Narodeninová pistáciová torta s malinami

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 17. marca 2023     Dĺžka videa: 7 minút 56 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Túto tortu sme upiekli na oslavu prvých narodenín nášho časopisu Varecha. Šťavnatý pistáciový korpus, jemný maslový krém s bielou čokoládou a čerstvé maliny...

Suroviny

Cesto:
260 g
100 g nesolené
2 ČL
½ ČL
½ ČL
240 g
2 ČL (alebo vanilková pasta)
180 g
65 g
330 g
4 ks
Krém:
200 g
500 g
100 g
250 – 300 g
Na ozdobenie:
 čerstvé
 nesolené
 (čerstvé frézie)

Postup

  1. 1

    Cesto: Múku, mleté pistácie, sódu, soľ a prášok do pečiva dáme do misy a premiešame.

  2. 2

    Do misy robota dáme zmäknuté maslo, olej a cukor spolu dobre vyšľaháme. Potom po jednom zašľaháme vajcia.

  3. 3

    Do acidofilného mlieka pridáme vanilkový extrakt a striedavo s múčnou zmesou pridávame do vyšľahaného masla s cukrom a vajcami.

  4. 4

    Pripravené cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 26 cm), ktorých dno sme predtým vystlali papierom na pečenie. Povrch cesta uhladíme a tortové korpusy pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 35 až 40 minút. V druhej polovici pečenia môžeme zakryť papierom na pečenie, aby sa povrch korpusov príliš nepripiekol.

  5. 5

    Upečené korpusy vyberieme, necháme krátko chladnúť vo forme, potom okraje opatrne oddelíme nožom, ostránime obruč a a preklopíme na čistý papier na pečenie. Papier, na ktorom sa korpusy piekli odstránime. Korpusy necháme vychladnúť na mriežke.

  6. 6

    Krém: Najprv vyšľaháme maslo, postupne doňho pridáme rozpustenú bielu čokoládu a zapracujeme. Ďalej zašľaháme polovicu malinového lekváru a na záver aj práškový cukor.

  7. 7

    Vychladnuté korpusy raz prekrojíme, získame 4 pláty. Spodný plát uložíme na tortový podnos, potrieme ho lekvárom a naň rozdelíme časť krému pomocou cukrárskeho vrecka. Dôkladne rozotrieme.

  8. 8

    Prikryjeme ďalším plátom, ktorý opäť potrieme lekvárom a nanesieme naň krém. Takto vyskladáme celú tortu. Povrch torty tiež potrieme krémom, boky torty potrieme len nepravidelne, aby sme získali polonahú tortu. Tortu dáme zachladiť.

  9. 9

    Vrch torty ozdobíme malinami, nasekanými pistáciami a púčikmi kvietkov, ktorých skrátené stonky sme obalili do alobalu a až potom sme ich zapichli do torty.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu