Francúzske krémové zemiaky Dauphinoise

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 14. decembra 2018     Dĺžka videa: 2 minúty 11 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Francúzske zemiaky tak ako ich jedával francúzsky kráľ Ľudovít XIV.

Jemné a krémové francúzske zemiaky bez párkov, vyskúšajte ich tak, ako sa vraj jedávali na tróne francúzskych kráľov. Zoznam surovín a textový popis si prečítate aj na www.varecha.sk/72594

Suroviny

1200 g (typu B)
600 ml
250 g
300 ml
150 g
2 strúčiky
1/4 KL
2 KL

Postup

  1. 1

    Škrabkou si očistíme zemiaky a nakrájame ich na plátky na strúhadle alebo elektrickom strúhači, aby sme dosiahli hrúbku plátkov zemiakov cca 2 mm.

  2. 2

    Osolíme a okoreníme podľa chuti.

  3. 3

    V hrnci dáme zohriať mlieko a smotanu na šľahanie, a do hrnca pridáme morskú soľ, mleté čierne korenie a muškátový orech a oba celé strúčiky cesnaku.

  4. 4

    Do hrnca ponoríme všetky zemiaky, varíme 2 minúty.

  5. 5

    Vymastíme si zapekaciu misu. Potom do nej vložíme prvú vrstu zemiakov a zalejeme ju časťou mliečno-smotanovej zmesi, v ktorej sme zemiaky varili.

  6. 6

    Postrúhame syr a posypeme ním prvú vrstvu zemiakov.

  7. 7

    Tieto kroky opakujeme. Uložíme ďalšiu vrstvu zemiakov, polejeme mliečno-smotanovou zmesou a posypeme syrom. Opakujeme, až kým nespotrebujeme všetky zemiaky.

  8. 8

    Vložíme do rúry a zapekáme 20 minút na 200 °C

  9. 9

    Hotovo. Dobrú chuť!




Diskusia k videoreceptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Po všetkých tých sladkých receptoch by som si rada dala tekéto skvelé zemiačky. Takmer všetko v chladničke mám (akurát comté - musí to byť práve tento syr či môžem nahradiť?), zajtra budú. Vďaka za námet a recept.
Vymazať
@Farbuska (17.12.2018 20:35)

Určite môžete použiť aj iný syr, napríklad parmezán, ementál, goudu alebo gruyère, podľa vašej chuti. Tieto zemiačiky budú vynikajúce dokonca aj bez syra.
Vymazať
Prosim o informaciu, kde sa pouzije tych 250 g malsa, je len vymastenie pekaca? Dakujem
Vymazať
ano,ale samozrejme toho masla spotrebujes menej.je to vlastne zemiakovy gratin.ja ho robim v podstate identicky,ale jednoduchsie bez predvarania.navrstvit vsetko do pekaca, zaliat smotanoua sup do rury.
1x radost
Vymazať
Nie nie, ziadny syr sa nedava do gratin dauphinois. Potom to uz je len gratin , ale nie dauphinois ;-)
Ale je to vyborna priloha, alebo sa moze podavat ako hlavne jedlo len s hlavkovym alebo inym salatom.
Druh zemiakov je dolezilty, aj cesnak ktory ja nakrajam na drobne kusky. Treba vybrat typ pevnych zemiakov, typ A, nemusia byt struhane (aj ked je to prakticke, na struhadle su potom dost "rozgabane") mozete ich nakrajat na 3 mm platky ale doba pecenia je podstatne dlhsia. Robila som uz aj so susenymi dubakmi (jedna vrstva v prostriedku ale treba ich vopred predvarit - a tiez to uz nie je pravy gratin dauphinois ;-). Mnam, mnam...