Rôzne

Platkova želatina

mimka946 - fotkamimka946, 17. mája 2013

Robila som kolač so želatinov (platkovov) zvycajne stale robim zo
zelatiny praškovej.No tato sa nejak nevydarila aky mate postup na
platkovu?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
S plátkovou želatínou som ešte naskúšala, ale videla veľakrát v reláciách o varení, že sa namočila do vlažnej tekutiny ( voda, šťava), a po chvíli sa vymačkala a vložila napríklad do šľahačkovej smotany a povarila v nej. Ale možno existuje aj iný spôsob, azda ti poradia. A na obale nie je návod?
evanaaa
Opravujem, len do vody sa vložila na zmäknutie a potom vymačkaná do šťavy, smotany, ap.
3sandra3
mne sa akosi so želatinou nedarí,,, mám voči nej rešpekt
stefik
ja s nou robím rada v podstate podla postupu na obale len treba dávať pozor aby si ju neprehriala lebo ti nestuží. namočíš vo vode necháš postáť, vymačkáš a roztopíš / ja ju roztápam v mikrovlnke/ len treba dávať pozor na teplotu ak prekročíš 60 stupňov je po nej.
violetacamorova
Podobne ako @3sandra3 mam respet pred zelatinou, lebo sa mi s nou nedari a naposledy mi nevysla tarohova torta od kajusky, ktoru som robila na velku noc. Nechapem, lebo naslano pouzivam zelatinu do vajickovej rolady ktoru robim do formy od srncieho chrbta a tam davam len dve polievkove lyzice sypkej zelatiny a je to vzdy v poriadku, a ta torta s tou "mojou odskusanou" zelatinov sa vobec nevydarila, takze pekne, zelatinou zavanajuce recepty nasladko radsej obchadzam. Dobru radu ti dala @stefik , ktora to ma odskusane, tak skus :)
irenaw
plátky namočím do studenej vody, po 10 minútach vytiahnem a vložím do hmoty, ktorú chcem stužiť. nie všetku hmotu, len malú časť z nej. zahrejem tak, aby som tam udržala malíček a odstavím. miešam do rozpustenia. ak treba, ešte trochu zahrejem. ak už je to hladké, za stáleho miešania to pridám k zvyšku hmoty a odložím stuhnúť. mne plátková lepšie vyhovuje, ako prášková, zdá sa mi, že lepšie drží a nehrčkavie ;-).
iwanna
platkova zelatina sa namoci do studenej vody, pozor, naozaj musi byt studena, necha sa nabobtnat - cca stvrt hodinu, potom sa vyberie z vody a v pripade mixovania sa da do misky, zaleje takmer vriacou vodou - cca 2-3 polievkove lyzice a necha sa rozpustit-uplne, do tejto zelatinovej vody sa potom postupne vmixuje - hmota (tvaroh,slahacka,jogurt), alebo v pripade, ze sa dava do varenej hmoty (puding, ovocie,francuzska slahacka) tak sa nabobtnana zelatina-platky vlozi do uz uvarenej horucej hmoty, nevari sa, vmiesa sa, kym sa neroztopi.
vela zdaru a prijemny den :-)