Bezlepkové šišky
Bezlepkové šišky

Poľské šišky s tvarohovou plnkou bez lepku

novalim - fotkanovalim, 7. februára 2023. Komerčný recept.
Poľské šišky s tvarohovou plnkou bez lepku
Foto: novalim

Dnes pokračujeme v našej fašiangovej ceste za receptami iných národov a zastavíme sa u našich susedov v Poľsku. Ich kysnuté šišky "paczki" plnené Zobraziť celý popisDnes pokračujeme v našej fašiangovej ceste za receptami iných národov a zastavíme sa u našich susedov v Poľsku. Ich kysnuté šišky "paczki" plnené krémovou tvarohovou plnkou nám jednoducho učarovali. Dokonalá kombinácia jemného kysnutého cesta a citrónovou kôrou prevoňanej plnky nenechali chladným nikoho v našom tíme. My sme si ich pripravili z našej bezlepkovej múky Promix Alfa a povykrajovali sme ich v tvare srdiečok. S blížiacim sa sviatkom sv. Valentína nimi môžete potešiť aj vy svoju rodinu.
Zdroj: www.novalim.sk

25-30
porcií
120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
480 g
1 bal.
200-250 ml vlažné
štipka
60 g
120 g zmäknuté
3 ks (izbovej teploty)
Na vyprážanie:
Na posypanie:
Na plnku:
250 g
250 g
2 bal.
3 PL
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Vo veľkej mise zmiešame spolu múku a sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny na cesto a hnetením vypracujeme na hladké cesto - trvá to aspoň 10 minút. Prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Všetky suroviny spolu vymiešame na hladkú hmotu a necháme odležať v chladničke, kým vykysne cesto.

  3. 3

    Vykysnuté cesto jemne ručne premiesime a vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm alebo môžeme použiť formičky aj iných tvarov - my sme použili srdiečka. Vykrojené šišky opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 10 minút podkysnúť.

  4. 4

    V panvici so širším dnom necháme poriadne rozpáliť olej, potom stiahneme teplotu a vysmážame šišky z každej strany do zlatohneda. Šišky by mali nabrať mierne aj na objeme. Hotové ukladáme na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného oleja. Necháme ich vychladnúť na izbovú teplotu.

  5. 5

    Potom každú šišku zboku narežeme tak, aby sa nerozpolila a malou lyžičkou vkladáme tvarohovú plnku. Na záver bohato posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia