Šišky, nadýchané a vláčne

margitka100 - bez fotkymargitka100, včera 13:04
30
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
300 ml
0,5 dl
1 ks
2 PL
1 ČL
42 g
Na vyprážanie:
podľa potreby
Na naplnenie:




Postup

  1. 1

    Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžice múky, 1 lyžičky cukru a droždia si zarobíme kvások. Necháme ho cca 10 minút odpočívať. Vznikne krásna pena, neponáhľajte sa, ak nie je droždie staré, kvások krásne napení.

  2. 2

    Ja miesim všetky kysnuté cestá v robote s hákom. Do misy si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, vajíčko, olej, kvások a začnem miesiť, postupne lejem mlieko. Ak je cesto tuhšie, pridám ešte trocha mlieka. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé. Miesim cca 10 minút. Cesto nechám kysnúť cca 1 hodinu, zdvojnásobí objem.

  3. 3

    Rozvaľkám na hrúbku asi 0,5 cm, vykrojím kolieska, ja za pomoci pohára, ide to tak najlepšie. Nechám ešte podkysnúť cca 10 minút.

  4. 4

    Do panvice dám dostatočne oleja, šišky musia plávať, nie sa dotýkať dna. Poriadne rozpálim olej a šišku za pomoci prstov trocha roztiahnem, nech v strede vznikne priehlbinka. Vložím do oleja a opražíme z každej strany. Ide to rýchlo.

  5. 5

    Po vypražení ich naplním džemom a poprášime práškovým cukrom. Dobrú chuť 🥰

    Šišky, nadýchané a vláčne  - obrázok 5

Diskusia k receptu

alina598
Margitka krásne vyzerajú Tvoje šišky👍určite vyskúšam, ďakujem za recept, pekný deň prajem všetkým🙂