Zeleninový koláč s bryndzou z bezlepkového lístkového cesta
Foto: novalim
Zásoby z letnej úrody treba vždy zužitkovať. My sme tak spravili v našom dnešnom recepte. Upiekli sme si slaný koláč s
cuketkou, paradajkami a Zobraziť celý popisZásoby z letnej úrody treba vždy zužitkovať. My sme tak spravili v našom dnešnom recepte. Upiekli sme si slaný koláč s
cuketkou, paradajkami a skaramelizovanou cibuľkou. Ako základ sme si pripravili krehučké domáce lístkové cesto - ako inak bez
lepku. Použili sme na to našu bezlepkovú múčnu zmes Promix UNI. Naplnili sme ho jednoduchou bryndzovo-smotanovou
plnkou, ochutili oreganom a chutná večera bola na svete. Vyskúšate túto dobrotu aj vy?
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na lístkové cesto: | |
125 g |
|
125 g |
|
125 g studené |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
100 g |
|
2-3 PL |
|
|
|
1 ks menšia |
|
1 ks menšia |
|
(čerstvé alebo sušené) |
|
|
|
|
|
|
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- 2
Na plnku zmiešame bryndzu s kyslou smotanou. Paradajky prekrojíme na polovicu. Cuketu aj so šupkou nakrájame na kolieska a tie potom na polovice. Cibuľku osmažíme na troche oleja a necháme skaramelizovať do chrumkava.
- 3
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca s rozmermi asi 20x20 cm. Preložíme ho na plech alebo zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie. Cesto pritlačíme aj po bokoch formy. Plnku vylejeme na cesto. Do nej poukladáme cuketu, paradajky a vychladnutú cibuľku. Posypeme oreganom, okoreníme a jemne osolíme. Okraje cesta zahneme dovnútra a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 4
Dáme do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista 20-25 minút na 200 °C. Hotový koláč necháme mierne vychladnúť a podávame.
- 5
TIP: Ak nám zvýši nejaké cesto, môžeme z neho ušúľať pásiky a do mriežky nimi pokryť povrch koláča. Nezabudneme potrieť aj tieto vajíčkom. Cesto sa dá aj zamraziť.
Tiež zeleninový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu