Varenie

Co dnes vaříte? Január 2025

haji - bez fotkyhaji, 1. januára 2025

Čas běží jako splašený, máme tu Novoroční den roku 2025. Přeji všem dobrou chuť nejen k dnešnímu, slavnostnímu obědu a ke všemu jídlu, které budeme letos připravovat a s láskou nést na stůl. Milá sdílení ať nás potěší navzájem, naše úspěchy ať nás posílí a neúspěchy prověří. Život přináší široké spektrum barev, sdílejme spolu radost, pohodu i případné výzvy.
Moc vám všem děkuji za komenty, fotečky, inspiraci, jste šikovní. Pevné zdraví a trpělivost ať nám slouží po celý rok!

@zareaguj

Diskusia k téme

haji
Sleduji Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků 2025. Letitá tradice u mě, celé krásné. Jen dnes mám zpoždění, dostala jsem se k obrazovce až od 2. poloviny koncertu. Nevadí, shlédnu záznam 1. části.
Krásné Novoroční odpoledne, přátelé a pohodový večer přeji!
kukulienka71
@2010 (1.1.2025 15:24)

A este to vyzerá aj lákavo🙂u nás recyklované jedlo max v rizote, fašírkach, zapekaných cestovinách alebo tortille. Doobeda sme mali sladké, potom vývar, malý rezník, len ten bol cerstvo pripravený, este tam je kapustnica na dalsie dni a onedlho si dáme trochu šosovicovej omáčky len tak s kúskom chleba. Pekný začiatok roka želám.

farbuska
Ako vidím, nový rok nám začína kreatívnymi, inšpiratívnymi a lákavými jedlami na sviatočných stoloch... trochu unavená po dňoch prílišnej hojnosti som si na dnešný obed pripravila to najobyčajnejšie jedlo zo zvyškov: knedľu s vajcom a k tomu vlastnú sterilizovanú cviklu.
Istým spôsobom som započala uskutočňovať svoj plán: v roku 2025 vyskúšať z Varechy mnohé tie jednoduché, ale lákavé jedlá predovšetkým z receptárov po babičkách, mamičkách (ale sú tu zastúpené aj otcovské a dedkovské špeciality) a iných pamätníkoch časov jednoduchšieho každodenného varenia. Do mojej varecháčskej kuchárskej knihy som si postupne ukladala veľa rôznych krajových špecialít z celého Slovenska, najmä zo zemiakov, strukovín, múky, tvarohu a sezónnej zeleniny, často korunované opraženou slaninkou alebo cibuľkou a teším sa na ich prípravu. Nie je to žiadne novoročné predsavzatie, skôr túžba ochutnať mnohé mne neznáme kaše, polievky, prívarky, placky, lokše, sladké aj slané kysnuté koláče a ďalšie jedlá.
Dúfam, že sa mi podarí vyskúšať aspoň časť z pokladov, ktoré som na stránkach Varechy našla.
Vám ostatným, priatelia, prajem rok plný radosti nielen v kuchyni a pri stole, ale vo všetkom, čo robíte.
kukulienka71

Keď už sme pri recyklácii a predkoch, mama ma učila jedlo nevyhadzovať. Viac- menej sa toho držím, aj ked najlepsie je variť čerstvo a menej. Obrala som zvyšok kuraťa z vývaru od kosti, posekala s mrkvou, pridala vajce a estragón a krátko upiekla malé karbonátky k prívarku. Zajtra budem mať do práce.

chemik
Šli jsme po půlnoční čočce s ovarem spát ve tři hodiny dohodnuti, že dnes se nebudíme, nevstáváme, nesnídáme a oběd nevaříme, protože už v pondělí jsem navařil 4 litrový hrnec valašské kyselice z uzeného vývaru, kysaného zelí, brambor, směsi sušených hub, sušených švestek , šunkové klobásy nepaprikované, šlehačkové smetany a zakysanky s rozmíchanou sušenou bramborovou kaší pro zahuštění. Odpoledne nás navštívila i dcera a je půl hrnce pryč, ale zítra k snídani bude znovu ohřívaná ještě o něco lepší.
haji
@2010 (1.1.2025 15:24)
Moc děkuji za srdečný koment a fotečku, samé dobroty, tvůj wrap se mi moc líbí, svěží dílo! Jsi šikovný, o tom žádná!
haji
@kukulienka71 (1.1.2025 15:48)
Děkuji za koment, u vás byl pestrý výběr, štrúdla k nakousnutí, hezky s kafíčkem, dobrotka!
Tvoje karbonátky zlaté barvy, krásně naducené beru všemi deseti. Čočkový prívarok s chlebíkem jsme měli také, jen u nás s uzeným maskem. Jsi dobrá hospodyňka, naše maminky, babičky byly moudré ženy.
Ať se zítra daří, nejen v práci!
haji
@zolik (1.1.2025 16:19)
Děkuji za koment a fotečku, skvělá vegetariánská volba, počasí vyšlo, co víc si přát?!
Hezký večer!
haji
@farbuska (1.1.2025 16:36)
Děkuji za milé, srdečné přání a sdílení krásné touhy. Máš moc hezky načrtnutou cestu v roce 2025. Vyzkoušet recepty s rodokmenem je úúžasný směr. Těším se na tvá sdílení a zkušenosti s realizací krajových specialit. Rozšíříš naše obzory a moje dvakrát.
Hezký večer přeji!
haji
Před chvílí jsem dorazila chlebíčky, ještě zbývá poslední kousek tvarohové štoly, akce vánoční cukroví dokončena beze zbytku. Ještě se vypořádat se zbytky hlavních jídel, to zvládnu v příštích dnech a bude hotovo
Hezký novoroční večer, plný pohody, přátelé!
haji
@chemik (1.1.2025 18:52)
Děkuji za přesný koment, popis vašich dobrot. Tyjo, půlnoční čočka s ovarem, to by se hodně líbilo mému bráchovi! Valašská kyselica - tvůj popis mi doplnil, co si pamatuji Valašskou kyselicu od kolegyně - ano! klobása bez papriky - nebyla jsem si tím jistá, ale pravda, červená nebyla. Tvoji vychytávku se sušenou br. kaší na zahuštění si pamatuji, jen ji musím koupit, já hlava děravá. Vše ostatní na Valašskou kyselici mám. Už se těším.
Hezký večer a hlavně dobrou chuť k zítřejší snídani, naležená kyselica je skvělá!
chemik
@farbuska (1.1.2025 16:36)

Gratuluji k předsevzetí ochutnávat krajová slovenská jídla nalezená na Vareche po vlastnoručním uvaření. Než jsem se zaregistroval byla mým zdrojem receptů Naša kuchárka z roku 1965 v 5.vydání nakladatelství Obzor, která má i kapitolu věnovanou typickým slovenským jedlám s názvy, na které slovensko-český slovník nereaguje. V dětství mi je vařívali moje mama a teta z Vekého Šariša. Tak doufám, že o svých pokusech budete referovat aspoň v této diskusi a já si oživím vzpomínky i slovní zásobu.
farbuska
@chemik (1.1.2025 23:03)

Ďakujem za podporu môjho úmyslu. Ako som napísala, nie je to vyslovene predsavzatie alebo záväzok, ale dúfam, že sa mi podarí uvariť aspoň niektoré z týchto kedysi tradičných jedál.
Inak, sama mám (zdedila som) niekoľko starších a naozaj starých kuchárskych kníh. Už som tu kdesi spomínala napr. Múčniky od Márie Hájkovej, 3. vydanie z r. 1957.
2x haji a zolik
haji
@farbuska (2.1.2025 07:07)
@chemik
Děkuji za vaše sdílení, těším se!
Já sice nemám slovenské kořeny, ale s radostí si rozšířím obzory. Jo a Múčníky od Márie Hajkové mám také, juknu na rok vydání, bude to někde kolem r. 1980, jestli se nepletu.
Přeji krásný den, ať se dílo daří!
haji
U nás ráno nebe načervenalé, cca -5°C, bylo jasno, ale teď začíná mlha, inverze a nejspíš bude oblačno.
Lednice skýtá zbytky hlavních chodů, mohu si zalosovat: zbyteček čočky, uzené masko, zapékané těstoviny a také kližka na česneku. Polévka zeleninová, dokonce nikdo nespapal chlebové krutonky, zázrak. Když přijde na přílohu, operativně vytvořím.
Pohodový den přeji všem!
farbuska
Dnešný obed v podobe dvoch múch jednou ranou: využitie zvyškov zo sviatočného hodovania - v tomto prípade dusenej červenej kapusty - a inšpirované tradičným receptárom: do kapustných fliačkov (vlastnoručne vyrobených, keďže kapusta bola už hotová a len ohriata. Na tanieri som ich poliala upraženou vytopenou slaninkou a posypala posekanými zelenými cíbikmi z cibule.
Moje prvé kapustné fliačky! Pravdupovediac, až doteraz som ku kapustným fliačkom prechovávala predsudky a nedôveru ešte z dávnych dôb v školskej jedálni, kde som toto jedlo vášnivo odmietala. Dnešné z červenej kapusty boli neskutočne dobré!

kuko95
@kuko95 (2.1.2025 12:56)

Vajcove nokerke samozrejme na slaninke ta tam spravi chut .ja to mam rad,pripomina mi to babku a leto 😀
2x zolik a haji
chemik
Tak v Praze večer na nule, ale o půlnoci už +12°C, takže jsem obsah kastrolů z balkonu po redukci objemu cpal do plné lednice.
V Čechách se na Nový rok podle pověry nedělá hydina, aby neuletělo štěstí a většinou vyhraje prase. Tak jsem místo huspeniny uvařil zvláště jemnou specialitu pro pány. Na dovolené jsem objevil ve stánku na termálním koupališti Velký Meďer úžasné jídlo, na které jsem nadšeně chodil každý den a na závěr pobytu si vyprosil i recept. Jmenuje se to papŕčkový pörkelt a opravdu se dělá jen z vepřových nožiček bez dalšího masa. Nejsem fotograf, nemám foťák ani foto v mobilu, takže proto nepublikuji recepty na Vareche. Já jsem generačně i praktickým založením typ jako Kluk od vody, ale on umí výborně vařit i fotit. Ale tady na diskusi by se i podrobný popis vešel bude-li zájem.
cesminaz
Dnes som varila už od rána, keďže aj synovia si brali so sebou do práce na noc. A pravdaže zostane aj pre nás na zajtra 😊 Milá @haji prajem ti všetko dobré v novom roku🧡 Vela zdravia a ešte veeeela komentárov ! Pražma v paprikovej múke, tá bola s ryžou..

chemik
@farbuska (2.1.2025 14:41)
Tak jsem našel na Vareche 4 recepty a něco navrhl i Google. Z mého kuchařského pohledu je snahou autorů vyrobit z nožiček co nejchutnější perkelt téměř jako z masa. Z mého pohledu chemika není účelem použití této suroviny jen dobrá chuť, ale z hlediska výživy hlavně z paprček získat co nejvíce rozpuštěného kolagenu, co nejméně rozštěpeného. Ten pak může prospět našim kloubním chrupavkám aspoň tak jako český sulc, moravská huspenina nebo slovenské chladnuo , jež se dělají odlišnou technologií. Proto zde uvádím podrobně recept, respektující vhodné technologické postupy:
Základ je úplně stejný jako na držkovou polévku, ale cibule se nesmaží dotmava kvůli barvě, nechává se jen na troše sádla zezlátnout a pak se přidá rozpustná červená paprika. Musíš získat od známého řezníka čerstvé, dokonale očištěné a oholené nožičky, nejlépe zadní, nařezané na pásové pile jako morkové kosti na cca 5 cm špalíčky z 5 – 6 nožiček. Pořádně se umyjí, spaří vařící vodou, případně dočistí mezi prsty a pak se jen tak akorát potopí do hrnce a vaří 10 -15 minut pokud se tvoří pěna, která se sbírá. Zcedí se od úlomku kostí, trochu vychladí a estéti mohou odštípat špičky paznechtů. Vývar se nechá na podlévání. Nožičky se dají na paprikový základ do kastrolu s antistick vrstvou ( rádo se to přichytává ), zaleje vývarem, přidá 1 bobkový list a bez osolení co nejmírněji a nejpomaleji vaří přikryté za občasného promíchání od dna. Intenzivní var a vyšší teplota sice zkracují dobu přípravy, ale srážejí bílkoviny a proto nelze použít papiňák nebo nožičky předem opékat.. Po 2,5 – 3 hodinách se rozpustí veškerý tuk i kolagen a zbyde jen maso, měkké chrupavky a kůže odpadající od kostí. Přidají se 2 zelené „lečové“ papriky a 2 oloupaná a nakrájená rajčata nebo lžička protlaku, nasekané 2 stroužky česneku a dovaří až také změknou.
Po chvilce stání se vystouplá vrtvička tuku dobarví posypáním mletou červenou paprikou včetně pálivé, rozemne trocha majoránky, doleje vývarem na přiměřenou řídkost maďarského gulyase a až teď konečně dle chuti osolí. Dříve přidaná sůl by zvyšovala srážení bílkovin a zhoršovala rozpouštění kolagenu.
Jí se lžicí z misky i s kostmi, které se po ocucání vyplivují (nejlépe pod stůl psovi dle dárce receptu)😉. Jako každé podobné gulášovité jídlo je to nejlepší odleželé a ohřívané, ale po vychladnutí vznikne velmi tuhá hmota, kterou je nutno ohřívat opatrně za stáleho míchání nebo pohodlně v mikrovlnce. Za tuto dlouhou a složitou přípravu se vám odmění vaše klouby, pokud si ten blahodárný kolagen v žaludku nerozštípnete až na aminokyseliny. Báječná chuť, konzistence i způsob konzumace tohoto pokrmu se ovšem nedá s žádným jiným jídlem srovnat. Z receptů na Vareche rád převezmu doladění perkeltu vínem.
farbuska
@chemik (3.1.2025 15:26)
Vyrazil si mi dych! Nielen pridaním tohto detailného postupu, ale presnou trefou: akurát som si zadovážila bravčové paprčky (už sú v mrazničke určené asi na budúci víkend, keďže teraz ešte dojedáme vianočné a novoročné zvyšky) . Mali byť pôvodne na tú huspeninu/sulc/studeno či iný názov tohto známeho jedla, ale budú použité na paprčkový perkelt!
Vďaka za inšpiráciu a detailný popis. Pozdravujem.
1x haji
haji
@stefanm (2.1.2025 12:01)
Děkuji za koment a krásné foto, špenát miluju, tvůj je nádherně zelený, vajíčko, klobása a s br. kaší je to velká dobrota. Narobil si mi chutě. Milá inspirace, děkuji!
haji
@farbuska (2.1.2025 12:15)
Děkuji za koment a fotečku, kapustové fliačky od tebe vypadají moc dobře, zvlášť když jsi si sama robila fliačky, máš můj obdiv. Zatím to mám podobně, o tomto jídle vím, ale nedostává se mi tolik odvahy, abych je vyzkoušela. Děkuji za inspiraci a povzbuzení, milá @farbuska .
haji
@mijaita (2.1.2025 12:40)
Děkuji za koment a krásnou fotečku, samé dobroty, které když zůstanou, je potřeba se jim věnovat. Situaci, když neteče voda, nemám ráda, zpravidla je to nečekané a chybějící voda hezky změní chod domácnosti. To pak nepohrdnu vodou na kafe z petky na zalévání kytek.
haji
@kuko95 (2.1.2025 12:57)
Děkuji za milý koment a fotečku, vajcové nokerle se špekom jsou u tebe oblíbené, to už vím, vůbec, jídla, které vařily babičky jsou ta nejlepší. Člověk se přenese do dětství, což potěší srdce i bříško.
haji
@zolik (3.1.2025 03:21)
Moc děkuji za komenty a krásný soubor foteček z Hluboké, Českých Budějovic, Jindřichova Hradce, vrcholící kouzelným západem slunce. Jsi šikulka, moc hezké fota!
haji
@ cesminaz (3.1.2025 13:51)
Moc děkuji za přání, komenty a hlavně chutné fotečky, milá Cesmínko! Pražma v paprikové múce pečená vypadá velmi lákavě, stejně jako tuňáková pizza, kysnuté slimáky plněné mletým masem a polievka mercimek k tomu - mně by moc chutnalo. Přeji také vše dobré v novém roce, ať ti to výborně peče, vaří, celé rodině ať se dobře daří, ať vám slouží pevné zdraví! Objímám @
haji
@chemik (3.1.2025 15:26)
Děkuji za komenty a hlavně za vyčerpávající postup a oslavné chorály na "paprčkový perkelt" - máš můj hluboký obdiv, podobně musí vyrábět kosmickou raketu - detailně, precizně a s obrovským zápalem, nasazením. Pamatuješ na všechno, moc děkuji a smekám!