Čas běží jako splašený, máme tu Novoroční den roku 2025. Přeji všem dobrou chuť nejen k dnešnímu, slavnostnímu obědu a ke všemu jídlu, které budeme letos připravovat a s láskou nést na stůl. Milá sdílení ať nás potěší navzájem, naše úspěchy ať nás posílí a neúspěchy prověří. Život přináší široké spektrum barev, sdílejme spolu radost, pohodu i případné výzvy.
Moc vám všem děkuji za komenty, fotečky, inspiraci, jste šikovní. Pevné zdraví a trpělivost ať nám slouží po celý rok!
Krásné Novoroční odpoledne, přátelé a pohodový večer přeji!
Zvysky kacky, zelenina, oyster omacka, salat, zabalit a mame novorocny 2025 wrap.
A este to vyzerá aj lákavo🙂u nás recyklované jedlo max v rizote, fašírkach, zapekaných cestovinách alebo tortille. Doobeda sme mali sladké, potom vývar, malý rezník, len ten bol cerstvo pripravený, este tam je kapustnica na dalsie dni a onedlho si dáme trochu šosovicovej omáčky len tak s kúskom chleba. Pekný začiatok roka želám.
Prvý deň v tomto roku sme mali krásny. Slnečno a príjemných +6C.
Istým spôsobom som započala uskutočňovať svoj plán: v roku 2025 vyskúšať z Varechy mnohé tie jednoduché, ale lákavé jedlá predovšetkým z receptárov po babičkách, mamičkách (ale sú tu zastúpené aj otcovské a dedkovské špeciality) a iných pamätníkoch časov jednoduchšieho každodenného varenia. Do mojej varecháčskej kuchárskej knihy som si postupne ukladala veľa rôznych krajových špecialít z celého Slovenska, najmä zo zemiakov, strukovín, múky, tvarohu a sezónnej zeleniny, často korunované opraženou slaninkou alebo cibuľkou a teším sa na ich prípravu. Nie je to žiadne novoročné predsavzatie, skôr túžba ochutnať mnohé mne neznáme kaše, polievky, prívarky, placky, lokše, sladké aj slané kysnuté koláče a ďalšie jedlá.
Dúfam, že sa mi podarí vyskúšať aspoň časť z pokladov, ktoré som na stránkach Varechy našla.
Vám ostatným, priatelia, prajem rok plný radosti nielen v kuchyni a pri stole, ale vo všetkom, čo robíte.
Keď už sme pri recyklácii a predkoch, mama ma učila jedlo nevyhadzovať. Viac- menej sa toho držím, aj ked najlepsie je variť čerstvo a menej. Obrala som zvyšok kuraťa z vývaru od kosti, posekala s mrkvou, pridala vajce a estragón a krátko upiekla malé karbonátky k prívarku. Zajtra budem mať do práce.
Moc děkuji za srdečný koment a fotečku, samé dobroty, tvůj wrap se mi moc líbí, svěží dílo! Jsi šikovný, o tom žádná!
Děkuji za koment, u vás byl pestrý výběr, štrúdla k nakousnutí, hezky s kafíčkem, dobrotka!
Tvoje karbonátky zlaté barvy, krásně naducené beru všemi deseti. Čočkový prívarok s chlebíkem jsme měli také, jen u nás s uzeným maskem. Jsi dobrá hospodyňka, naše maminky, babičky byly moudré ženy.
Ať se zítra daří, nejen v práci!
Děkuji za koment a fotečku, skvělá vegetariánská volba, počasí vyšlo, co víc si přát?!
Hezký večer!
Děkuji za milé, srdečné přání a sdílení krásné touhy. Máš moc hezky načrtnutou cestu v roce 2025. Vyzkoušet recepty s rodokmenem je úúžasný směr. Těším se na tvá sdílení a zkušenosti s realizací krajových specialit. Rozšíříš naše obzory a moje dvakrát.
Hezký večer přeji!
Hezký novoroční večer, plný pohody, přátelé!
Děkuji za přesný koment, popis vašich dobrot. Tyjo, půlnoční čočka s ovarem, to by se hodně líbilo mému bráchovi! Valašská kyselica - tvůj popis mi doplnil, co si pamatuji Valašskou kyselicu od kolegyně - ano! klobása bez papriky - nebyla jsem si tím jistá, ale pravda, červená nebyla. Tvoji vychytávku se sušenou br. kaší na zahuštění si pamatuji, jen ji musím koupit, já hlava děravá. Vše ostatní na Valašskou kyselici mám. Už se těším.
Hezký večer a hlavně dobrou chuť k zítřejší snídani, naležená kyselica je skvělá!
Gratuluji k předsevzetí ochutnávat krajová slovenská jídla nalezená na Vareche po vlastnoručním uvaření. Než jsem se zaregistroval byla mým zdrojem receptů Naša kuchárka z roku 1965 v 5.vydání nakladatelství Obzor, která má i kapitolu věnovanou typickým slovenským jedlám s názvy, na které slovensko-český slovník nereaguje. V dětství mi je vařívali moje mama a teta z Vekého Šariša. Tak doufám, že o svých pokusech budete referovat aspoň v této diskusi a já si oživím vzpomínky i slovní zásobu.
pardon "vařívaly"
Ďakujem za podporu môjho úmyslu. Ako som napísala, nie je to vyslovene predsavzatie alebo záväzok, ale dúfam, že sa mi podarí uvariť aspoň niektoré z týchto kedysi tradičných jedál.
Inak, sama mám (zdedila som) niekoľko starších a naozaj starých kuchárskych kníh. Už som tu kdesi spomínala napr. Múčniky od Márie Hájkovej, 3. vydanie z r. 1957.
@chemik
Děkuji za vaše sdílení, těším se!
Já sice nemám slovenské kořeny, ale s radostí si rozšířím obzory. Jo a Múčníky od Márie Hajkové mám také, juknu na rok vydání, bude to někde kolem r. 1980, jestli se nepletu.
Přeji krásný den, ať se dílo daří!
Lednice skýtá zbytky hlavních chodů, mohu si zalosovat: zbyteček čočky, uzené masko, zapékané těstoviny a také kližka na česneku. Polévka zeleninová, dokonce nikdo nespapal chlebové krutonky, zázrak. Když přijde na přílohu, operativně vytvořím.
Pohodový den přeji všem!
Čerstvý špenát s cesnakom a zemiakové pyré 😋
Moje prvé kapustné fliačky! Pravdupovediac, až doteraz som ku kapustným fliačkom prechovávala predsudky a nedôveru ešte z dávnych dôb v školskej jedálni, kde som toto jedlo vášnivo odmietala. Dnešné z červenej kapusty boli neskutočne dobré!
Vajcove nokerke samozrejme na slaninke ta tam spravi chut .ja to mam rad,pripomina mi to babku a leto 😀
V Čechách se na Nový rok podle pověry nedělá hydina, aby neuletělo štěstí a většinou vyhraje prase. Tak jsem místo huspeniny uvařil zvláště jemnou specialitu pro pány. Na dovolené jsem objevil ve stánku na termálním koupališti Velký Meďer úžasné jídlo, na které jsem nadšeně chodil každý den a na závěr pobytu si vyprosil i recept. Jmenuje se to papŕčkový pörkelt a opravdu se dělá jen z vepřových nožiček bez dalšího masa. Nejsem fotograf, nemám foťák ani foto v mobilu, takže proto nepublikuji recepty na Vareche. Já jsem generačně i praktickým založením typ jako Kluk od vody, ale on umí výborně vařit i fotit. Ale tady na diskusi by se i podrobný popis vešel bude-li zájem.
Paprčkový perkelt je skvelé jedlo a tu na Vareche je niekoľko variácií. Určite bude fajn, keď prispeješ svojou skúsenosťou.
Staré mesto je naozaj veľmi pekné
Veľmi, veľmi pekný fotoseriál! Vďaka zaň.
Tak jsem našel na Vareche 4 recepty a něco navrhl i Google. Z mého kuchařského pohledu je snahou autorů vyrobit z nožiček co nejchutnější perkelt téměř jako z masa. Z mého pohledu chemika není účelem použití této suroviny jen dobrá chuť, ale z hlediska výživy hlavně z paprček získat co nejvíce rozpuštěného kolagenu, co nejméně rozštěpeného. Ten pak může prospět našim kloubním chrupavkám aspoň tak jako český sulc, moravská huspenina nebo slovenské chladnuo , jež se dělají odlišnou technologií. Proto zde uvádím podrobně recept, respektující vhodné technologické postupy:
Základ je úplně stejný jako na držkovou polévku, ale cibule se nesmaží dotmava kvůli barvě, nechává se jen na troše sádla zezlátnout a pak se přidá rozpustná červená paprika. Musíš získat od známého řezníka čerstvé, dokonale očištěné a oholené nožičky, nejlépe zadní, nařezané na pásové pile jako morkové kosti na cca 5 cm špalíčky z 5 – 6 nožiček. Pořádně se umyjí, spaří vařící vodou, případně dočistí mezi prsty a pak se jen tak akorát potopí do hrnce a vaří 10 -15 minut pokud se tvoří pěna, která se sbírá. Zcedí se od úlomku kostí, trochu vychladí a estéti mohou odštípat špičky paznechtů. Vývar se nechá na podlévání. Nožičky se dají na paprikový základ do kastrolu s antistick vrstvou ( rádo se to přichytává ), zaleje vývarem, přidá 1 bobkový list a bez osolení co nejmírněji a nejpomaleji vaří přikryté za občasného promíchání od dna. Intenzivní var a vyšší teplota sice zkracují dobu přípravy, ale srážejí bílkoviny a proto nelze použít papiňák nebo nožičky předem opékat.. Po 2,5 – 3 hodinách se rozpustí veškerý tuk i kolagen a zbyde jen maso, měkké chrupavky a kůže odpadající od kostí. Přidají se 2 zelené „lečové“ papriky a 2 oloupaná a nakrájená rajčata nebo lžička protlaku, nasekané 2 stroužky česneku a dovaří až také změknou.
Po chvilce stání se vystouplá vrtvička tuku dobarví posypáním mletou červenou paprikou včetně pálivé, rozemne trocha majoránky, doleje vývarem na přiměřenou řídkost maďarského gulyase a až teď konečně dle chuti osolí. Dříve přidaná sůl by zvyšovala srážení bílkovin a zhoršovala rozpouštění kolagenu.
Jí se lžicí z misky i s kostmi, které se po ocucání vyplivují (nejlépe pod stůl psovi dle dárce receptu)😉. Jako každé podobné gulášovité jídlo je to nejlepší odleželé a ohřívané, ale po vychladnutí vznikne velmi tuhá hmota, kterou je nutno ohřívat opatrně za stáleho míchání nebo pohodlně v mikrovlnce. Za tuto dlouhou a složitou přípravu se vám odmění vaše klouby, pokud si ten blahodárný kolagen v žaludku nerozštípnete až na aminokyseliny. Báječná chuť, konzistence i způsob konzumace tohoto pokrmu se ovšem nedá s žádným jiným jídlem srovnat. Z receptů na Vareche rád převezmu doladění perkeltu vínem.
Vyrazil si mi dych! Nielen pridaním tohto detailného postupu, ale presnou trefou: akurát som si zadovážila bravčové paprčky (už sú v mrazničke určené asi na budúci víkend, keďže teraz ešte dojedáme vianočné a novoročné zvyšky) . Mali byť pôvodne na tú huspeninu/sulc/studeno či iný názov tohto známeho jedla, ale budú použité na paprčkový perkelt!
Vďaka za inšpiráciu a detailný popis. Pozdravujem.
Děkuji za koment a krásné foto, špenát miluju, tvůj je nádherně zelený, vajíčko, klobása a s br. kaší je to velká dobrota. Narobil si mi chutě. Milá inspirace, děkuji!
Děkuji za koment a fotečku, kapustové fliačky od tebe vypadají moc dobře, zvlášť když jsi si sama robila fliačky, máš můj obdiv. Zatím to mám podobně, o tomto jídle vím, ale nedostává se mi tolik odvahy, abych je vyzkoušela. Děkuji za inspiraci a povzbuzení, milá @farbuska .
Děkuji za koment a krásnou fotečku, samé dobroty, které když zůstanou, je potřeba se jim věnovat. Situaci, když neteče voda, nemám ráda, zpravidla je to nečekané a chybějící voda hezky změní chod domácnosti. To pak nepohrdnu vodou na kafe z petky na zalévání kytek.
Děkuji za milý koment a fotečku, vajcové nokerle se špekom jsou u tebe oblíbené, to už vím, vůbec, jídla, které vařily babičky jsou ta nejlepší. Člověk se přenese do dětství, což potěší srdce i bříško.
Moc děkuji za komenty a krásný soubor foteček z Hluboké, Českých Budějovic, Jindřichova Hradce, vrcholící kouzelným západem slunce. Jsi šikulka, moc hezké fota!
Děkuji za koment a fotogenický ranní chlebíček, zdravý a chutný!
Děkuji za chutné foto, výborný oběd jste měli, plněnou papriku miluju!
Moc děkuji za přání, komenty a hlavně chutné fotečky, milá Cesmínko! Pražma v paprikové múce pečená vypadá velmi lákavě, stejně jako tuňáková pizza, kysnuté slimáky plněné mletým masem a polievka mercimek k tomu - mně by moc chutnalo. Přeji také vše dobré v novém roce, ať ti to výborně peče, vaří, celé rodině ať se dobře daří, ať vám slouží pevné zdraví! Objímám @
Děkuji za komenty a hlavně za vyčerpávající postup a oslavné chorály na "paprčkový perkelt" - máš můj hluboký obdiv, podobně musí vyrábět kosmickou raketu - detailně, precizně a s obrovským zápalem, nasazením. Pamatuješ na všechno, moc děkuji a smekám!
Přesně vystihnuté!
Ten detail mám odfotený aj ja😉je to najkrajší zámok, aký som videla.
Odpoledne jdu na telku, dávají skoky na lyžích. Také čekám Tři krále.
Přeji všem dobrou chuť k sobotnímu obědu, mějte příjemný den.
U nás azuro, 1°C, mírně pocukrováno sněhem, v noci spadlo pár vloček, bezvětří.
Ja tiež "dojíždím"...:) Bude hovädzí vývar s tenučkými rezančekmi a posekanou petržlenovou vňaťkou a posledný diel knedle s vajcom, dnes s miešaným šalátom z čertvej zeleniny: uhorka, červené reďkovky, biela cibula + pár nastrúhaných kúskov zo zbytkov inej zeleniny a klíčky, ktoré si sama pestujem (žerucha, reďkovky, horčica, lucerna ...). Zálievka klasika: olivový olej, citrón, cesnak, štipky korenín podľa momentálnej nálady.
Mas doma upira? :-)
:))))))))))
Možno tá novinka v kinách: Nosferatu... (?)
Mám v lednici "kokrhající" česnek... musím vyloupat a dát na mrazák, jinak natáhne brka. A také se musím starat o vypálení bacilů přírodní cestou, česnek je na to dělaný. Že to odžene aj upíry, je příjemný bonus... haha
Děkuji za koment a chválím hlavně tvůj salát, klíčky jsem dlouho nedělala, děkuji za inspiraci, teď je vhodný čas.
Děkuji za koment a úúžasné foto, krása střídá nádheru a ještě i dračí ovoce bude! Hmm
Wau, aký veľký kvet. Zaujímavé, že kvitne len jednu noc. Ako ste to vystihli, kedy sa rozvinul?
Len príloha sa obmieňa. A majú ich na výber dosť. Keby ste niekedy boli v týchto miestach, tak túto farmu vrele odporúčam. Moja dovolenka po južných Čechách pomaly konči. Zajtra ešte dáme Brno a pak smer SK
Toto kvitne u nas pvry raz ina odroda cervena,( mame biele) aby som mal istotu ze daco dozreje tak som rucne opeloval
Děkuji za komenty a fotečky, tyjo, bizoní farma aj s ochutnáním, tiše závidím. Krásný den v Brně přeji! Domů už to máš jenom kousek, tulačko!
Jsi pilná včelka Mája, tuším jsi opilovával i vloni. Mám otázku: jeden květ, jeden kus dračího ovoce? A nebo víc...? Jsem zvědavá jako opice.
Půjdu teprve obědvat, zeleninová polévka bez krutonků, hovězí kližka na česneku, jasmínka, rajský salátek. Honila jsem nějaký restík, a odpoledne jdu na skoky na lyžích.
Krásnou neděli přeji všem!
... plnený (mierne prihoreny 🙂) šampiňón
Mne to nedalo, musela som si o tom vygoogliť. A zistila som, že dračie ovocie je pytahaya. Dobre, že si opeľoval ručne, lebo kvety opeľujú mory a netopiere. Som rada, že viem zas niečo nové.
Děkuji za koment a fotečku, plněný žampion je skvělá volba, k tomu omáčka žampionová, brambůrky opečené. Mně by chutnalo. Jasné, mírně škvrknuté, ale to je na krásu!!
Hezký nedělní večer přeji!
A pivečko Krušovice, to je skvělé, si myslím. V Krušovicích jsme byli na střední škole na chmelu. Super bylo. Řádila žloutenka, dokonce jsme měli zakázáno pít vodu, takže uvařený čaj, všude nasypán chloramin a cesta do hospody na pivo - bylo povoleno jako jediné pití kromě čaje. Profáci z toho měli kopřivku...
Pekná a užitočná rastlina. Kvet pre potechu očí a plod čerstvý či kandovaný pre mlsné jazýčky, Ako chutí čerstvý, neviem, ale kandovaný som dostala s inou exotikou ako darček, je to dobré trochu kyselkavé-- červený.
Jejda, to je zajímavé info, ještě jsem dračí ovoce v kandované podobě nepostřehla. Děkuji za rozšíření obzorů.
Přeji všem úspěšný nový týden v roce 2025!
Ať nás Tři králové provází po celý den, patroni poutníků a hříšníků. Všichni jsme na cestě zvané život a jdeme za hvězdou...
Vítej v klubu. Paprčkový perkelt bych brala, posílila tě v konzumaci.
K večeři jsem vykouzlila ze zbytků sekanou s volím okem a zbytečkem čočky, kyselým okurkem.
Děkuji za inspiraci, gnocchi jsou fajn rychlovka, celerový salátový mix ve tvém podání vypadá hodně dobře a lehce.
Vzdcky si vzpomenu na porad Prostreno, nikdo nevedel jak se to cte. Ustalene "chnochy" jsou jednou z nekolika variant. Gnocchi nejsou „chňochy“ :-)
Cerstvy chuti asi 100x lepsie ako z obchodu, zmes stavnatej sladkej hrusky a kiwi, oberaju skoro nedozrete bez chuti.
Pri bielej sme nedali pozor a kaktus narastol vysoko a nedal sa dobre oberat.
Domáce sú piplačka, tak buď zriedka alebo menšie množstvo alebo oboje ako teraz😊dnes som urobila gulášovú polievku, ostalo mi trocha halušiek, tak ich aspon pojeme.
Děkuji za komenty a fotečky. Jedno lepší než druhé, gulášová polévka s masem je skvělá, halušky beru také a tvoje fašiangové šišky jsou výstavní. Nadělala jsi mi chutě!
Hezký večer, letí pozdravení!
Děkuji za komenty a fotečky, zelná smršť tě dostala. Okonomiaki bych si dala hned, je to velká dobrota. Zelná polévka i salátek má svoji sílu, jsi zelná jednička!
Hezký večer přeji!
To čo som dostala,vypadá ako tie žlté lístky okolo kvetu. Len mi príde, že je to proti tomu červenému čo mám ja , nejaké velké. Ale,, iná barva, iná odroda----
Prídem, donesiem skladací rebrík a oberač na jablká. Nejak si poradíme . hahahaha.
Ešte otázka. Rástlo by to i na teplejšej polovičke Moravy??
Skvelá polievka na zimné obdobie. Je sýta, stačilo po nej zopár koláčikov z Vianoc.
Pěkná fúze, děkuji za koment a fotečku, vidím, že jsme na jedné lodi.
Udělala jsem k večeři fúzi: opečená cibule, mrkev, zbytek uzeného masa, zbytek rýže, pár kapek sojové omáčky, pepř - s tím se mi hezky uvezla ruka. Malinko podlité, aj tak se mi to "něžně škvrklo". K tomu kyselý okurek. Bylo to jedlé. Všechny zbytky z lednice jsou fuč. Hurá.
Hezký večer přeji!
Polievka vyzerá chutne :-) paráda.
Ešte raz srdečná vďaka za ten recept. Polievka je naoza veľmi dobrá, zostane v repertoári. Bonus navyše: Pekne sa ňou "vymietla" chladnička od rôznych kúskov zeleniny. Navyše som tam pridala ten zemiak.
"Televízne" domáce flečky s kapustou
Klasický segedínsky guláš
...a dnes:
Kuracie mäso na paprike
...nech sa vám darí!!
...
...
Jo a díky za odkaz na polévku od @kucharka , myslím, že se bude někomu hodit.
Letí pozdravení oběma, děvčata!
Děkuji za komenty a odkazy, máš můj obdiv, vaříš stále a vidno, že vaříš rád, s láskou. Domácí fliačky s kapustou obdivuji, segedín miluju a úplně nejvíc kuře na paprice - můj favorti. Minulý týden jsem si kuře na paprice s 5-ti knedlíky dala bez váhání a vyluxovala talíř. Předlouho jsem se na něj chystala, ale ne a ne ho zrealizovat.
Hezké odpoledne a pohodové dny, ať se ti daří!
Přeji všem krásný, pohodový den, přátelé!
U nás cca 6°C, oblačno, chvílemi slabý déšť. Spavo.
Tak tohle jo! :-)
Lepenica (zemiaky, ky. kapusta, škvarky), jaternica, slanina a pivo 😋
Děkuji za koment a chutné foto. Lepenica, kys. kapusta, jitrnica, škvarky a slanina - mno ty jsi fajnšmekr! K tomu pivečko, jinak to ani nejde.
Zdravím a přeju hezký den!
Máme cca 9°C, oblačno, v noci má pršet. Musím do terénu.
Přeji všem pohodový a hezký den!
V jednom väčšom sáčku boli zozbierané drobky z troch kačíc. Tak bol z nich vývar s maslovými haluškami….
A kačacie rizoto (na slovenský spôsob).
V tomto prípade sme boli úplne bezodpadová domácnosť. Kosti a krídla spratal pes a šupky zo zeleniny dostali sliepky 😊
Děkuji za komenty a fotečky. Vidno, že jsi dobrá hospodyňka, ta i pro pírko přes plot skočí! Gréta by měla radost! Já kupuji kachní droby na polévku a upeču je s kuřecím, vepřovým masem. Mám ráda větší výběr pečeného masa. Jo, s radostí bych někdy upekla kachní nožky, ale to bych potřebovala hadičku s kyslíkem, abych rozdýchala cenu.
Dnes opět musím do terénu. Na návštěvě nás čeká pizza - na lístkovém těstě. Namočila jsem si houby. Mám chuť na Hladkou Ančku. Už kolem toho receptu chvíli nacvičuji.
Aj u nás veru tak :-)
Včera sme mali ryžu, šošovica bola varená s mrkvou a zemiakom, cesnak, trochu čili …. A vajce. Náhodou, bolo to výborné :-)
Zelené listy, avokádo, uhorka, redkvička … mix semienka, oliváč, jablkový ocot.
Hladká Ančka...to mi pripomenulo Babičku Boženy Němcovej... myslím, že tam som sa s touto polievkou stretla po prvý raz. V knihe sa spomínajú aj niektoré ďalšie jedlá a ako sa kedysi varilo a jedávalo.
Veru áno. Po iných zvyškoch zeleniny prišlo včera aj na petržlen a použila som ho na ďalšiu zimnú polievku podľa tohto receptu (pôvodne na paštrnák, ale myslím, že petržlen je v tejto polievke výraznejší): varecha.pravda.sk/recepty/jemna-kremova-pastrnakova-polie...
Môj peržlenový krém som posypala opraženou cibuľou.
pes nesmie jest kosti z hydiny
A vie o tom aj pes?
Lebo kadečo sa hovorí, že pes nesmie žrať . My sme mali psa, ktorý nám pravidelne nosil "ulovené" sliepky. Či dáku aj zožral neviem. Ale uznávam, že je asi rozdiel kosť zo surovej sliepky a uvarená. Ja len, že sa hovorí, že ani hrozno pes nesmie a viem, že psy chodili obžierať zrelé strapce do viníc.
Jasne, ze o tom nevie, ale mojej znamej sa stalo, ze nyvsteva dala ich psovi kosti z kurcata a kusok kosti prepichol psovi crevo a ten umieral asi v dost krutych bolestiach.
arazoo.sk/KOST-PRE-PSA-AKU-VYBRAT-MOZE-PES-JEST-K...
ine je, ked psa napr. po hrozne prezenie, alebo sa vyvracia, to obycajne prezije, ale cokoladu niektore psy nemusia prezit
Děkuji za komenty a fotečky, vidět, že nemáš strach zfúzovat potraviny. Jsi šikulka. Tiše závidím čerstvou zeleninu, tvůj salátek beru celičký a v tichosti zmizím, s nikým se nedělím.
Hezký víkend přeji!
Děkuji za milý koment, já Hladkou Ančku nikdy nedělala, dnes premiéra. Ufky, závěrem mi utekla, znesvětila celý sporák... Je výborná. Já hlava děravá, zapomněla na koření, dala jsem jen libeček. Ale zítra to napravím. Svařím koření, vývar přidám. Je výborná. Volila jsem cibulovou jíšku s ghee, mléko plnotučné, smetanu, namočené houby, zvlášť vařené brambory i vejce. Je to velká dobrota. A ještě bude. Zbytek hlavního chodu přijde na řadu později, musím zkulturnit sporák, linku a pak si ohřeju hovězí na divoko /ze záchovky z lednice/ s kolínky.
Pohodový víkend přeji všem!
U nás cca 2°C, po poledni spadly tři vločenky pěti řadama. Ještě něco padat má, teplota klesnout pod 0°C. Uvidíme, snad nás náledí obejde, okolo řádí, o tom žádná. Nestojím o takové zpestření, padat nesmím. Můžu, jen do peřin.
Skvělá volba, miluju zeleninové polévky, tobě vyšla s petrželí skvěle! Děkuji za koment a chutné foto, škoda, že nepřenáší noťas vůně...
Letí pozdraveníčko!
Toľkokrát som si vravela, že ju uvarím, až si ma predbehla...:) No, ale zase aj nakopla, aby som ju tiež uvarila. Inak, našla som teraz recept tu na Vareche od @kucharka : varecha.pravda.sk/recepty/polievka-hladka-ancka-fotorecep...
Tak to je ďalšie nakopnutie...:)
Pekný koniec týždňa všetkým.
Děkuji za koment a fotečku, to jsi měla hezky sestavené lukulské hody. Černá vejce jsem neměla sto let hmmm to je velká dobrota. Hezky! A ještě černý talíř, říkám, ladí ti to!
Letí pozdravení do Prahy!
Já prolezla nejen Varechu, ale kus netu jsem rozklikala. Určitě ji příště vypiluju. Celý život vařím houbovou polévku podle mojí babičky - tmavá jíška, zelenina, brambory a kroupy. Vedlo mě to ke změně a dobře jsem udělala. Je skvělá.
Děkuji za chutné foto, vypadá to na svíčkvou plichtu, 3:3. Mně by chutnalo, dala bych si duplu omáčky, prosím...
Hezký víkend i k vám!
...nie, nie je to sviečková! Sviečkovú robím z hovädzieho zadného mäsava, neviem prečo tam musí byť to kolečko citrónu s brusnicami a ešte aj kopček šľahačky 🙂!!
...toto je rolovane bravčové pliecko, omáčka s horčicou, čiernym korením a ky. smotanou (knedlík kupovany ☹️)
Ahaha, vypadá skvěle, smetanové omáčky já ráda, jen se s nimi brzdím. Chápu, každý máme zaběhané postupy, rolované plecko s tvojou omáčkou smetanovo horčicovou vypadá prudce jedle, narobil si mi chutě! Knedlík také zpravidla kupuji, je to velká pomoc.
Aj u nás padá pár vločiek, je bezveterno a 2C, ale bocitovo -3. Pól hodinka so psom v lese bola fajn, na vymrznutie úplne stačila. Prajem pekné poobedie.
P.S.: Ester Ledecká urobila radosť. Zjazd sa jej parádne vydaril 😊
Děkuji za koment, skvělé zprávy a pohodové foto přírody. Ani jsem nepostřehla, že je Ledecká opět ve hře, před nějakou dobou prosakovalo v bulváru, že chce odpočinek. Wonová také skvělá, obdivuji, že po dlouhé přestávce, operaci kolene je opět v akci. Holky šikulky!
To věřím, že je pocitově chladněji, a to jsi měla psa, ten udává tempo haha Já letos mrznu nad plán, moje fyzická schránka netopí, má jiné starosti. Ale to bude dobrý, lepší se to, sice pomalu, ale jde to. Už aby bylo jaro, cítím ho v kostech!! Přece jenom už jsme jaru blíž, hurá!
Konečně jsem doplakala ten sporák a nádobí. Kdyby mi Ančka nezdrhla na celý sporák, mohla jsem mít hotovo hned po obědě.
Ven dnes nevystrčím ani nic, jdu se rozprostřit k telce. Výjimečně jsem se uvařila odpolední kafíčko, najdu kousek čokolády a budu relaxovat.
Pohodový víkend celé rodině aj psovi! papá
ako na tie cierne vajcia?robis sama ci kupujes?
Zdravim ta a aj vsetkych na vareche👍😉
:-) cerna vejce nejdou delat, jsou specificka, kupuju. Jsou i cim dal drazsi. Nasla jsem si obchudek, kde maji 28.- Kc / kus. Nasledne je pouze popraším susenym zázvorem a zakapu cernym, ryzovým octem. Tak to delali v prvni, cinske restauraci v Praze a byla nejlepsi. Obcas si jedno dopreju misto koláčku treba! Máv z Prahy!
Takze na 1 hrncek ked sa preplachuje staci 1.2 hrnceka vody, ked sa voda s ryzou zacne na silnom plameni zacne varit, znizit na minimum tesne zakryt varit 12 minut. Potom otvorit a nasusorit. Par minut odstavit, rump steak - hovadzie zadne na bbq bolo OK
Děkuji za koment, postup a chutné foto. Jistě je orig. asijská jasmínka kvalitní, o tom žádná. Dělám jasmínku ráda, je moje oblíbená. Tvůj rump steak bych s radostí testla. Já se do podobných věcí nepouštím, bo je prostě neumím. Jo, kdo umí, ten umí.
Letí pozdravení přes moře!
Dnes se motám kolem kynutého těsta, bude kynutý koláč s ovocem a mrveničkou. Chystám si suroviny. K obědu, jak půjde čas: Hladká Ančka, hovězí na divoko, jasmínka.
Někdo nekoupil hladkou mouku, takže koláč bude zajímavý, zbytek hladké a dosypáno polohrubou. Mám nachystané borůvky, jablka. Držím se ozkoušeného receptu:
varecha.pravda.sk/recepty/mrvenickovy-kolac-s-ovocim-foto...
To je v pohode, moja mama na koláče z kysnutého cesta používali iba polohrubú múku. Ja to niekedy tiež tak robím, alebo dám hladkú a polohrubú pol na pol.
Jsi milá, uklidnila jsi mě. Nemám tolik zkušeností s kynutým těstem, ale už jsem se dívala, že třeba honzovky dělají z polohrubé mouky... Nevybavím si, z jaké pekla moje babička, já kolem ní sice satelitovala, ale ona byla neskutečná. Těsto dělala od oka, mouku měla vysypanou v míse, aby nemusela rozdělávat pytlík - mátla mě jak mohla. A když jsem se ptala, tak mě uzemnila větou : "To musíš vidět!" Dodnes toho moc nevidím - nemám takovou praxi, babi se na obláčku směje až jí tečou slzy, o tom nepochybuji. Případně se drží za hlavu... tedy pokud ji na obláčku má?!
Věřím, že to dobře dopadne, když už se s tím hraju. Naštěstí je toho na jeden plech, počítám, že zítra bude stěží ke snídani.
Hezké nedělní odpoledne přeji, klidný večer! Jsi sluníčko!
Hezky, květák s čočkou a placka hmm vidím v misečce i dipík nebo salátek, jsi fajnšmekr, o tom žádná. Mno, na koláči se teprve pracuje. Vyzkoušíme Českou poštu, ju?! Pošlu vzoreček, prý teď vozí i jídlo... Nevím s jakou úspěšností, když pohled od nás do Zlína jde 2 týdny, někdy jenom 10 dní.
Hezkou neděli do Prahy!
Děkuji za komenty a fotečky. Čínu bych si dala s radostí, tvoje vypadá prudce jedle a svěže. Sníh je fajn, vidět, že psí dáma si to užívá! Krásně zasněženo, druhé Vánoce!
Hezký večer přeji!
Já nakonec obědvala Hladkou Ančku, je to výborná polévka a před chvílí jsem se věnovala koláči, nevím co je lepší, jestli borůvky nebo jablka, ta jsem obohatila nejen skořicí, ale i mandlemi. Hmm
Ako hovori @haji , "Život přináší široké spektrum barev"....mala som tu teraz trosku vypadky v ucasti na debatach :-).
Postupne si precitam zameskane, vidim tu zase kopu paradnych obrazkov "na zjedenie"!!! Same dobroty. A, samozrejme, ostatne pekne obrazky.
Ja mam par fotiek z posledneho obdobia, tak prilozim. Dufam, ze nebudu zase dole hlavou...
S mensimi zmenami.
varecha.pravda.sk/recepty/srnci-chrbat-fotorecept/12229-r...
Len ako to pokrajat na porcie ;-)...ale poradili sme si.
varecha.pravda.sk/recepty/pekacik-s-kyslou-kapustou-aj-pr...
V chladnicke kysla kapusta, syr, rozne smotany, v zasobe orechy nespotrebovane pri peceni. Tak reku, co spravim. Napadol mi tento recept.
Nejake zmeny, namiesto hrozienok boli susene marhule. Namiesto brie bol camembert. Ten sa ale viac rozteka, tak som mala mensi poplach, zacalo mi to v trube vytekat z pekacika :-○.
Tak mi napadlo nieco, co tu bolo teraz aktualne. Nema to inak nic spolocne s ozajstnymi kostami, jedna sa o zuvacie kosti pre psov, ja ani neviem, z coho to presne vyrabaju, tusim z koze.
Bolo (NL) teraz parkrat v spravach v TV, aj na internete upozornenie, uhynulo 13 psov a vela psov malo neurologicke priznaky (napr. pena z papule, zavijanie, epilepticke zachvaty....). Jedine spolocne bolo, co tomu predchadzalo, ze dostali zuvacie kosti nemeckej vyroby Barkoo, myslim, ze 4 rozne druhy. Boli kupene v internetovom obchode. Este to nie je dokazane, ale predpoklada sa, ze nieco bolo v tych "kostiach", co tam nemalo byt.
Viem, ze napr. @afataga , @farbuska maju psikov, tak mi napadlo, ze pre istotu upozornim, aby ste si dali pozor.
Este raz, dokaz este nie je, ale radsej by som si dala pozor, kym sa to zisti.
Srdečná vďaka za upozornenie, aj keď tento výrobk pre Amiga nekupujem. Inak, iba dnes som sa dozvedela, že psi by nemali jesť avokádo... Celkom ma to zmiatlo, lebo Amigo má avokádo rád a vždy, keď jem, zvykol kúsok dostať. Už roky. Našťastie, asi to nebolo množstvo, ktoré by mu uškodilo.
My sme mali v sobotu cestoviny s baklažánom ( podľa varecha.pravda.sk/recepty/pasta-alla-norma-fotorecept/902...
) a šalát.
Chutná rýchlovka, nebolo veľa času na zdĺhave varenie, ponáhľali sme sa na výstavu "Amazonia" od Sebastiao Salgado. Výstava bola neuveriteľne zaujímavá.
Po výstave sme si zašli na kokteil do "Somnia" - magický bar, ak niekedy navštívite Barcelonu, odporúčam. :-))
Tak to vám úprimne závidím, máte to ako v rozprávke :-)
U nás je v noci chladno a cez deň super teplo, včera sme tu bolo skoro 20 stupňov. Človek nevie, čo si obliecť …. Uvítala by som dážď alebo sneh :-)
si zlata, dakujem za upozornenie, ja kupujem znacku Trixie, nikdy nebol problem
ja si ten sneh nezavidim :-), nemam rada zimu, skor ja tebe zavidim tych 20°
Jako na zavolanou! Mam 4 avokada, vajickovy salat s avokadem uz byl, ted udelam variantu @kucharka :-) Díík!
To bych mohla dnes a denne tyhle zeleniny. A maso k tomu :-)
Velké děkuji za milé přání, komenty, fotečky a odkazy, jsi pilná jako včelka! A nic není dolu hlavou, jsi šikulka! Chápu, že někdy se člověk na net pro samou práci, návštěvy nedostane, ale ty nás doženeš, snad už budeš mít volněji.
Děkuji za odkaz na tvůj srnčí chrbát a fotečku, vypadá prudce jedle a je echt čokoládový hmm hodil by se mi ke kafíčku. Manžel je maškrtník, ví co je dobré.
Dcera je šikulka po mamince, Pandoro krásně stylizované, náplň a ovoce ho povýšilo o několik levelů. Fotečka jako malovaná.
Foto vašeho bohatého stolu se mi líbí, samé dobroty, s láskou připravené, naservírované.
Pekáček s kyslou kapustou je velmi zajímavá dobrota, díky za fotečku i za odkaz. S radostí bych ochutnala tuto neotřelou kombinaci chutí hmmm Trefně napsané: "tak som mala menší poplach, začalo mi vytekat z pekáčika"... haha filuta jedna zapékaná!
Děkujeme za varování ve věci žuvacích kostí pro pejsky i se značkou výrobce, bude lepší se těm konkrétním vyhnout. Uf, je to na denním pořádku, závadné potraviny, drogerie, strava pro zvířata, hračky, a jiné výrobky. Neskutečné celé. A to bych řekla, že u vás je nejspíš varování a otevřenosti více než v našich končinách.
Pokud jde o to, co má a nemá žrát pes, kočka - je to zajímavé. Vlastně je zajímavé i co má a nemá jíst člověk. Objevují se nové a nové náhledy, jsem z nich někdy mírně řečeno zmatená.
Na dálku zdravím tebe i celou rodinu, mějte pohodové dny, plné lásky, radosti, buďte všichni zdraví!
Ahojík, ráda tě vidím! Děkuji za fotečky, komenty, inspiraci a odkaz na baklažánovou dobrotu. Výstava S.Salgada musela být skvělá, je to vyhlášený fotograf, tiše závidím. Navigace na magický bar v Barceloně je milá, děkujeme.
Kolem 20°C přes den tiše závidím, ale ono je to většinou o tom, že člověk touží po tom, co nemá... U nás jsme bez sněhu, ale chladno, vlezlo, větrno, teď kolem 0°C, naštěstí sucho. Pod mrakem, spavo.
Ještě k jídlu: tvoje saláty se mi moc líbí, avokádo je dobré využít, když je k mání fajnové a za dobrou cenu. Dostatek čerstvé zeleniny též tiše závidím. Haloumi je skvělá volba, hamburger nikdy nezklame. Samé dobroty, lehké a pestré připravuješ, vždy se virtuálně namlsám!
Letí pozdravení do teplých krajů, mějte pohodové a úspěšné dny!
Haha, také někdy vyrobím hrubáka, už mám hlavu děravou a ještě k tomu rozdíly slovenštiny a češtiny - lingvistu by trefilo. Jsme jenom lidé, ne?! A lidé dělají chyby. Záruka toho, že nejsme AI.
Pozdravujem, objatie posielam, nech sa ti dari vo vsetkom.
Doma boli domáce oškvarky (pred Vianocami sme vytopili 5kg sádla), tak som nahovorila moju mamu aby ich urobila. Predsa, maminé sú najlepšie 😍
Toto sú “Pagáče z Hontu”
Jojo, mozek je hodně zajímavý, přestože žijeme ve 21. století, je docela neprobádaným územím. Také se mi to tak někdy děje, vyvstane mi situace a rozsvítí se mi! Chválabohu, alespoň někdy... haha Jo a dost nápadů, řešení se mi stane v předklonu /dřív jsem si tak myla vlasy nad vanou/, mozek se "odkrví" a najednou vyvstane nápad, řešení, objev... většinou efektivní, proveditelné a jasné řešení bez kličkování. Věci se dějí a někdy je zajímavé pozorovat jak?!
Děkuji za koment a fotečku, povedené oškvarkové pagáče, jen co je pravda! Maminka je šikulka, vidět, že jablko nespadlo daleko od stromu.
Krásné pozdravení a pochvala mamince, výstavní oškvarkové pagáče!
P.S. Oškvarky mi nikdy nevydrží, poctivě se jim věnuji a zmizí rychlostí světla. Jejich směrem prostě nemám brzdu. A protože se znám, koupím raději sádlo vytopené v kelímku u řezníka - jediné čisté řešení jak se k oškvarkům nedostanu!
Kubánska🙂 cuketova polievka
... námet:
varecha.pravda.sk/recepty/kubanska-cuketova-polievka-s-ku...
Děkuji za koment, fotečku a odkaz na kubánskou polévku. Máš můj obdiv, že jsi šel do neotřelé polévky.
Hezké odpoledne přeji!
Včera jsem si přivezla 3 kg pšeničné hladké mouky z mlýna, dnes jsem ji protáhla sítem, uskladnila - větší část šla do sklenice /dobře utěsněno, aby mě zase nepřepadli moli/, zbytek do krabice na vaření. Snad to bude bezpečné. Zato octomilky se nevzdávají, už to vypadalo nadějně pro mě, ale opak je pravdou. Naléhla se nová řada. Pořád se něco děje.
Přeji všem krásný den!
U nás se počasí už od rána ustálilo, Oskar krásně svítil, teď už začíná oblačnost. Máme cca 2°C, sucho, téměř bez větru. V noci by mělo něco padat. Uvidíme.
Tak aj ja dám krátky raport.
Obed bol obyčajný zemiakový (šmykľavý) šalát a losos (zostatok zamrazený z Vianoc, lebo niektorí členovia rodiny uprednostnili kapra. Spomínaš si?) Potom sme išli na peknú hodinovú prechádzku do karpatských lesov (tie sú tu za rohom). Bolo pekne, slnečno. Ale chladno. A náš pes, teda psica sa triasla zimou. Chudák Pitbull 😂, tak som jej dnes večer ušila kabátik. Neuveríš, ale to šitie a skúšanie trvalo 6 hodín.
Vyť ale viť 😂
Už len pri pomyslení na zložitosť tohto zadania sa mi chce zavýjať 😂
Neviem kedy Ty, ale ja som ČSSR opustila 1.10.1985. Ja dobrovoľne, ale oni (ŠTB) to vtedy tak vôbec nevnímali. Chcem tým vlastne povedať, že si veľmi vážim všetkých tu na Vareche, zo všetkých kútov sveta, ktorí sa snažia v slovenštine/ češtine s nami komunikovať a pridávať recepty, komentáre, postrehy, rady, a milé slová. Ďakujem
Si ty šikovná! Kabátik krásny... to by som ja veru nedokázala, ani keby čo bolo. Amigovi, našťastie, zima nebýva (a v Bratislave zimy už nestoja ani za reč, hoci práve dnes nad ránom napadlo trocha snehu) a zatiaľ kabátik nepotreboval. Minulý rok mal kvôli sonografii vyholenú časť brucha, tak sme to zvládli s veľkou farebnou šatkou uviazanou cez postihnuté miesto a susedia mu hovorili "hippie pes".
Čo sa slovenčiny týka, naša reč je krásna, poetická a bohatá najmä na vyjadrenia rôznych drobných odtienkov v stupňovaní, pocitov a nálad. Pravopis a gramatika nie sú najľahšie, ale zasa zvládnuteľné v porovnaní s niektorými inými jazykmi (učím sa na staré kolená už deviaty jazyk a tie, ktoré často nepoužívam, veľmi rýchlo zabúdam: z dvoch zostali už len také paberky). Tiež sa teším, že krajania v zahraničí si uchovávajú nielen jazyk, ale ak kontakt s vlasťou, napríklad aj tu na Vareche. Viem, že s pravopisom to v cudzom prostredí ide dosť rýchlo dolu vodou. Syn žije v Indii a pravopis sa mu nesmierne zhoršil.
Krasavice mezinárodní, jak jí to sluší a je smířená s osudem, že tu náádheru musí nosit... haha Kamarádka má Pražského krysaříka a ten se musí v zimě balit, jakmile klesne teplota pod 8°C nebo tak nějak. Bytostně nesnáší overalky, svetry, pláštěnky - a čím je starší, tím větší odpor. Preventivně zaleze pod postel a raději nejde čurat, kadit, bivakuje tam, kde na něj nedostane a nevyleze. Ještě konferenční stolek v obýváku mu skýtá bezpečí. Teď to vypiloval k dokonalosti a nevyleze celý den a kus noci........... svéhlavé zvířátko! Nedávno mu upletla z měkkoučké vlny /absolutně nekousavé/ svetřík. S podivem držel při přeměřování, zkoušení, dokonce v něm i dobrovolně šel - příjemná změna. Jenže do té doby, než nasněžilo /mokro na pacinky/ mu také vadí. No a nastal stejný, podobný scénář. Paličák to je. Mno, má zatím dobré držáky. Ty máš holku, ty jsou hodnější, rozumnější a podstatně méně paličaté. Jak to má kulky a víc roků, mění se zvířátku povaha. Náš Maximek se až na stará kolena stal svobodomyslným pánem a začal se toulat, propouštět se z domu - chodil do pole se proskotačit ve sněhu, v létě plavat do Moravy.
Jsi šikulka, krásná práce - máš můj obdiv, krásný kabátek jsi psí dámě ušila!
Letí pozdravení, psí dámě pohlazení!
U nás v noci a nad ránem nasněžilo. Teď to trochu začalo tát. Je bílo. Nevystrčím ani nic. Nejsem blázen. Když to půjde dobře, přijede mi navečer nákup. Je fajn mít na to lidi. Máme oblačno, 1°C, v noci by ještě mělo něco padat. Zima má nárok, o tom žádná.
Udělala jsem revoluci s truhlíkem rýmovníku. Netuším, zda to co mě doma letecky oblažuje nakonec nejsou smutnice a ty se líhnou v hlíně. Ona i octomilka může klást vajíčka do vlhké půdy. Milý truhlík jsem zrušila, rýmovník nastříhala a dala do vody. Uvidíme, jestli tento zákrok bude mít efekt. Už mě ta polétavá zvířena nebaví!
Švagriná to vyriešila tak, že povrch zeminy zasypala kremičitým pieskom a zalieva do misiek pod kvetináčmi. Tak sa vraj nedokážu dostať von zo zeminy ani spodkom ani vrchom. Ale to som už neskúšala, jej to takto funguje. Lenže niektoré rastliny nemôžu byť stále zavlažované.
Smutnice jsou nesmírně úporné. Jednu dobu jsem jich měla plný balkon. Užila jsem i formadehyd. No a zabila i květiny. Vše letělo do konťasu. Omezila jsem počet květin na balkoně, přestala osazovat truhlíky letničkami. Mám jen jeden se stálezelnými rostlinami, a ty jsem při sázení podrobila přísné revizi /vajíčka smutnic jsou podobné hrubé mouce/. Sem tam se mi tam nějaká objeví, ale to je "fou". Letničky mám jen v květináči. Teď doma netuším co mám, prostě si nejsem jistá, tak to beru jedno za druhým - eliminuji možnosti. Octomilky jsou potvory, na světě někde od třetihor, takže jsou trénované. Smutnice jsou prostě fikané. Pár jich vždy doma je, ale nesmí se nekontrolovaně množit. Tatínek všechnu hlínu, do které sázel rostliny pařil v pytli v kotlině /pod kterou topil/ na dvoře. Jedinečná možnost jak zahubit zárodky - zvířátek, plísní. Kamarádka hlínu na přesazování rostlin peče v troubě.... mno, uvidíme, co všechno mě čeká. Ale já nepřesazovala předlouho, spíš se vloudily do truhlíku /větší objem, stará hlína, vyžilá, plná odumřelých kořenů/ a tam řádí. Tedy, dořádily. A ano, četla jsem to o křemičitém písku, ale neaplikovala. Smutnice umí žít i ve vlhčích spárách v bytě, si myslím. Zašijí se jako octomilky a někdy vyráží na průzkum. Mravenci to také dělají. Asi bych se jinak nudila...
Cestoviny s vajcom 😋... rýchlo, jednoducho a nečakane chutné!!
Aj u nás (tretie najväčšie mesto na Slovensku 🙂) pekne nasnežilo...bude "čľapanica"
Piecť zeminu som skúšala, nepomohlo.
Prešov?
U nás v Trnave bolo ráno tiež pekne nasnežené a teraz už ani stopa. Chúdence deti si ani nestihli postaviť snehuliakov:(
Ach, toto jedlo mi pripomenulo moju starú mamu. Ona robievala toto jedlo najmä najar z doma urobených hrubších rezancov, priniesla zopár čerstvých vajec od sliepočiek a k tomu priniesla hlávku šalátu zo záhrady a zaliala úplne jednoduchou zálievkou z octu a vody dochutenou štipkou soli, cukru a čierneho korenia. Bolo to výborné! Vďaka za pripomenutie, musím si to uvariť.
Pardon: najar má byť na jar (preklep)
Děkuji za koment a fotečku, špagety s vajíčkem a slaninkou jsou bezva rychlovka. Také máte nasněženo, zima se hlásí o slovo všude.
Hezký den přeji!
To je nemilé. Tatínek vlastně paril hlinu v pytli pověšenou na hranolu a v kotlině nad vodou, hezky dlouho...
I u nás už sníh slézá, o sněhulákovi to nebylo a nejspíš nebude. Děcka nemají zábavu, ani sáňky nevytáhnou.
Děkuji za komenty a fotečky. Polévka dršťková z bedlí musí být skvělá, hned bych si dala poctivou porci. Šúlance s makom beru celé a s nikým se nedělím.
Narobila si mi chutě!
Som sa aj zasmiala, ja som si presne tak isto volakedy umyvala vlasy :-). Nad vanou. A budem asi musiet castejsie do predklonu, nech mi mozog prekrvi. Mozno ma potom aj castejsie "osvieti" :-).
U nas dnes celodenna hmla, takmer vsade. Ja mam pocit, ze zima nam uz pomaly aj konci. Ze taka ozajstna zima uz ani nebude. Tuzim po snehu, vsetko je vtedy take akesi pokojnejsie, tichsie, cistejsie. Nuz, co uz...
Ale si macher, krasne si usila 👍
Ja este viem aj vybrane slova, vy, vykat, vydra, vyr, vyskat, vysoky, atd, atd. Teraz sa ich asi uz ucia inak.
No, ja som este par rokov pred tebou odisla. Takze poriadne davno. Pa-pa.
Slovencina je krasna a pre cudzinca velmi tazka. Vela padov, sklonovanie, vyslovnost.
Ale som sa teda zlakla, ked pises, ze s pravopisom to ide v cudzom prostredi rychlo dolu vodou. Ooooo....ja sa snazim davat si pozor :-) a dufam, ze to take zle v mojom pripade nie je :-).
Ale myslim, ze to ani tak nema nic spolocne s tym, ze clovek zije v cudzine. Ked citam niektore prispevky Slovakov, zijucich na Slovensku a v jednom kratkom prispevku aj desat pravopisnych chyb...tak neviem. Ale ja si poviem tak, ze ten clovek ma mozno ine kvality. Mozno vie dobre varit, alebo je dobry v matematike, alebo v zemepise, v sporte...
Vies co sa mne nepaci? Ak niekto zije pat rokov v cudzine, pride na navstevu Slovenska a uz sa tvari, akoze zabudol slova a vyslovuje so "zahranicnym" prizvukom.
@farbuska , syna mas teda poriadne daleko! Niekedy je to tazke, pravda? Ked si nemozes len tak odskocit na kavicku, alebo na kus reci...
Pozdravujem. Aj Amiga pohladkaj :-).
Kusok " bavette", alebo "flan steak"....hovadzie masko. Myslim, ze je to na Slovensku slabina. Mam v mraznicke nakrajanych par kuskov. Zle sa za surova kraja na platky, vzdy sa mi to vselijako kruti. Ale ako steak je to velmi chutny kusok maska. V lete mavame na BBQ.
A salatik z cakanky, mame radi.
varecha.pravda.sk/recepty/pecene-buchty-ako-ich-pozname-z...
Ale len z polovice.
Dobré ráno. Srdečná vďaka za veľmi milú odozvu. Začala mi pekne deň.
So steakom - tento zo slabiny mám veľmi rada, ale nikdy sa mi naozaj dobre nevydarí - aj s buchtami si mi veru narobila chute hneď z rána.
Súhlasím s tebou, čo sa týka správania niektorých ľudí, ktorí možno chcú vyzerať "svetovo".
Bohužiaľ, k tomu prispievajú aj dnešné naše noviny, iné periodiká a médiá vôbec, ktoré pokojne uverejňujú gramaticky a štylisticky chybné texty alebo prepchaté cudzími slovami, na ktoré máme aj slovenské slová.
S deviatym jazykom teraz len začínam (samej sa mi to neche veriť! Cudzie jazyky súviseli aj s prácou, ktorú som robila) a ako som spomenula, z niektorých už takmer nič nezostalo. Najťažšie sú pre nás asi tonálne jazyky (skupina čínskych a podobných jazykov) a potom aj tie, kde sa treba naučiť aj iné abecedy/písmo, aby človek vedel aj čítať a písať.
Syn s rodinou príde tento rok na niekoľko týždňov. Náš malý "Ind" sa učí aj po slovensky a je externým žiakom v slovenskej škole, takže musí prísť urobiť rozdielové skúšky.
Tiež pozdravujem a prajem dobrý deň.
malou francuzsky, otec anglicky, detko s babkou slovensky a mala si spieva to co ju ucia v skolke swiss deutsch.
Prezradis, ktore jazyky vies, resp. si vedela? A teraz sa ktory ucis?
Presne tak.:) Môj 11-ročný indický vnúčik rozpráva doma najviac po anglicky (ale nevesta učí francúzštinu, takže to je druhý jazyk), učí sa aj po slovensky (ako som spomenula, je externým žiakom jednej z bratislavských škôl) , v škole aj hindsky (celoindický jazyk podľa indickej ústavy) a keďže žijú v Kerale, tak aj miestny jazyk malajlámčinu. A ktovie, kde ho život ešte zaveje ...
Vďaka za záujem, hoci neviem, či to na túto stránku celkom patrí. Ale snáď ostatní prepáčia.
Začnem od konca: teraz sa učím po francúzsky. Okrem rodnej slovenčiny a príbuznej češtiny (hoci z mojej pracovnej praxe bolo úplne zrejmé, že rozumieť českým programom a filmom, neznamená byť schopný napr. vytvárať oficiálne dokumenty v češtine) anglicky (angličtinu som istý čas aj učila), rusky a španielsky (v oboch jazykoch už cítim absenciu dostatočného kontaktu, ale viem, že znalosti by sa pomerne rýchlo obnovili). Učila sa aj latinčinu a hoci dnes by som asi ťažko zosmolila nejakú zmysluplnú vetu, nebolo to stratené úsilie, aspoň jej základy veľmi pomáhajú pri štúdiu ďalších jazykov. Z tých exotickejších to bolo čínsky (hovorovo mandarínčinu) a hindsky. Spolu s ruštinou sa pri štúdiu týchto jazykov treba naučiť aj inú abecedu/písmo. Z čínskej kaligrafie mi, bohužiaľ, máločo zostalo, v azbuke a v písme dévanagárí stále môžem čítať.
dakujem, no fiiiiiiha, klobuk dolu, hlavne ta mandarinska cinstina musi byt riadny oriesok, skoro kokosovy orech :-). Fakt obdivujem, ja som na jazyky dost lava, azbuku som sa nikdy poriadne nenaucila, teda problem s tlacenymi bukvami, pisat som vedela dobre. Ale tiez je pravda, ze jazyky ma ani nikdy nebavili. Ja som skor technicky typ.
Ale veď to je na svete a živote krásne a úžasné, že každý sme trochu iný, ale spojené úsilie nám pomáha vytvárať skutočne obdivuhodné veci. Už len to, čo viem o tebe z Varechy, je obdivuhodné a sympatické: napr. skvele pripravené steaky a zmysel pre humor.
Vela sa zmenilo v poslednej generacii, moja mama by sa strachovala ze mala bude koktava ked tolko reci na nu utoci, este som zabudol ze druha babka je Cantonese ...a malej je to sumi fuk.
Tiez som sa ucila nejake jazyky, ale vela, vela som uz zabudla. Rustina mi isla dobre, ale teraz uz nic moc. Precitam, dost z toho pochopim, ale rozpravat uz by som velmi nevedela. Cesky, samozrejme, rozumiem, ale gramatiku neovladam. Nemcinu som nemala v skole moc rada. Pisany text pochopim, ale rozpravat neviem. Z latinciny len taky zaklad bol. Latinske slova sa vyskytuju v mnohych jazykoch, takze to je taky dobry zaklad pre ine. Anglictinu som pouzivala po prichode do Holandska. A teraz, samozrejme, hovorim holandsky. Este som sa, velmi davno, velmi kratko ucila francuzsky, ale z toho uz nic neviem teraz. Ale krasny jazyk je to.
Ale zase matematiku, fyziku....to som nikdy nemala rada. A sport, brrr. Uplny antitalent :-)).
Pochutili sme si.
Děkuji za komenty, odkaz a fotečky dobrého jídla. Flan steak neumím a počítám, že umět nebudu, není to moje parketa, určitě by mi vyšla guma, ani bych to maso neuměla koupit a poznat, že je vhodné právě na steak. Čekankový salát je skvělý doplněk, musím se po čekance podívat, mám ji ráda. No a buchty máš krásné, předpisové, jsi šikulka! Pěkný receptík sis vybrala.
Já dnes měla k obědu poslední díl hovězího na divoko s těstovinou.
Gratulujem, si šikovná. A ja som si myslela, že mojich 6 jazykov je celkom fain :-))
Teraz som si dala novoročné predsavzatia, že si budem pravidelne obnovovať niektoré menej používané jazyky. Duolingo je super.
Aj naše deti robili extérne základnú školu na SK, ale priznám sa, som rada že je to za nami, bolo toho veľa, boli dvaja a niektoré roky je tam okrem slovenského jazyka a literatúry aj vlastiveda, dejepis … atď. Nakoniec to zvládli, všetko na výbornú :-)
Nie nadarmo sa hovorí, že deti sú ako špongie - nasajú do seba všetko.
Príjemný oddychový večer prajem.
@janger
@2010
Hluboce smekám před vašimi jazykovými schopnostmi a dovednostmi. @farbuska nestačím se divit, co všechno zvládáš, jazyky kterými vládneš jsou opravdu širokospektré, nejsi žádné béčko! Obdivuji vaše děti, vnuky, jazykový cit mají v krvi.
Moje maličkost zvládne kousek rusky - nedávno jsem musela číst návod k obsluze v azbuce, kouřilo se mi z hlavy a potila jsem se všude... Slovenštinu nepočítám za cizí jazyk. Rozumím, částečně mluvím, psaný text je bída, přece jenom se v pravopise kapku rozcházíme. Ale ctěná zdejší společnost mi snad odpustí. Na střední škole jsem se učila anglicky, pak nějaký kurs proběhl, ale na cizí jazyky jsem dřevo dřevovité. Moc toho ve mně nezůstalo. Německy umím stěží dobrý den a na shledanou, poděkovat. Moje geny se cestou jazyků nevyvinuly,, škoda, někdy mě to štve. Takže vám všem hlasitě závidím.
Děkuji za milá sdílení, i toto téma sem do diskusie patří, proč ne?! Jazykem se dorozumíváme všichni, bez toho by to nešlo. A kdo umí více jazyků, má širší spektrum znalostí, zkušeností a může je zprostředkovat svému lidu srozumitelněji než kdo jiný! Velké děkuji všem!!
Ja ju, samozrejme :-) , robím podľa môjho receptu :
varecha.pravda.sk/recepty/polievka-hladka-ancka-fotorecep...
Hádam niekomu recept pomôže a bude chutiť.
Děkuji za koment a fotečku, čerstvá treska u vás musí být skvělá dobrota, hned bych si dala porcičku, br kaši miluju a kale s mangoldem k tresce hezky ladí.
Skvělé, díky za přidání odkazu. Tvůj recept jsem tu zachopila, ale studovala i na jiných stránkách kopec receptů na ni, a vložit odkaz už jsem nevložila. Stejně vyzkouším i podle tebe, bo chci porovnat rozdíl. Je to výborná polévka!
Jejda, další šikovnica šikovná, 6 jazyků a jazykově nadané děti! Skvělé celé, máte můj obdiv. Nic nespadne z nebe samo, talent je jedna věc, píle a úsilí je také potřeba. Děti se pomamily, o tom žádná!
Děkuji za milý a trefný koment!
U nás je oblačno, cca 3°C, padat by nic nemělo. Po sněhu ani památky, pro mě výhoda, pro děti nuda. Tuto zimu nebyl před naším ani jeden pokus o sněhuláka, natož že by ke slovu přišly sáňky.
Přeji všem dobrou chuť k obědu, mějte hezký den, víkend je za dveřmi a to je dobře.
Milá @haji , v niektorých komentároch predtým si spomenula, že pri varení "hladkej Ančky" si varila zemiaky a hríby zvlášť.
Môžem sa spýtať prečo? Aj v knihe "Polévky" z ktorej mám recept sa to varí zvlášť, ja som to ale varila spolu, z dvoch príčin : aby to bolo jednoduchšie a tiež sa mi zdá, že pri polievkach a vývaroch je lepšie, keď sa suroviny varia spolu.
Ďakujem za odpoveď/vysvetlenie. Pekný deň prajem.
Dobrota nad dobroty. Navarila si na výbornú.
Pásla jsem se v mnoha receptech na Hladkou Ančku a také v mnoha fotografiích. Líbil se mi servis, kde se podávaly brambory vařené ve slupce, vařené vajíčko, moc hezky to vypadá na talířku. Udělala jsem cibulovou máslovou jíšku, tu pak rozředila trochou mléka, projela tyčákem, pak vložila namočené houby i s tou tekutinou /někde jsem vyčetla, že se mají solit, takže je solím/, dolila mléko. Mno a chtělo to koření - bobkový list, nové koření, kousek kmínu, pepře, někdo dává i majoránku / bych se jí raději vyhnula.../ - na to jsem zapomněla. Povaříme, v závěru přidala šlehačku/smetanu. Dochutila octem, cukrem, případně dosolíme. Na talíř se dají oloupané brambory, vejce /protlačila jsem mřížkou na br.salát/ a zalijeme horkou polévkou. Jde i nakrájet a dát nahoru na polévku - vypadá to efektněji. V mnoha receptech se nahoru přidává čerstvá zelená petrželka. Uznávám, že tento postup je babračka a hezky se to připaluje, musí se hodně míchat. Mno, nemám foťák, takže kvůli vizuálnímu efektu jsem to nedělala, ale kvůli chuti. Příště udělám podle tebe, chci vidět a poznat v chuti rozdíl - jestli tam vůbec bude. Pak podám raport, ju?! Jsem někdy paličatá a hračička. Někdy... haha
Takto nejako to fungovalo aj u nás keď sme zopár rokov žili v Prahe. Ja s deťmi po slovensky, otec s nimi po nemecky, susedovic deti Američania po anglicky, a krúžky mali v češtine. Toto bol základ medzi 2-8 rokom ich života. Svokra besnila, že chúďatká deťi. Toľko jazykov. Ani jeden sa nenaučia poriadne. Moja odpoveď bola že: radšej veľa riadne, ako jeden poriadne. Dnes okrem perfektnej nemčiny (školy od 1.ročníku) a angličtiny (následné štúdium v Austrálii) im vlastne nechýba nič. Že ešte ovládajú talianštinu (maturita) dohovoria sa španielsky, ako tak francúzsky, to beriem ja osobne ako bonus. Na základe slovenčiny sa naučili poľsky, slovinsky a chorvátsky. Nie nejak svetoborne ale nestratia sa.
Presne čo popisuješ, tie rozdeľovacie/rozdielne/komisné skúšky sú veľké trápenie. Preto som sa ja rozhodla, že moje deti budú mať len rakúske školy.
Klobouček!
Pred styridsiatimi rokmi v krajine bez zamezia, som sa opytal nasho pravnika, dat deti do sukromnej alebo statnej skoly. V tvojej situacii skola ich nauci ako sa spravat, nosit oblek, viazat kravatu a budu mat bohatych kamaratov....mal pravdu.
...to ja som mal v posledných dňoch "manu pekelnu"
...nie žeby jedlo v nemocnici bolo nechutné ale prostredie mimo svojho "komfortu" a nepohoda mu na chuti nepridá ☹️
...ale dnes som si, už doma, doprial
Jednoduché fašírky so syrom a decko piva... potešilo 🙂😋
Nahodou, vypada to jedle! Bud rad, zes nebyl v prazske, motolske nemocnici. Jeste bys prstickem hrabal!
Děkuji za milý koment, téma jazyků nás hezky naladilo, o tom žádná. Děkuji za chutné foto, fazuľová polievka s údenými rebierkami je skvělá volba, krásně zimní!
Hezký večer přeji, milá Kuku!
Děkuji za komenty a chutné foto, počítám, že na pekáčku máme pečený búček s kožou?! Možná je to jen moje fantazie, mám na něj chuť.
Hezký večer za moře!
Děkuji za fotečky a komenty. Ajajaj, ty jsi byl mimo konfortní zónu, musím ti dát za pravdu, že v nemocnici je jídlo hodně dietní, ale na fotečkách vypadá docela dobře. Uf, jak píše @mijaita , Motol je havárie na severní točně. Můj tatínek říkával, že v žádné nemocnici nemůže být dobré, chutné jídlo, pacient se má uzdravovat a ne se vykrmovat nadívanými slavíky. To by pak nikdo nechtěl jít domů... Tvoje fašírky so syrom vypadají moc dobře, k tomu br. kaše, pivenko a pobyt doma - hned si člověk začne vážit toho, co je jindy běžné.
Brzké uzdravení, hezký večer přeji!
Haha
Děkuji za komenty a fotečku, opravdu, řízeček nikdy neurazí, tvoje vypadají moc dobře, klidně i s kapustičkami, salát se mi také líbí, srdíčkový - moc hezký název, s avokádem a okurkou hmmm
Hezký večer přeji do Prahy!
Krásnou neděli přeji všem a dobrou chuť ke svátečnímu obědu!
U nás -1°C, oblačno, nefouká a padat nic nemá. I tak je venku vlezle, včera to bylo obdobné, někde kolem 2°C.
K tomu šálka kávy. Aby bol pondelok aspom trochu zvládnutejší :-)))
Príjemný začiatok týždňa prajem.
Maleho musis hned od malicka zaucat na vsetky tvoje dobroty :-)). Za par rokov budes varit v obrovskych hrncoch, ak mu bude chutit tak, ako tebe ;-).
Miluju a rc je tady ! varecha.pravda.sk/recepty/amlou-beldi/56016-recept.html...
Tady je na amlou beldi recept. @kucharka ma pravdu, je to famozni!
:-) Take jsem si dovezla, je to dellikatesa, jestli mas i olej, muzes vyrobit! Máv, zdravím!! :-)
Miluju sýry všeho druhu, děkuji za koment a fotečku, s radostí beru talíř a mizím, s nikým se nedělím! hmm
Letí pozdravení!
Děkuji za koment a a krásné foto kurkumy, znám fialovou, tvoje bílá je krásná! U vás na zahradě by se mi líbilo...
Zdravím za moře!
Děkuji za koment a fotečku, @mijaita za odkaz. Zajímavá dobrota, věřím, že je to životabudič, hezky s kafíčkem...
Ať se daří v novém týdnu!
Děkuji za komenty a fotečky, koleno, kačička, ty jsi fajnšmekr! Tvoje paní je jistě ráda, když jí uděláš špagety s parmezánem, jsi pozorný. Máš to dobře zařízené, vždy jsi na tom lepší haha
Letí pozdravení a pro malého Gabka pohlazeníčko!
Ďakujem krásne, potešila si ma. To ma hneď mohlo napadnúť, že ty to budeš poznať :-))
Popozerám po argan.oleji v potravinách ( zdravých obchodoch ) a skúsim urobiť.
Ozaj je to dobrota.
Oddychový večer prajem.
Dusené hovädzie mäso, cesnaková omáčka, pikantné fazuľkove lusky a pivo
... pekný zbytok dňa prajem
Lusky s masem, oblibuju moc! Krasny obed, hodne masa :-)
Akesi chudobne ranajky :-))), nieco mi tam chyba, hadaj co
Že by lekvár a med??? 😅 Uisťujem ťa, že sú na stole, len ich nezachytila fotka 😊
@afataga (22.1.2025 10:02)
Čaj/káva? :)
... šak víno, nie?!?!🙂
"Fialova" kapusta, pečená klobása a slanina, knedlík (kupovaný) a pivo 😋
... celé doobeda u nás (východné Slovensko) "pršal sneh"🙂
bingo !, uz som sa o vas bala :-), inak ja neviem, kolko vas je na taketo ranajky, ale ja keby som u vas ranajkovala, nezmestim sa do dveri
Děkuji za koment a fotečku, hovězí dušené masko, s česnekovou omáčkou, pikant fazolkami, brambory, rýží na výběr - chutný oběd, k to mu pivečko, pěkně!
Děkuji za komenty a fotečky. Opulentní snídaně nemají chybu, beru i palacinky, ty já miluju. Někdy je fajn i obměna, kebab od konkurence, u vás bych se měla jako na kraji v nebi.
Letí pozdravení, ať se vám daří!
Děkuji za chutné foto i odkaz, polévka vypadá moc dobře, mrkvovo cviklovú jsem ještě nikdy nedělala. Díky za inspiraci.
Děkuji za chutné fotečky, kousek zadní nožičky haha, kapustičky máš výstavní. Nestačím se vynadívat na tvoji kombinaci beluga, maolka, vajíčko, rajčátka, fenykl - velmi neotřelá, fotogenická večeře.
Letí pozdraveníčko!
Děkuji za koment a fotečku, fialová kapusta s klobásou, slaninou a knedlík je dobrá volba, rychlá a bezva jde k pivečku!
Tyjo, u vás padá, u nás tím padání jen predikují. Je zataženo, cca 1°C, spavo.
Měj pohodový den, hezky v suchu, doma u něčeho dobrého!
😊 u nás tiež morčací rezeň, ale s ryžou a kompótom. Polievka nebola. Ale bude dezertík. Gaštanové pyré so šľahačkou, vylepšené vaječným likérom. V špajze som našla makovú múku. Idem z nej urobiť pokus. Na Záhorí je aktuálne -2C. Prajem pekný podvečer.
Děkuji za komentík, také dobrotka s ryžou a kompotom. Gaštanové pyré muselo být skvělé, se šlehačkou a vaječňákem hmmm No, já si dala k večeři broskvový kompot, neubrzdila jsem se a padla celá flaša.
Hezký večer!
Děkuji za koment a fotečku, moc vám to sluší, chlapci!! Haha, to je zábava shazovat všechno na zem, počítám, že to Gabka bude dlouho bavit, no a jasné, bude
zdrhat od místa kde účinkoval - aby se nepoznalo, že to byl on hahahaha
Lečo je velká dobrota, a to, že není fotogenické mi vůbec nevadí, hlavně, že je dobré! To by za chvíli v tištěné kuchařce nebylo skoro žádné foto, plno dobrot není fotogenických. Příště neváhej a vyfoť aj lečo, ju?!
Letí pozdravení a pohlazeníčko Gabkovi!
😅😅 @afi žiadny problém, ja na kuchyni aj tak dvere nemám!!! Kludne prídi 🤣🤣 Na raňajky sme vždy štyria, ja s manželom a 2 synovia. Väčšinou sa vždy všetko zje čo je na stole.
Blahoželám @kuko 🙂 so synom ste pekný párik
Na raňajky? 🙂
Vidíš to ma nenapadlo, ale máš pravdu 🙂 No kávu pijem ráno, len čo vstanem a turecký čaj nerobím každé raňajky. Občas spravím len každému šálku zeleného alebo čierneho čaju a hotovo :-)
😂😂😂
U Teba nie je problém s futrami (zárubňami). Tam by sa nás aj viac zmestilo. Máš veselú farebnú kuchyňu😍
Dakujem🥰 To aby sa mi varilo a pieklo s väčšou radosťou😅 Kuchyňa a obývačka majú rovnaký oblúk, ostatné izby majú dvere.
...este poguglim. Rada by som ochutnala.
Pozdravujem a prajem vela radosti. Gabinka pohladkaj :-).
Tak to vsetko vysvetluje :-)
Děkuji za koment a fotečku, sečuánský baklažán vypadá moc dobře!
Kedysi davno som tu pridal recept
na tento baklazan len je trochu narocny na suroviny.
varecha.pravda.sk/recepty/sezuanske-baklazany/14187-recep...
Vďaka receptu na vareche sa tento baklazan stal mojou obľúbenou vegetarianskou vecerou vždy, keď som v zahraničí a mam nablízku čínsku reštauráciu.
...obed jednoduchý
Rascová polievka s haluškami a vetvičkami kôpru... výborná a rezance (cestovina... Bože, ako hlboko som klesol 🙂!) s tvarohom
A podvečer s priateľmi...treba sa trochu "socializovať", nie?
(Pizza "Štyri druhy syra" a "Diabolska")
... dnes ešte neviem čo urobím na obed...nechce sa mi ani rozmýšľať a to som vstal už o pol šiestej!!
Nádhera! Presne také ako majú byť. Aj s drevenou lyžicou 😍
Jáj, až teraz som si všimla Tvoju otázku. Je to americký Pit Bull. Volá sa Cora.
Prajem Ti pekný víkend 😊
Dekuji za pochvalu, ano, i u nas doma se pred mnohla a mnoha roky tak delaly!! Take jsem pred nekolika lety diskutovala s dámami v bazenu v Luckach na tema halusky a i ony potvrdily, ze zadna zakysanka a zadne vajicko. Ale kazda rodina ma svoje, coz samozrejme respektuji. Jen mi to nechutna. Usmev z Prahy :-)
A kdyby byly bez marmelady, vycpane rozinkama, to by bylo teprve to prave, aaach :-)
Moc děkuji za odkaz, věřím, že potěší víc lidí.
Letí pozdravení!
ANO, potesil :-)
Děkuji za fotečky a komenty. Rascovú polievku mám ráda, tvoje s nočky vypadá moc dobře. Rezance s tvarohom jsou dobrá věc, klidně i z kupovaných těstovin. Pizza s priatelmi by se mi také líbila. Koložvárská se ti povedla, foto výstavní - pak že to není fotogenické jídlo!
Letí pozdravení a obdiv, že vždy vyčaruješ dobré jídlo, i když ti to nemyslí.
Děkuji za chutné foto, šišky jako malované! Jsi šikulka!
Hezký večer přeji a pro Corinku letí pohlazeníčko!
Děkuji za fotečku a narobení chutí! Už vidím, jak @kuko95 bude kroužit okolo, on bryndzové halušky miluje! Také bych si s radostí dala pěknou porcičku!
Hezký večer přeji do Prahy!
Děkuji za koment a foto, parené knedle aj do zásoby, jsi šikulka! Zajímalo by mě, jestli jezdíš na Gastrol?!? Tvoji energii bych z desetiny chtěla mít...
Krásný víkend, strávený v pohodě a pokud možno bez práce!
šišky šišatice :-)
Šišky sú guľaté. Šišatice sú odrezky, u nás sa im hovorí paprče 😂
Francuzke zemiaky a do zalievky pridana chilli pasta,takze afataga by si 2krat nalozila :)) krasny vikend vam vsetkym
Horúci vývar s pečeňovymi haluškami... výborný 😋😋
Tá Tvoja polievka priam spieva! Krásna číra a pečeňové halušky milujem aj ja. Prejem Ti pekné sobotné popoludnie.
Ahaha, takže to co má na fotu nožičky, ručičky jsou šišatice/paprče - tedy odrezky. Uf, já to považovala ze regionální tvar plněné šišky. Už je to dávno, co jsem zachopila video z nějaké dědiny /ani nevím jestli české, moravské či slovenské/, kde starší dáma dělala plněné Boží milosti, pravda, tvar už si nevybavuji, dělala to "v ruce" žádné vyvalování, tvar snad trojúhelník či čtverec? Plnila snad ořechovou, makovou náplní... Těsto bylo kynuté. My jsme s maminkou doma dělaly Boží milosti kynuté /neplněné/, byly skvělé.
Děkuji za fotečky, přání a koment, Francouzské brambory s žiletkovou příchutí, hmmm Vidím, že tam máš i salát z červenej cvikle/i/y? to je příjemné spojení k obědu. Jsi šikovný!
Letí pozdravení, krásný víkend i tobě a celé rodině!
Děkuji za koment a chutné foto, hovězí polévka s pečeňovými haluškami ti vyšla skvěle! Zahreje, chutí, tělo posílí a je fotogenická!
Hezký víkend přeji!
Děkuji za koment a fotečku. Věříš, že jsem si to myslela, vidíc tvoje parené knedle, že bude něco na způsob svíčkové a krůtí prsa?! Hmm dala bych si, ale jen z dálky nakouknu a vrátím se rychle zpět na zem. Jedu v jiném levelu: rohlík, hořká čokina.
Letí pozdravení!
mne sa viac pacia tie šišate, podobaju sa na ozajstne šišky, inak vobec netusim, preco sa tym pampuchom hovori šišky
haha, dnes iba raz, mali sme sekanu s chilli
Děkuji za koment a fotečku, sekaná s prívarkom je velká dobrota, fazulky s kyslými hubami jsou chutná kombinace!
Letí pozdravení, krásný víkend přeji!