Foto: kukulienka71
Najlepšie, aké som kedy jedla. Sú totiž s bravčovou masťou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
12 g |
|
2 štipky |
|
Plnka: | |
200 g |
|
200 g (slivkový, ríbezľový) |
|
4 PL |
|
Poleva: | |
100 g (posekaná) |
|
25 g |
|
2 ČL |
|
na vymazanie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku a cukor zmiešame so soľou, pridáme žĺtka, vzídený kvások z teplého mlieka a droždia a zmäknutú masť.
-
2
Vymiesime cesto, bude sa to robiť veľmi dobre. Na takých desať minút ho umiestnime v chladničke, lepšie sa bude vaľkať potom. Zatiaľ si pomelieme orechy, zmiešame ich s cukrom a odložíme bokom. Dosku pomúčime, cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
-
3
Cestá vaľkáme po jednom, zatiaľ ostatné môžu byť ešte v chladničke. K pečeniu som použila plech s rozmermi 32 x 22 cm, vymazala som ho maslom a vysypala múkou. Na spodok som pomocou valčeka umiestnila natenko rozvaľkaný plát cesta...
-
4
..potrela som ho polovicou lekváru (najvhodnejší je marhuľový, ja som mala zvyšky slivkového a broskyňového, ktoré som chcela minúť) a posypala polovicou orechov s cukrom. Potom som plát popichala vidličkou.
-
5
S druhým plátom som urobila tak isto a tretí plát som rozvaľkaný a uložený na vrch ostatných len popichala vidličkou. V tomto stave a prikrytý utierkou som ho nechala odpočívať asi 45 minút, ak nie dlhšie.
-
6
Koláč som piekla v rúre predom vyhriatej na 180°C pekne do hneda, asi 30 minút. Dočítala som sa, že ak sa nechá cesto kysnúť ešte pred vaľkaním, cesto zákuska bude mať koláčovú chuť. Naopak, pri kysnutí po rozvaľkaní bude cesto krehučké. To sa aj splnilo, je také aké som si predstavovala. A vďaka masti je aj mäkučké, iné ako keď som použila na jeho prípravu maslo či margarín.
-
7
Nechala som ho úplne vychladnúť. Za ten čas som roztopila nad parou maslo, masť a rozkúskovanú čokoládu. Čokoládová poleva urobí z tohoto koláča zákusok;-)
-
8
Poleva bola hustá, tak som ju ešte navlnkovala. Po stuhnutí mimo chladničky som zákusok krájala nahriatym nožom na menšie obdĺžničky, vyšlo ich z tohoto malého plechu 35 ks.
-
9
Podobne výborný som jedla len raz, u rodiny z Novej Viesky, kde sa tradične koláče pečú s masťou. Som rada, že mám už aj ja recept na dobré žerbo:-)
tak vitaj späť:-) skús kokosový tuk, ale tú tradičnú chuť ti neurobí. Ďakujem za hodnotenie, potešilo.
Ďakujem, si milá:-) Určite mi napíš potom, prosím ťa, ako vám chutilo. Ja som nadšená.
máš ich krásnw
:-D, máš pravdu, a ja som to doteraz nejak neregistrovala. Ďakujem ti.
Toto cesto je vynikajúce, krehké mastné s droždím, maďarská kuchyňa ho používa často a tradičné múčniky s orechmi, makom, tvarohom, sú s ním veľmi chutné. Ja sama tu mám už asi štyri recepty s veľmi podobným cestom (bajgle, trvanlivý orechový koláč, mäkučký tvarohový koláč a teraz žerbó.) A s masťou je najchutnejšie.
zaručiť, že je najlepší, to ti neviem, ale z tých, čo som jedla a piekla, je tento naj. Nádejam sa, že mi ho nakreslíš, ak vám bude chutiť;-)) Ďakujem:-)
Haha, tak ich mala asi riadne schované:-)) toto je fakt trvanlivý zákusok, poruke vždy, ak príde nečakaná návšteva, v krabici vydrží veľmi dlho, ako píšeš.
Ďakujem za pochvalu a teší ma, že už vieš, o čo sa jedná. Už len upiecť, ochutnať a pridať hodnotenie, ak môžem prosiť;-)
Tuším sa už na ne odvážim aj ja :-)
@elisticka , si milá, vďaka. Skús bezlepkové, ale tie by som vaľkala na papieri a aj tak prenášala.
@ivet74 , áno, našla som ten recept, aj keď fotky, na ktorých si vždy tak zakladala, tam z neznámych dôvodov nie sú:-) určite ich zvládneš. Ďakujem ti.
@aroooo , dobre som sa pobavila na tvojom komentári :-))) ale je mi aj trochu ľúto, že veľa receptov sa práve preto nezachovalo, načo babky asi nepomysleli.
Veľká vďaka za pochvalu.
@ancicka , nech ti padne vhod aj takýto recept a ďakujem:-)
@violetacamorova , ja zas ďakujem za pekný komentár:-)
@izabella929 , ďakujem. Vždy som ich u teba obdivovala, teraz už aj ja budem kombinovať, farebne aj chuťovo, dostala som na to chuť;-)
@monty469 , ďakujem za potvrdenie, lebo aj ty máš hodnotnú zbierku tradičných receptov.
@jamarlen , vďaka. Bola to pre mňa výzva, lebo žerbó u nás nikdy nemalo úspech. Chcela som prísť nato, prečo tomu tak bolo. A piekla som vlastne na podnet kamarátky, ktorá ich chcela na oslavu. Bez nej by som sa k nim asi nedopracovala:-)
@kecemis , ďakujem za pristavenie sa. Ako dobre, že funguje aj chuťová spomienka, že?:-)))
@likalu , si šikovná, veľa ľudí ho nerobí, lebo sa im zdá zložitejší či skôr pracnejší, pritom opak je pravda. Ďakujem za pristavenie sa:-)
ďakujem pekne, je mi potešením ťa tu čítať:-) také recepty si treba chrániť. Už za chvíľku bude tvoje meno veru a u nás teraz tiež samé oslavy, našťastie;-)
Ďakujem ti veľmi pekne.
to som rada :-)Vďaka za priaznivú odozvu.
Klasika: cesto boli zemiakoidne tvary miesto obdlznikov, v strede malá Fatra...
Ale na oslave nebudem, tak nevadí, lebo chuti v prípade Kuku dôverujem :-)
Potom dám vedieť, aké boli ohlasy :-)
Začni si trocha veriť a možno sa to ukáže aj na tých tvaroch;-) Každopádne ďakujem, že veríš aspoň mne. Budem rada, ak napíšeš. Pekný deň, milá @smejkad !
jaj, to si mala dobre uložiť aj ten koláč:-DDD Ďakujem pekne a dúfam, že to nejak dobre poriešite s tou oslavou.
tak dnes som odskúšala dľa teba s tou masťou..som spokojná..akurát-tie orechy mám dosť suché..sem tam som pofrkala-no kde sa nedostalo-zmes ostala suchá..asi musím viac lekváru-dávala som slivkový...ako to robíš-bo na foto to vyzerá kompaktné-myslím orechová posypová zmes s cukrom..
želám ti pokojné dni nielen vianočné...
milá Radosť, teším sa, že si spokojná s cestom. Na foto č.4 vidieť množstvo lekváru, išla tam len tenká vrstva jemne mletých orechov s cukrom potom, plnka bola kompaktná, tak ako vidíš aj píšeš, nič extra som nerobila. Ja som nefŕkala. Orechy sú mastné, aj cesto, neviem, prečo to máš suché...
Ďakujem za prianie, trochu hektické to máme, ale o to viac sa teším na pokojné sviatky potom. Želám aj vám s dedkom krásne Vianoce, nech sa duša raduje;-)
možno to chce čas-postáť-a nasiakne sa s lekváru..ja som pekávala s Palmarinom abo Herou..skúsila som tú masť-som spokojná..všetko je tak-ako má byť...:-)
určite tak-ako je písané=25g=do polevy...:-)
dobrý večer, 25g masla a 2 PL lyžice masti. Môžete to nahradiť aj Cerou v tomto množstve.
Ešte otazočka ak môžem,ma sa kolač po upečení zaťažiť?Včera som robila,ale z makom a nedrží mi vr h odlepuje sa
Čok.polevu som spravíla z 25g Cery,ale masti som dala iba 2Čl ako je v popise
Dakujeme za recept. Rezy su vyborne. Vrelo odporucame.
och, ale sa ti pekne vydarili! dávno som ich nepiekla, tak si ma navnadila. Ďakujem za dobrú správu a krásne foto. Pozdravujem, @zolik
milá @anan , prepáč, až teraz som sem nahliadla a zbadala tvoj komentár. Cesto sa dá vždy korigovať množstvom tekutiny, aby bolo plastickejšie a tým sa s ním aj lepšie pracuje. niektoré múky totiž viac sajú tekutiny. Ak sa ti zdá, že cesto nepokryje celý plech, vaľkaj len menší rozmer potom. Neviem, z akého dôvodu ti to nevydalo. Treba mať veľmi tenké cesto, ale nie priesvitné, to nie je ťahaný závin. Verím, že ťa to neodradilo od ďalšieho pečenia. Šťastný nový rok!
môžem sa spýtať, ten kryštálový cukor, ktorý sa sype na lekvár, nie je cítiť po upečení pod zubami?
Tak tieto vyzerajú fantasticky! Teším sa, že si spokojná a ďakujem aj za krásne foto🙂
Veľmi sa teším, že vám všetkým tak chutí😊presne si to opísala, masť tam dodá tú starodávnu chuť. Linecké s masťou skúsim veru. Ďakujem za tvoju odozvu. Aj si ma rozosmiala tou formulkou " bum ho..." Pekné sviatky rodinke!
tak vitaj späť:-) skús kokosový tuk, ale tú tradičnú chuť ti neurobí. Ďakujem za hodnotenie, potešilo.
Ďakujem, si milá:-) Určite mi napíš potom, prosím ťa, ako vám chutilo. Ja som nadšená.
máš ich krásnw
:-D, máš pravdu, a ja som to doteraz nejak neregistrovala. Ďakujem ti.
Toto cesto je vynikajúce, krehké mastné s droždím, maďarská kuchyňa ho používa často a tradičné múčniky s orechmi, makom, tvarohom, sú s ním veľmi chutné. Ja sama tu mám už asi štyri recepty s veľmi podobným cestom (bajgle, trvanlivý orechový koláč, mäkučký tvarohový koláč a teraz žerbó.) A s masťou je najchutnejšie.
zaručiť, že je najlepší, to ti neviem, ale z tých, čo som jedla a piekla, je tento naj. Nádejam sa, že mi ho nakreslíš, ak vám bude chutiť;-)) Ďakujem:-)
Haha, tak ich mala asi riadne schované:-)) toto je fakt trvanlivý zákusok, poruke vždy, ak príde nečakaná návšteva, v krabici vydrží veľmi dlho, ako píšeš.
Ďakujem za pochvalu a teší ma, že už vieš, o čo sa jedná. Už len upiecť, ochutnať a pridať hodnotenie, ak môžem prosiť;-)
Tuším sa už na ne odvážim aj ja :-)
@elisticka , si milá, vďaka. Skús bezlepkové, ale tie by som vaľkala na papieri a aj tak prenášala.
@ivet74 , áno, našla som ten recept, aj keď fotky, na ktorých si vždy tak zakladala, tam z neznámych dôvodov nie sú:-) určite ich zvládneš. Ďakujem ti.
@aroooo , dobre som sa pobavila na tvojom komentári :-))) ale je mi aj trochu ľúto, že veľa receptov sa práve preto nezachovalo, načo babky asi nepomysleli.
Veľká vďaka za pochvalu.
@ancicka , nech ti padne vhod aj takýto recept a ďakujem:-)
@violetacamorova , ja zas ďakujem za pekný komentár:-)
@izabella929 , ďakujem. Vždy som ich u teba obdivovala, teraz už aj ja budem kombinovať, farebne aj chuťovo, dostala som na to chuť;-)
@monty469 , ďakujem za potvrdenie, lebo aj ty máš hodnotnú zbierku tradičných receptov.
@jamarlen , vďaka. Bola to pre mňa výzva, lebo žerbó u nás nikdy nemalo úspech. Chcela som prísť nato, prečo tomu tak bolo. A piekla som vlastne na podnet kamarátky, ktorá ich chcela na oslavu. Bez nej by som sa k nim asi nedopracovala:-)
@kecemis , ďakujem za pristavenie sa. Ako dobre, že funguje aj chuťová spomienka, že?:-)))
@likalu , si šikovná, veľa ľudí ho nerobí, lebo sa im zdá zložitejší či skôr pracnejší, pritom opak je pravda. Ďakujem za pristavenie sa:-)
ďakujem pekne, je mi potešením ťa tu čítať:-) také recepty si treba chrániť. Už za chvíľku bude tvoje meno veru a u nás teraz tiež samé oslavy, našťastie;-)
Ďakujem ti veľmi pekne.
to som rada :-)Vďaka za priaznivú odozvu.
Klasika: cesto boli zemiakoidne tvary miesto obdlznikov, v strede malá Fatra...
Ale na oslave nebudem, tak nevadí, lebo chuti v prípade Kuku dôverujem :-)
Potom dám vedieť, aké boli ohlasy :-)
Začni si trocha veriť a možno sa to ukáže aj na tých tvaroch;-) Každopádne ďakujem, že veríš aspoň mne. Budem rada, ak napíšeš. Pekný deň, milá @smejkad !
jaj, to si mala dobre uložiť aj ten koláč:-DDD Ďakujem pekne a dúfam, že to nejak dobre poriešite s tou oslavou.
tak dnes som odskúšala dľa teba s tou masťou..som spokojná..akurát-tie orechy mám dosť suché..sem tam som pofrkala-no kde sa nedostalo-zmes ostala suchá..asi musím viac lekváru-dávala som slivkový...ako to robíš-bo na foto to vyzerá kompaktné-myslím orechová posypová zmes s cukrom..
želám ti pokojné dni nielen vianočné...
milá Radosť, teším sa, že si spokojná s cestom. Na foto č.4 vidieť množstvo lekváru, išla tam len tenká vrstva jemne mletých orechov s cukrom potom, plnka bola kompaktná, tak ako vidíš aj píšeš, nič extra som nerobila. Ja som nefŕkala. Orechy sú mastné, aj cesto, neviem, prečo to máš suché...
Ďakujem za prianie, trochu hektické to máme, ale o to viac sa teším na pokojné sviatky potom. Želám aj vám s dedkom krásne Vianoce, nech sa duša raduje;-)
možno to chce čas-postáť-a nasiakne sa s lekváru..ja som pekávala s Palmarinom abo Herou..skúsila som tú masť-som spokojná..všetko je tak-ako má byť...:-)
určite tak-ako je písané=25g=do polevy...:-)
dobrý večer, 25g masla a 2 PL lyžice masti. Môžete to nahradiť aj Cerou v tomto množstve.
Ešte otazočka ak môžem,ma sa kolač po upečení zaťažiť?Včera som robila,ale z makom a nedrží mi vr h odlepuje sa
Čok.polevu som spravíla z 25g Cery,ale masti som dala iba 2Čl ako je v popise
Dakujeme za recept. Rezy su vyborne. Vrelo odporucame.
och, ale sa ti pekne vydarili! dávno som ich nepiekla, tak si ma navnadila. Ďakujem za dobrú správu a krásne foto. Pozdravujem, @zolik
milá @anan , prepáč, až teraz som sem nahliadla a zbadala tvoj komentár. Cesto sa dá vždy korigovať množstvom tekutiny, aby bolo plastickejšie a tým sa s ním aj lepšie pracuje. niektoré múky totiž viac sajú tekutiny. Ak sa ti zdá, že cesto nepokryje celý plech, vaľkaj len menší rozmer potom. Neviem, z akého dôvodu ti to nevydalo. Treba mať veľmi tenké cesto, ale nie priesvitné, to nie je ťahaný závin. Verím, že ťa to neodradilo od ďalšieho pečenia. Šťastný nový rok!
môžem sa spýtať, ten kryštálový cukor, ktorý sa sype na lekvár, nie je cítiť po upečení pod zubami?
Tak tieto vyzerajú fantasticky! Teším sa, že si spokojná a ďakujem aj za krásne foto🙂
Veľmi sa teším, že vám všetkým tak chutí😊presne si to opísala, masť tam dodá tú starodávnu chuť. Linecké s masťou skúsim veru. Ďakujem za tvoju odozvu. Aj si ma rozosmiala tou formulkou " bum ho..." Pekné sviatky rodinke!