Srnčí chrbát fotorecept

janger - fotkajanger, 15. decembra 2010
Srnčí chrbát (fotorecept)
Foto: janger

Tak teda vlastne dva chrbty. Bez nich si Vianoce neviem predstavit. Ide do nich vela dobrych veci, takze su velmi chutne...Ingrediencie, ktore uvadzam, Zobraziť celý popisTak teda vlastne dva chrbty. Bez nich si Vianoce neviem predstavit. Ide do nich vela dobrych veci, takze su velmi chutne...Ingrediencie, ktore uvadzam, su na dva kusy. Kazdy som upravila trosku inac.

60 minút
na 175 °C

Suroviny

10 ks
280 g
280 g
200 , rozpustena
100 g, posekana
120 g
7 velkych lyzic
230 g, rozne pomlete
120 g, rozne posekane
50 g
 stipka
Na ozdobenie:
6 velkych lyzic
200 g
100 g
10 g




Postup

  1. 1

    Najprv pripravime vsetky suroviny. Maslo pokrajame na kocky. Pomelieme 230g orechov, ja som dala mandle, vlasske orechy a lieskovce. 120g orechov (mandle, vlasske, lieskovce) posekame na kusky. Na kusky posekame aj 100g cokolady. Pomelieme struhanku (dala som jemny suchar) a to zalejeme rumom. Do struhanky pridame aj stipku soli. Vajcia rozdelime na bielky a zltky.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyslahame sneh z bielkov. Dame roztopit 200g cokolady. Maslo, cukor a zltky vymiesame. Pridame do toho rozpustenu cokoladu.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zamiesame. Pridame struhanku s rumom (a stipkou soli), posekane orechy a posekanu cokoladu.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom dame do toho pomlete orechy, kokos.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec opatrne (po troche) primiesame sneh. Rozdelime do dvoch dobre vymastenych foriem (ja som ich nevysypala mukou, trosku sa mi to na niektorych miestach prilepilo).

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dame piect do rury vyhriatej na 175 stupnov, asi na 60 minut. Po upeceni vyklopime z formy.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrieme lekvarom. Do kolacika z okruhlej formy vykrojime jarcek, ten naplnime lekvarom.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z polovice marcipanu spravime sulcek a ten vtlacime do tej priehlbinky. To by malo znazornit akoze miechu v chrbatiku.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A potom to zalejeme roztopenou cokoladou a ozdobime mandlami.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhy kolacik mozeme vyzdobit trosku inac. Po natreti lekvarom dame na vrch plat marcipanu, potom to polejeme cokoladou.

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bud nechame uz tak...

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...alebo este trosku ozdobime. Napriklad takto:

    Srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

siskam
Veľmi pekné a určite aj veľmi dobré koláčiky.
tinca
super, veď sú tam samé dobroty:-)
danculka
Je to kalorická bomba,ale mám rada kde nie je veľa krému , ukladám...
sovka62
Dva rôzne z jedného cesta! Dobrý nápad, aj tak toho máme teraz dosť.
janger
Az teraz, po rokoch vidim, mila @sovka a @cica2 Ivka, ze som nepodakovala za vase komentiky. Boze, 6 rokov uz prebehlo, ale to ide...Tak dakujem, pekne sviatky prajem a pozdravujem :-).
marienka44
v bode č. 5 treba formu na srnčí chrbát pred pečením vyložiť pečiacim papierom a je po probléme.
:-) Krásne, požehnané Vianoce všetkým!
janger
@Marienka44 (18.12.2016 16:01)

@marienka , viem, ze aj tak sa da :-). Inak vzdy vytriem tukom a vysypem mukou, len vtedy som nevysypala. A zrejme som ani nevymastila dokonale ;-). A do tej rovnej formy dam niekedy naspod pasik papiera. Tiez aj tebe krasne a pozehnane Vianoce prajem :-).
violetacamorova
Poznám srnčí chrbát nepečený mama ho vždy robí a tiež naraz dva aj teraz robila. Ale ten je nepečený s piškótami tvoj vyzerá super odložím na vyskúšanie...
janger
@Violetacamorova (23.12.2016 19:35)

Ja zase ten nepeceny nepoznam. Tento moj je nasa vianocna stalica. Aj ja vzdy peciem dva, jeden ide do mraznicky. Tolko pripravy, ako sekanie a mletie orechov, cokolady, cokoladu topit...Tak radsej viac a jeden chutny kolacik mam v mraznicke a neskor si este raz zamaskrtime...Aj teraz su uz hotove. Fakt je velmi chutny. Ved ked si pozries suroviny, tak same dobre veci su v nom :-).
Dakujem ti za komentik, @violetacamorova a prajem pekne sviatky :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia