Opekaná ryža čahan a domáce tradičné onigiri

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 26. apríla 2023     Dĺžka videa: 6 minút 13 sekúnd. Komerčné video.

Foto a video: TV Varecha

„Japonci mi vravia, že som viac Japonka ako oni," tvrdí Denisa Cabadaj Ogino, ktorá v TV Varecha spolu s Kauflandom pripravila tradičné japonské jedlá. Suroviny na ne nepresiahnu cenu 15 eúr.

Suroviny

200 g (uvarená)
5-6 ks (alebo K-Blue Bay, K-Favourites)
1 ks menšia
1 PL
troška
1-2 KL
2 ks (s vňaťou)
1 PL
1 ks
podľa chuti
cca 1/2 KL
1 PL
Na ozdobenie:

Postup

  1. 1

    Najprv uvaríme ryžu (bez oleja).

  2. 2

    V panvici zohrejeme rastlinný aj sezamový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a orestujeme dozlastista.

  3. 3

    Vsypeme aj nakrájané predvarené ošúpané a očistené krevety a na malé kocky nakrájanú mrkvu a lahôdkovú cibuľku, osolíme, okoreníme a opečieme. Zmes zhrnieme na bok panvice a pridáme rozmiešané vajíčko, z ktorého vytvoríme praženicu, potom spolu zmiešame. Pridáme uvarenú ryžu, štipku soli a korenia podľa chuti. Všetko spolu premiešame.

  4. 4

    Zmes presunieme na jednu polovicu panvice, do druhej prilejeme sójovú omáčku, ktorú varom zredukujeme. Následne všetko spolu s ľahkosťou zmiešame, pridáme sezam. Dôležité je zachovať sviežosť a farebnosť jedla. Pre exotickejšiu chuť, môžeme pridať štipku na jemno nasekaného čerstvého alebo nakladaného zázvoru. 

  5. 5

    Ryžu servírujeme do misiek a môžeme ozdobiť kúskom nakladaného zázvoru, lístkom petržlenovej vňate a posypať sezamom. Čahan je vhodný ako hlavné jedlo alebo príloha k mäsu.

  6. 6

    Domáce tradičné onigiri: Pokiaľ vám zostane opekaná ryža môžete si z nej pripraviť chutné onigiri, čiže ryžové valčeky, ktoré sú ideálnou náhradou za sendvič na desiatu alebo párty jedlo na rýchlu konzumáciu.

  7. 7

    V miske s vodou si jemne navlhčíme dlane. Následne si naberieme opekanú ryžu vo veľkosti väčšieho vlašského orecha a tvarujeme.  A to rýchlym spôsobom stláčania, ako by sme chceli robiť pevnú snehovú guľu. Tvarovať ju môžeme akokoľvek do valčekov, trojuholníkov, guľôčok.

  8. 8

    Pred konzumáciou, vytvarovanú ryžu obalíme do morskej riasy nori. Pokiaľ onigiri konzumujeme s odstupom času, odporúčame ich baliť do fólie, bez morskej riasy, aby sa nevysušili. Neodporúčame skladovať v chladničke.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu