Pečené buchty ako ich poznáme zo školy

lweon - bez fotkylweon, 18. mája 2016
Pečené buchty ako ich poznáme zo školy
Foto: lweon

Opäť sem pridávam recept, ktorý som dlho hľadal. Skúšal som robiť buchty podľa receptov na internete, ale vysledok bol zúfalý. Spätne sa už len Zobraziť celý popisOpäť sem pridávam recept, ktorý som dlho hľadal. Skúšal som robiť buchty podľa receptov na internete, ale vysledok bol zúfalý. Spätne sa už len pousmejem nad receptami " nedávam vajcia, buchty ostanú mäkké aj na druhý deň". S týmto receptom ostanú mäkké aj na druhý deň, ale to mi ostali, len vďaka tomu, že som si ich čmajzol do práce.Recept mám od pani kuchárky, zo škôlky kam chodí dcérka :) .

25
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
1 ks
0,25 l
2 PL
Cesto:
1 kg
0,5 l
125 g
1 ks
3 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Kvások: Mlieko trochu ohrejeme, pridáme 2 PL cukru a rozmrvené droždie.

  2. 2

    Cesto: Maslo rozspustíme. Pridáme múku, štipku soli, cukor, premiešame. Pridáme kvások, mlieko, vajíčko. Tu nastal prevrat :) Možno s tým nikto iný nemal problém, ale ja som cesto, ešte pred miesením, "vyladil" múkou, aby sa nelepilo. Tu som dôveroval pani kuchárke. Cesto bolo lepkavé , ale začal som miesit..miesiť .. a zas miesiť. Aaaaž, zrazu sa začalo zjednocovať, odlepovať od krajov nádoby. Odlepilo sa mi aj od rúk, začalo krásne bafkať pri miesení, vzniklo mi nádherné , vláčne, nadýchanée cestíčko, aké sa mi nikdy predtým nepodarilo. Predtým som si ho na začiatko pokazil..a už bolo vlastne suché a hutné.

  3. 3

    Cesto potom posypeme múkou, ja som ho aj prikryl utierkou a dal som ho na teplé miesto vykysnúť.

  4. 4

    Nemusím hovoriť, že nakyslo nádherne, ale to som už tušil pri miesiení, že to bude paráda. Nakysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. nakrájame si štvorce 10x10cm a dávame do stredu lekvárik ( nutellu, tvaroh) , ja zboznujem slivkový lekvár a zbytok rodiny tiež :) Ďalši problém som mal s lepením buchiet, vznikali mi buchty tvaru parených buchiet :) Nikto nikde nevysvetloval ako sa dopracujem k tomu co som potreboval. Ciže, ako je na obrázku, iba štvorček preložíme a kraj stlačíme. Boky ostávajú nezlepené!

    Pečené buchty ako ich poznáme zo školy - obrázok 4
  5. 5

    Buchtičky si takto nakladieme vedľa seba , tou zlepenou castou dolu a potrieme maslom. Krásne budu rásť dohora a vzniknú nám tie mäkkučké, voňavé a obdĺžnikové buchtičky. Piekol som ich v mojej rúre 35 minút na 200, ale to je zlá rúra, pani kuchárka to robí na 180 a 15 minút..čiže si to nastavte už podľa svojej rúry. To, že sú hotové, poznáte pohľadom. Po vytiahnutí ich opäť potrite maslom. Som nesmierne vďačný, že mi pani kuchárka dala ten recept do dcérkinej skrinky :) Keď teraz prídu detiská na návštevu, môžem im ponúknuť parádne buchty, ktoré zmiznú za pár hodín, ale naozaj, budú mäkké aj na druhý či tretí deň.

    Pečené buchty ako ich poznáme zo školy - obrázok 5

Diskusia k receptu

tekvica
...určite urobím. Nevytečie plnka cez nezlepené boky?
luciab
Krasa,hadam znovu buchty vyskusam, lebo xkrat som ich mala nemozne, ze som sa nikde nedozvedela ako mam tu buchtu vyrobit...stvorec som mala bud maly,alebo velky a vygulat si z toho gulku ci buchtu mi neslo..tak skusim takto. A maslo v recepte je maslo kravske, nie hera/palmarin ano?
1x lweon
lweon
@Luciab (18.5.2016 19:41)

Ano, maslo klasicke, predpokladam ze kravske :)
lweon
@Tekvica (18.5.2016 19:05)

div sa svete , nie :) ono sa to popritlaca samo a vznikne prirodzena hrubka kol dokola. Naozaj som sa odovzdal radam skusenej školskej kucharky a všetko vyšlo ako malo
haji
Hm, taková prodloužená honzovka ke kafíčku by nebyla marná. Jsi šikula!
1x reteza
lweon
@Mirop (18.5.2016 20:06)

Robil som aj bez vajec a neboli dobre ani chutovo a ani nesplnili co bolo slubovane. Videl som aj recept , kde oddelili zltko od bielka. Tu som dal cele vajco a vysli paradne, tak ako som si zelal : vôňa, chuť a mäkkučké. Tak si uz musite vybrat , ci skusite tuto variantu :) nechal som si poradit od cloveka, co vari pre svoje 4 deti a deti v škôlke :)
smejkad
a do kelu, toto v blizkej dobe skusim, aj ked my mame radi tie od energizzer :-)
modrykamen
Je to excelentný recept starých mám. Dakedy oni varievali v školských jedálňach. Neboli to vyučené kuchárky ale obyčajné ženy, perfektné kuchárky, ktoré varievali a piekli po svadbách. A recept vydržal roky, aj na školách.
afataga
tak toto je napad za 100 bodov s tou vyrobou buchiet, ja som robila par krat ako gulky, ale skoro kazda sa mi rozdrapila, mama zas robi ako malinke zaviny, ale potom je malo plnky a vela cesta a navyse sa mi to nechce, toto prelozenie nema chybu, isto budem aplikovat. Inak ja v poslednej dobe nedavam do cesta vobec vajce, ani zltok a tuk davam bravcovu mast, upecene je makke aj tri dni, viac neviem :-).
katuska6681
Ahoj, no v sobotu máme detsky zúr tak hned vyskusam, kolko buchiet budem mat z 1kila múky, priblizne, dakujem
1x lweon
kukulienka71
@lweon , si šikovný, vidieť, že máš zo získania receptu a jeho realizácie radosť. Takéto tajné grify sú na nezaplatenie. U mňa osobne boli takto veľké hranaté buchty jedným z mála jedál z jedálne, ktoré mi vôbec nechutili. Asi kvôli hrubému cestu a obrovskému rozmeru:-))
evanaaa
No, ja sa pamätám len na buchty mojej mamy, ale ona ich robila ako batôžtek, ktorý potom zaguľatila a spodnou stranou uložila na plech - tak robila lekvárové, kým tie tvarohové zasa spojila navrchu rožkami " do šatôčky"......a tieto si trochu pamätám zo závodnej jedálne, nie zo školy:)
1x lweon
maco
Co je to vyladit mukou? Pridat viacej muky? Vyzeraju vyborne.
happybunny
Dakujem, uz sa pecuu :) ako ich uskladnujete? Peciem ich na zajtra a neviem, ci ich strcit do chladnicky alebo mozu ostat v trube :(
lweon
@Happybunny (21.5.2016 09:05)

Fuuuha, ja som ich napiekol tak aby boli cerstve, v trube sa budu podla mna susit, v chladnicke asj lepsie..aj ked cerstve su uplne naj
happybunny
Su uplne skvele, robila som aj s vanilkovym pudingom :) dam ich teda do chladu a budem dufat, ze aj zajtra budu tak super :)
1x slovko
afataga
tak som si dnes povedala, ze aj pri mojej lenivosti a mantavosti taketo buchty dam :-), cesto mi urobila DP, buchty takmer do 5 min, na plechu, to je nieco pre mna :-), dakujem za super navod pre lenivcov, takto nejako dopadli, kazda ina, ale aspon vidno, ze poctive domace :-)



joel
No ja Ťa chválim, lebo ja som skúšal od českých po ukrajinské a neviem ešte aké, lebo som chcel jesť takéto ako boli v školskej jedálni a nikdy to nebolo ono, až Ty si ma postavil pred hotovú vec. Ďakujem!
elysa
tak aj som dnes piekla buchty, sice recept iny, tu z varechy velmi oblubeny na pecene buchty, ale nalozila som ich na plech podla teba a teda buchty na paradu, lekvar v celej dlzke... takze buchty uz len takto....
hubata
Ono je fakt že buchty zo školskej jedálne ostávajú v pamäti na celý život. Nám ich robievala istá pani Nováková a tiež bola len pomocná kuchárka - ale koláče vždy piekla ona. Podobnú pani Novákovú sme mali neskôr aj v závodnej jedálni a keď boli koláče - to sme si razili dva lístky, lebo sa koláče brávali aj domov. A najlepšia plnka do buchiet je makovo-lekvárová, pričom lekvár musí byť ten obyčajný slivkový.
Máš ich krásne, vydarili sa ti a ak ich chceš mať vysoké, treba ich "pritúliť" namastené jednu k druhej pekne natesno. A zajtra ich pečiem ja, lebo si mi narobil chute, lenže dnes už je neskoro.
Vďaka za vtipný komentár a samozrejme aj krásny buchtový recept.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Afataga (28.5.2016 15:21)

sú pekné , vydarené a určite aj chutné.
kaya60
Velke dakujem za uzasny recept, specialne za to ukladanie buchiet, moja mamicka zomrela skor ako ma to stihla naucit, nejako som si myslela ze rodicov tu mame vecne a teraz ja robim buchty mojim detom a uz len takto, presne podla tohoto receptu. Dakujem. Prikladam foto este horucich, prave vybratych z rury.


zitar
Presne toto som potrebovala vedieť. To ukladanie buchiet na plech mi veľmi nešlo a teraz dúfam a po skúsenostiach ostatných varecháčov, že to bude hračka. Vďaka
lilyre
Ďakujem aj ja za Tvoj recept, robila som tieto buchty už viackrát a tiež namiesto buchiet makový a orechový závin. Naozaj dobrý recept.
cinka71
Jednoznačne najlepší recept na buchty, a to už pečiem iks rokov. Sú nadýchané a chuťovo na jednotku.Urobila som aj tvarohové.Fantastický recept, už je zapísaný v mojom receptári.
zuzanka1367
Nech je dlho zdravá pani kuchárka zo škôlky, to si minimálna zaslúži za tento recept a rady. Výborné a tak jednoduché, super, že si to sem pridal a ja s radosťou pridávam foto a dúfam, že si ho znovu povšimnú a vynesú na varechové nebe :) U nás boli tvarohové a lekvárové...


1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Happybunny (21.5.2016 09:05)

Pečené koláče usladňuj do klasického smaltovaného hrnca a zakry pokrievkou.
Nešvyschnú!!!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Dnes som vyskúšala. Sú ozaj vynikajúce. Robila som tvarohové a lekvarové.
Mäkučké fajnové. Určite pečte.
afataga
dnes som zas vyuzila tvoju technologiu tvorby buchiet, aj ked cesto si robim po svojom, polovica je lekvarova a druha makova, je to fakt rychlo na plechu



ocko
Ja som dnes objavila tento receptík a hneď odskúšala a....môžem konštatovať že už nebudem používať žiadny iný len tento...skrátka úžasný ďakujem.
1x lweon
salinka
@Lweon , nedalo mi nevyskúšať recept. Musím skonštatovať, že už cesto sa správalo nedisciplinovane, vyliezalo počas kysnutia z misy. Tak na kyslo, že sa mi všetko ani nezmestilo na plech. A buchty.... ani nevravím. Ťahali sa do výšky ako bambus. Naozaj vhodný vyskúšania. A chutia úžasné. Vďaka za recept tebe, aj pani kuchárke.


zuzi1
Skvelé buchty. Včera som ich piekla a dnes sme jedli posledné. Konečne mám aj ja vdaka tebe a pani kuchárke recept na perfektné kysnuté buchty.
adelinn
Ďakujem, ďakujem, ďakujem. Waw podarili sa a sú fantastické
lorin
Dobry recept, vydarilo sa mi cesto vid foto ako to dopadne ak sa robi pocas Home office, buchty su z neho vyborne...


rusalka9
Dakujem za fantasticky recept.Lepsie som v zivote neurobila ani nejedla. Makkucke ako oblacik, treba dodrzat vsetky pokyny a budu famozne.???
mijoal
Tak toto je fakt najlepší recept na buchty aký som kedy mala, ďakujem.


1x haji
jana
Môžem sa spýtať 500 ml je už spolu s kvaskom alebo 500 plus 250 dakujem
1x jana
jana
@jana (3.12.2022 19:17)
Môžem sa spýtat 500 ml mlieka je už aj s kvaskom alebo ešte plus kvások dakujem
1x jana
majoranka
Vyborne buchty, osvedcilo sa mi neukladat ich prilis blizko k sebe (nech si pokojne aj trosku polezia na plechu :D ) a nechala som ich na nom este cca 45 minut vykysnut, cesto bolo krasnd nadychane, jemnucke. Nabuduce ale do cesta dam 2x tolko cukru - my mame radi sladsie. Dakujem za recept :)


janulienka1
Chcem sa spýtať, sice neviem, či dostanem odpoveď, ako je myslene, že cesto som si pred miesenim vyladil múkou. Nerozumiem úplne tomu, keďže múka tam išla a co ešte špeciálne je treba urobiť s múkou? Ak mi po toľkých rokoch niekto odpovie, bude super. 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia