Apple Pie od Adama a Joanne
Klasický anglický apple pie, ktorý som našla na YouTube, ma okamžite zaujal. Vyskúšala som a je naozaj vynikajúci. Čo sa týka
technológie, inšpirovala Zobraziť celý popisKlasický anglický apple pie, ktorý som našla na YouTube, ma okamžite zaujal. Vyskúšala som a je naozaj vynikajúci. Čo sa týka
technológie, inšpirovala som sa viacerými zdrojmi, ale zoženie a spôsob spracovania jabĺk sa mi najviac páčil práve od Adama a
Joanne. Jemne som upravila použité korenia, ale inak som sa snažila ísť čo najpresnejšie. Vyskúšajte, stojí za to. :-)
Zdroj: Youtube
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
230 g studené |
|
320 g |
|
pol ČL |
|
1 PL |
|
6 PL studená |
|
Jablková náplň: | |
8 ks cca |
|
100 g |
|
100 g |
|
štvrť ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL (Zlatý klas) |
|
20 g studené |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Studené maslo (práve vytiahnuté z chladničky) nakrájajte na malé kocky. Pridajte múku, soľ a cukor a vypracujte tak, ako keby ste robili posýpku. Potom pridajte studenú vodu. Ja som si do pohára s vodou pridala kocku ľadu, aby som ju mala naozaj dobre vychladenú. Vypracujte cesto, rozdeľte na dva bochníčky (na spodný korpus som si nechala trochu viac) a odložte aspoň na dve hodiny do chladničky zabalené vo fólii.
- 2
Jabĺk budete potrebovať toľko, aby ste už nakrájanými na plátky (asi 1,5 cm) naplnili stredne veľkú misu. (Ideálne je pozrieť si v linku). Jablká zasypte cukrom, soľou a korením. Ja som použila jednu kopcovitú čajovú lyžičku škorice a necelú zarovnanú polovicu čajovej lyžičky kardamómu a muškátového orecha. Dobre všetko rukami premiešajte a nechajte hodinu postáť. Jablká pustia šťavu.
- 3
Obidve cestá si vytiahnite z chladničky a hneď vyvaľkajte. Veľmi dobre sa s nimi pracuje, stačí ich trochu podsýpať. Snažte sa pracovať rýchlo, aby sa cesto nezohrialo. Spodné cesto vložte do formy tak, aby trošku vyčnievalo, zastrihnite si ho po obvode. Druhé cesto vyvaľkajte viac na tvar obdĺžnika, aby ste ho nakrájali na deväť až desať pásikov. (Môžete ho však vyvaľkať aj na kruh a prekryť ním korpus. V tom prípade potom treba doňho urobiť zárezy).
- 4
Až teraz pridajte k odstátym jablkám škrob a opäť rukami dobre premiešajte. Na korpus najprv rovnomerne navrstvite jablká, zalejte ich pustenou šťavou a navrch poukladajte studené maslo nakrájané na drobné kocky. Napokon poukladajte mriežku (opäť môžete pozrieť v linku). Mriežku dobre spojte so spodným cestom. Potrite ju rozšľahaným vajíčkom.
- 5
V originálnom recepte autori uviedli, že Pie treba piecť na 200 °C, ja som piekla pri teplote 180 °C a posledných 20 minút iba na spodnom ohreve, keďže som použila keramickú formu (v kovovej sa korpus odspodu prepečie lepšie). Formu položte na väčší tenší plech (ja som použila plech na pizzu, ten stačil), na ktorý ešte dáte papier na pečenie. Je to kvôli prípadnému vytečeniu šťavy. Pečte zhruba hodinu, ale priebežne korpus kontrolujte, aby zhora neprihorel. Podľa toho prispôsobte teplotu. Ja som asi po 45 minútach teplotu znížila na 175 °C. Po vytiahnutí z rúry nechajte koláč úplne vychladnúť, aby sa dal pekne nakrájať. Dobrú chuť. :-)
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu