Výborný metrový koláč

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 23. decembra 2022     Dĺžka videa: 8 minút 17 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Metrový koláč je neoddeliteľnou súčasťou vianočného stola. Je plný nostalgie, vône domova, sviatkov a spomienok na detstvo. Postup je síce náročnejší, ale výsledok je o to chutnejší.

Suroviny

Cesto:
8 ks
520 g
200 ml
200 ml teplá
1 PL
520 g
2 PL
Na vymastenie foriem:
Na vysypanie foriem:
Krém:
800 ml
2 bal.
150 ml
500 g
50 g
1 bal.
Poleva:
200 g
1 PL

Postup

  1. 1

    Dve formy na srnčí chrbát dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.

  2. 2

    Cesto: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny. Postupne, po lyžiciach pridávame striedavo vlažnú vodu a olej. Dôkladne zapracujeme do cesta. Primiešame aj vanilkový extrakt. Do žĺtkovej hmoty striedavo primiešame preosiatu múku a sneh z bielkov.

  3. 3

    Polovicu pripraveného cesta vlejeme do jednej formy. Do druhej polovice cesta metličkou primiešame preosiate kakao. Kakaové cesto vlejeme do druhej formy. Formy položíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 ºC asi 50 minút. Zapichnutím špajdle vyskúšame, či je cesto upečené.

  4. 4

    Korpusy necháme vychladnúť vo formách a vyklopíme. Ak počas pečenia spodok korpusu nerovnomerne narástol, zarovnáme ho nožom.

  5. 5

    Krém: Dve tretiny mlieka privedieme do bodu varu. Vo zvyšku tretinu dohladka vymiešame pudingový prášok a prilejeme do horúceho mlieka. Uvaríme puding, do ktorého primiešame um. Puding prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža a necháme vychladnúť.

  6. 6

    Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme s obomi cukrami do peny. Postupne po lyžiciach prišľahávame vychladnutý puding. Obe hmoty musia mať rovnakú teplotu, aby sa výsledný krém nezrazil.

  7. 7

    Korpusy nakrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm. Plátok svetlého korpusu natrieme plnou lyžicou krému, rozotrieme a prilepíme kakaový plátok. Tak striedavo poukladáme všetky plátky. Zvyškom krému potrieme vrch koláča a dáme stuhnúť do chladu.

  8. 8

    Poleva: Čokoládu nalámeme na kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli, nakoniec pridáme lyžicu oleja. Necháme vychladnúť na teplotu tela. Roztopenou čokoládou polejeme koláč a necháme stuhnúť na chladnom mieste.

  9. 9

    Po stuhnutí krájame zohriatym nožom pod uhlom asi 45 stupňov na plátky tenké asi centimeter.

  10. 10

    Tip: Ak žĺtkovú hmotu na cesto dôkladne vyšľaháme, nemusíme do cesta použiť prášok do pečiva.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Pobavilo mne jak se z komerčního názvu METRO pro nový piškotovo-marcipánový zákusek stalo obecné označení pro tmavo-bílé řezy. Ten název pochází z Výzkumného ústavu pekařského v Praze, když začátkem 70-tých let hned vedle postavili stanici metra Pankrác.
Vymazať
@chemik (26.12.2022 19:39)
Metrové řezy/koláč v této podobě mám uloženo/zavedeno od slova metr/měrná jednotka. Po změření hotového díla měl mít na délku metr.
Metro řezy, piškot krájený na díly, máčený v sirupu a obalený v něčem jako cukrový marcipán, polito čokoládou - to je něco jiného. Prodávalo se a tuším ještě prodává v krabičce s průhlednou folií, mají super dlouhou trvanlivost. A to je opravdu něco jiného.
Díky za historický opis, zajímavost o Metro řezech.