájanej mozarelly, spojené 1 vajíčkom a ochutené koreninami a bylinkami, obalené v trojobale a vypražené). Takéto pštrosie vajce bude chutné aj na studeno so šalátom na večeru, prípadne pokrájané na plátky na sendvičový chlebík ak sa vyčasí a vybehneme von. Ráno som upiekla aj zvyškovú miništrúdľu zo zvyškov štrúdľového cesta, maku, jablka a hrozienok.


pali3000
Zeleninová polievka s brokolicovým základom a Americké zemiaky , gyros a kapustový šalát
kuko95
@kuko95 (16.4.2023 09:01)

U nás som už kúpil čerstvu klobásu na pečenie-grilovanie ...dobre že som ich kúpil 3kila :)))
pali3000
@mijaita (17.4.2023 12:28) Dobrý nápad s tou brokolicou asi zajtra urobím, mám v chladničke 😋

kucharka
U nás boli jahňacie kotlety so šafránovou ryžou a opečená špargľa a brokolica.
Mäso je len pár minút opečené na panvici. Ryža je uvarená s koreninami : kardamón, škorica, bobkový list šafrán, pistáciové oriešky …


kuko95
@kuko95 (18.4.2023 09:03)

Obed do 20minut ..cestoviny tuniak veela citrónovej šťavy do omáčky a cesnaku troška špenátu a na vrch rukola ..možno je to aj zdravé :)
bugout
Včera som robil sviečkovú a knedľu. A dnes zo zvyšného zeleru som si dorobil polievku prihodil som kúsok mrkvy a zamiak..
mijaita
Od patku jsem jen smazila a smazila, rizky veprove, kureci, kureci stehenni, uzenou krkovici. krokety bramborové. Skoncila jsem dnes smazenym celerem a dalsima rizkama.......... celer jsem si jsem si uzila sama!! A byl uplne nejlepsiiiiiiiii!!!


stefanm
...po viac ako mesiaci pridávam foto nášho včerajšieho obeda...verte, že mi môj koníček, amatérske varenie, chýbalo (hospitalizácia v nemocnici) a možnosť opäť si improvizovať pri práci v kuchyni ma potešila
... manželka si priala jej obľúbené "Plnené portobello v smotanovej omáčke"...no neurob jej, keď ma denne navštevovala a dodávala psycho podporu pri liečbe

... drobná rada:... pokiaľ len trošku máte možnosť, v hraničných situáciách, podporiť čo i len maličkosťou partnera alebo priateľa, nezavahajte a urobte tak... veľmi to pomáha!!


farbuska
@stefanm (24.4.2023 06:17)

Vitaj naspäť, chýbal si. Teším sa, že už je lepšie. Veľmi dobre sa čítajú tvoje pekné slová o manželke. Je to vždy radosť vidieť, keď majú ľudia pekný vzťah... a ten sa naozaj preveruje v ťažkých chvíľach. Prajem vám pekné dni - aj pri dobrom spoločnom jedle - po náročnom pobyte v nemocnici.
mijaita
@stefanm (24.4.2023 06:17)

No tak trochu hura, ale uz to neopakuj, jo? Chybej nam tu snidane a nejen postelove!! :-)
Kdyz byl malej (vnuk) na velice tezke, ortopedicke operaci v Pze na Bulovce, i já, nevybíravá, jsem musela uznat, ze ty šlichty nejsou k jídlu. Brkaše ze susene smesi naredené vodou, nejaka haše, takovy slizoun z melneneho masa (nebo co to bylo) no hnuuus velebnosti. Kazdy den jsme varily se snachou a stridaly se a nosily mu obedy a i jine jidlo. K tomu velmi drze a neprijemne UK, silenost. Nezapomenutelne!!! Nejspis bude muset letos opet, tak jsme v pohotovosti. Jsem zvedava, jestli se za ty roky od posledne neco zmenilo. K horsimu teda uz to mozne neni.
Ale uzila jsem si, delala mu vybrané lahudky, nosila i hezke prostirani, zrovna vcera jsme na to vzpominali.
2010
Je to skoda robim vacsinou z domu a chcel som to iste robit zo slovenska a stravit viac casu v Bratislave lenze tiez mam zdravotne problemy, ale tu ma zdravotnictvo rozmaznalo, minuly tyzden pol dna v nemocnici.



kuko95
@kuko95 (26.4.2023 15:38)
Krkovička len tak na rýchlo na panvici..v noci som ju marinoval a hotová bola za chvíľu .s ryžou a kompotom parádička 😁
kucharka
Ja som piekla "Belgian buns". Plnila som škoricou a muscovado cukrom. Poleva je z citrónovej šťavy a práš.cukru.


kucharka
Na obed cez týždeň boli jeden deň špagety s pestom, druhý deň sme mali hamburgery so zemiakovou kašou a ohorkovým šalátom, predtým bol zeleninový stirfry.
Dnes bude asi kuracie karí s ryžou.
( alebo - ako veľakrát predtým - po prezretí Varechy sa inšpirujem :-) niečím iným )

U nás je dnes teplo, vykúka Oskárek, ale pofukuje…. Všetko je suché, už ani nepamätám kedy naposledy pršalo … takže asi zorganizujeme tance na privítanie dažďov :-)
Pekný deň prajem všetkým.
stefanm
... dnes:... zeleninový krém s opraženou slaninou a krutonkami a...

...duseny rolovany plnený bravčový plátok (horčica, šunka, syr, klatik slaniny a ky. uhorky) v paprikovej omáčke,restovana ryža, mrkvový šalát 😋
... jednoduché, rýchle a výborné


mijaita
Maso dodal v dodstatečné míře @kuko , u mě tedy bez masa gnocchi s červeným, hlávkovým zelím, dušeným na sádle se škvarkama. A bylo to dobré i bez pečené kachny :-)


zolik
Moussaka. Neorigálna. Keďže nemám rada Bešamel nahrádzam ho zemiakovým pyré (šľahačka + maslo + petržlenová vňať) posypané, zapečené so strúhaným syrom.


zolik
@kukulienka71 (28.4.2023 21:50)
Kuku, to je od Teba veľmi milé.
Jednu odyseu už mám za sebou, druhá ma ešte čaká. Ale že vraj potom budem ako nová :-)
Niečo ako Kardio STK. No je to aj tým že mladšími nebudeme a staré hriechy sa vracajú ako bumerang
stefanm
... z dôvodu plánovaného "výjazdu" do terénu som mal na dnes manželkou naplánovanú rýchlovku:...gril Camembert s ríbezľovým prielivom a opekany zemiak...ale výjazd sa pre dážď nekonal a tak sme si dovolili trochu poleňošiť v pelešku
...no a pretože ostalo viac času na prípravu obeda urobil som:...Opekaný cesnakovy bôčik v chrenovej omáčke s lahodnou zemiakovou kašou ... dobré bolo😋


mijaita
@stefanm (30.4.2023 12:19)

Pán je levák a k řízku rýže jako příloha? Oči nestíhaj :-)
kucharka
Ako som minule spomínala, chystala som sa variť kuracie karí. ( butter chicken )
Blízko nás máme arabský obchod a tak som tam kúpila chlieb (roti), výborne sa hodí ku karí.