Varenie

Perkelt alebo paprikáš?

jany1976 - fotkajany1976, 24. augusta 2022

Aký je rozdiel medzi perkeltom a
paprikášom? Práve čítam: do
oboch môže ísť smotana, rajčiny i
paprika. Ja som videla rozdiel v
pridaní smotany. Nevadí, spravím
obyčajné "kura na smotane", to
nám bude stále chutiť 😋😋😋

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@jany1976 , pravdu máš, rozdiel je v smotane. Ak sa robí mäso bez nej, je to perkelt, a ak s ňou, tak paprikáš....aspoň tak to mám v pamäti, ešte od mojej mamy, ktorá pochádza z Vrábel, tie kedysi boli pod maďarskou nadvládou, tak aj jedlá boli také, ako tam, väčšinou pikantné, a guľáše, perkelty aj paprikáš sa podľa ich receptov varili.
jany1976
@evanaaa (24.8.2022 20:55)
Vďaka, aj ja si tak pamätám. Netreba asi čítať internet, sú tam rôzne názory, iste aj nesprávne... Rada by som si prečítala názor nejakého skúseného slovenského šéfkuchára, ktorý má už v kuchárskom umení niečo za sebou. Alebo pedagóga, ktorý tieto dve chutné jedlá musí správne vysvetliť svojim žiakom - budúcim kuchárom. 🙂
evelynba
@jany1976 diskusie o tom už boli aj tu na Vareche, pravdu má @evanaaa , ja to viem od mojej starej mamy, ktorá pochádzala z Maďarska. Slovo perkelt pochádza z maďarčiny, zo slova pörkölt, čo znamená pripečený alebo pražený. To je základom perkeltu, že cibuľa (väčšinou aj s čerstvou paprikou a paradajkou) sa na začiatku pripečie až mierne do hneda, potom chvíľu aj s mletou paprikou a to dáva perkeltu špecifickú chuť. Nedáva sa smotana, tá ide do paprikáša.
kuko95
Janka ja robím kura na smotane často a dávam jednu malú cibuľu dosť cesnaku 2rajciny 2papriky chilli kuracinu s nohami kvôli chuti lepšej chuti a šľahačku a kyslú smotanu niekedy pridávam aj šampióny tie spravia fajnovu chuť a či je to perkelt alebo paprikáš alebo nejaký falošný recept je mi to srdečne jedno chuti to vždy úžasné a často to varím :)))))
jany1976
@kuko95 (25.8.2022 08:55)

Určite máš pravdu, netreba to asi rozoberať. Perkelt i paprikáš sú výborné jedlá. Dnes som spravila úplne najjednoduchšie kura na smotane s haluškami. Odfotím do Varechy.
bugout
Bez ohľadu na domácu obyčaj kohokoľvek takto je to skrátka maďarský originál. A len doplním tretie jedlo a síce guláš. V maďarčine a v maďarsku je guláš gulášová polievka (aj s mrkvou) .


bugout
Foto je zo septembrového dobrého jedla. A len doplním, že takto to opisujú v podstate všetky zdroje čo poznám.