porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžice múky, 1 lyžičky cukru a droždia si zarobíme kvások. Necháme ho cca 10 minút odpočívať. Vznikne krásna pena, neponáhľajte sa, ak nie je droždie staré, kvások krásne napení.
- 2
Ja miesim všetky kysnuté cestá v robote s hákom. Do misy si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, vajíčko, olej, kvások a začnem miesiť, postupne lejem mlieko. Ak je cesto tuhšie, pridám ešte trocha mlieka. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé. Miesim cca 10 minút. Cesto nechám kysnúť cca 1 hodinu, zdvojnásobí objem.
- 3
Rozvaľkám na hrúbku asi 0,5 cm, vykrojím kolieska, ja za pomoci pohára, ide to tak najlepšie. Nechám ešte podkysnúť cca 10 minút.
- 4
Do panvice dám dostatočne oleja, šišky musia plávať, nie sa dotýkať dna. Poriadne rozpálim olej a šišku za pomoci prstov trocha roztiahnem, nech v strede vznikne priehlbinka. Vložím do oleja a opražíme z každej strany. Ide to rýchlo.
- 5
Po vypražení ich naplním džemom a poprášime práškovým cukrom. Dobrú chuť 🥰
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu