Tradičný koláč v inom prevedení. Tento dezert mám veľmi rada, a keďže neviem pekne nakrájať rezy, roláda je pre mňa super, pri nej Zobraziť celý popisTradičný koláč v inom prevedení. Tento dezert mám veľmi rada, a keďže neviem pekne nakrájať rezy, roláda je pre mňa super, pri nej celkom trafím rovnaké kúsky ;-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 4 ks |
|
| 4 PL |
|
| 4 PL |
|
| 2 PL horúca |
|
| 2 PL |
|
| 2 PL |
|
| 2 ČL |
|
| Orechová plnka: | |
| 150 g mleté |
|
| 3 PL horúce |
|
| 1-2 PL |
|
| podľa chuti |
|
| Krém: | |
| 2 ks |
|
| 2 PL |
|
| 1 PL |
|
| 150 g (izbovej teploty) |
|
| 1 PL |
|
| Poleva: | |
| 60 g |
|
| 30 g |
|
| Na potretie korpusu: | |
| 2-3 PL (marhuľový, ríbezľový, malinový) |
|
Postup
-
1
Na korpus vyšľaháme v robote celé vajíčka s cukrom do peny, pridáme horúcu vodu, olej a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie (rozmer pekáča 30x24 cm). Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 9-10 minút. Vyberieme von, opatrne stiahneme papier a ešte teplé cesto zrolujeme spolu s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť.
- 2
Medzitým si mleté orechy zmiešame s cukrom, horúcim mliekom a rumom. Na krém nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom a kakaom do zhustnutia - ja šľahám ručne, metličkou a trvá mi to asi 20 minút. Takto vyšľahané vajíčka necháme čiastočne vychladnúť. Medzitým si v robote vyšľaháme zmäknuté maslo do peny a postupne zašľahávame vlažnú kakaovú zmes. Keď je krém vyšľahaný, ochutíme troškou rumu (nemusí byť, ale mne sa sem jednoducho hodí).
- 3
Zrolované vychladnuté cesto opatrne rozvinieme, potrieme lekvárom, rozotrieme orechovo-rumovú plnku (mne to najlepšie išlo pomocou spodnej strany lyžice), rozotrieme väčšiu časť krému a roládu opatrne zavinieme. Vrch potrieme zvyškom krému a roládu dáme stuhnúť do chladničky.
- 4
Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou - ja používam ganache, ktorá nie je úplne tvrdá a nepraská pri krájaní. Ozdobíme podľa chuti a vkusu - ja som pomocou cukrárskeho vrecka ozdobila karamelovou čokoládou.
Tiež orechová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Rado sa stalo. Dúfam že sa ti podarí a že vám bude chutiť.