Jablčník z krehkého cesta s kyslou smotanou fotorecept
Koláč potešil a chutil. Vyskúšajte upiecť.
na 175 °C
Suroviny
Cesto s kyslou smotanou: | |
350 g |
|
100 g |
|
200 ml (16 %) |
|
1 bal. |
|
1/3 KL |
|
1 bal. |
|
1 ks väčšie |
|
Jablková náplň: | |
1,5 - 2 kg |
|
1 - 2 PL |
|
4 PL |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
domáca (nasucho opečená) |
|
Na posypanie koláča: | |
|
|
Na pomastenie plechu: | |
|
Postup
-
1
Žiadne maslo či olej do cesta nejde. Recept je na vyšší plech 20x35 cm, cesto bude tenšie ako moje... Ja som piekla v okrúhlom plechu s priemerom 26 cm a dala som trošku menej jabĺk. Jablká sa dajú použiť čerstvé, sterilizované či z kompótu bez šťavy.
- 2
Cesto: Vypracujem rukou zo všetkých uvedených surovín. Ak sa lepí na ruku, pridám máličko múky. Nie veľa, aby cesto nebolo tuhé. Vaľkať sa bude na doske tiež trochu múkou posypanej. Hotové cesto môžete dať na 30 minút do chladničky.
- 3
Ja som s cestom pracovala hneď. Cesto rozdelím na 2 rovnaké časti. Do olejom pomastenej okrúhlej 25 cm formy, ktorú som použila, jednu časť roztlačím rukou a zvýšim okraje asi 1,5 cm. Nevaľkala som. Posypem ho primerane strúhankou.
- 4
Na strúhanku rozotriem jablká, ktoré najprv očistíme, nastrúhame a podusíme vo vlastnej šťave, aby zmäkli. Nadbytočnú šťavu odstránime a necháme ich na cedníku až do použitia.
- 5
Potom som jablká posypala Kisielom – poľským výrobkom - viď foto a premiešala. (Použiť sa dá puding citrónový alebo kôra z citróna.)
- 6
Až na ceste v plechu ich posypujem cukrami podľa vlastnej chuti a navrch trochou strúhanky. Každý si môže pripraviť jablkovú náplň podľa vlastnej chuti.
- 7
Druhú časť cesta rozvaľkám na pomúčenej doske na veľkosť formy. Pomocou valčeka prenesiem a prikryjem ním jablkovú náplň. Okraje trochu popritláčam. Pred pečením ešte vidličkou prepichnem pripravený koláč viackrát. Vaľkať a preniesť cesto sa môže aj pomocou papiera na pečenie.
- 8
Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 25 minút. Riaďte sa podľa svojej rúry a veľkosti použitého plechu.
- 9
Vychladený koláč posypem troškou práškového cukru. Dobrú chuť prajem!
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu