Orechová roláda
Orechová roláda

Rolovaný Izidor

siuuu - fotkasiuuu, 31. júla 2025
Rolovaný Izidor
Foto: siuuu

Tradičný koláč v inom prevedení. Tento dezert mám veľmi rada, a keďže neviem pekne nakrájať rezy, roláda je pre mňa super, pri nej Zobraziť celý popisTradičný koláč v inom prevedení. Tento dezert mám veľmi rada, a keďže neviem pekne nakrájať rezy, roláda je pre mňa super, pri nej celkom trafím rovnaké kúsky ;-)

8-10
porcií
40 minút
príprava
9-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
4 PL
4 PL
2 PL horúca
2 PL
2 PL
2 ČL
Orechová plnka:
150 g mleté
3 PL horúce
1-2 PL
podľa chuti
Krém:
2 ks
2 PL
1 PL
150 g (izbovej teploty)
1 PL
Poleva:
60 g
30 g
Na potretie korpusu:
2-3 PL (marhuľový, ríbezľový, malinový)



Postup

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme v robote celé vajíčka s cukrom do peny, pridáme horúcu vodu, olej a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie (rozmer pekáča 30x24 cm). Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 9-10 minút. Vyberieme von, opatrne stiahneme papier a ešte teplé cesto zrolujeme spolu s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Medzitým si mleté orechy zmiešame s cukrom, horúcim mliekom a rumom. Na krém nad parou šľaháme celé vajíčka s cukrom a kakaom do zhustnutia - ja šľahám ručne, metličkou a trvá mi to asi 20 minút. Takto vyšľahané vajíčka necháme čiastočne vychladnúť. Medzitým si v robote vyšľaháme zmäknuté maslo do peny a postupne zašľahávame vlažnú kakaovú zmes. Keď je krém vyšľahaný, ochutíme troškou rumu (nemusí byť, ale mne sa sem jednoducho hodí).

  3. 3

    Zrolované vychladnuté cesto opatrne rozvinieme, potrieme lekvárom, rozotrieme orechovo-rumovú plnku (mne to najlepšie išlo pomocou spodnej strany lyžice), rozotrieme väčšiu časť krému a roládu opatrne zavinieme. Vrch potrieme zvyškom krému a roládu dáme stuhnúť do chladničky.

    Rolovaný Izidor - obrázok 3
  4. 4

    Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou - ja používam ganache, ktorá nie je úplne tvrdá a nepraská pri krájaní. Ozdobíme podľa chuti a vkusu - ja som pomocou cukrárskeho vrecka ozdobila karamelovou čokoládou.

    Rolovaný Izidor - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Skvělá a krásná roláda! Můžu si oči vyočit na horní zdobení rolády, vidět, že jsi si pohrála. Klobouček, jako vždy!
siuuu
@marienka44 (1.8.2025 14:01)

Rado sa stalo. Dúfam že sa ti podarí a že vám bude chutiť.