Lepšie ako nič:
10 byliniek do kuchyne a ako si poradiť, keď vám niektorá chýba

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     6 minút čítania

Narazili ste v recepte na bylinku, ktorú nemáte? Môžete ju nahradiť inou. Prezradíme vám, aké máte možnosti.



Foto: Shutterstock

Bylinky dodajú šmrnc každému jedlu, aj fádny pokrm dokážu premeniť na lahôdku pre gurmánov. Občas sa však stane, že práve tú, ktorá je v recepte, doma nemáme. Ku všetkému však existujú alternatívy – aj keď úplne tú istú chuť samozrejme nedosiahneme, aróma to zachráni. V každom prípade, ak nám chýba práve tá bylinka, ktorú potrebujeme, nahradiť ju niečím podobným je určite lepšie ako nedať do jedla nič.

Bazalka

Bazalka je neodmysliteľnou súčasťou mnohých talianskych jedál. Ako náhradu môžete použiť iné stredomorské bylinky, ako je oregano alebo tymian. Hoci nedosiahnete úplne rovnakú chuť, ich aróma sa väčšinou do receptov, kam má ísť bazalka, hodí.



Foto: Shutterstock

Saturejka

Saturejka je klasika v kuchyni. Chutí horko a je mierne štipľavá. Používa sa v kombinácii s fazuľou, ale aj do zemiakových a kapustových jedál, ako aj k mäsu a rybám. Nahradiť ju môžete bylinkami ako je tymian, petržlenová vňať alebo zmes majoránu a oregana. Keďže je často súčasťou obľúbenej zmesi provensalských byliniek, aj tú možno namiesto nej použiť.


Kôpor

Kôprová omáčka sa samozrejme bez kôpru nezaobíde, ale v iných jedlách ho ako koreninu môžete nahradiť môžete čerstvým feniklom, petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo trebuľkou.

Estragón

Estragón je korenisto-sladká kuchynská bylinka, ktorá dodáva chuť napríklad béarnskej omáčke. Pre korenistú nôtu môžete estragón najlepšie nahradiť oreganom, pre sladkú chuť je vhodný rozmarín so štipkou feniklových semienok. Aj čerstvá trebuľka so štipkou korenia môže fungovať ako náhrada estragónu.


Trebuľka

Trebuľka sa používa do polievok, omáčok, ale aj na dochutenie mäsa, rýb a šalátov. Chutí mierne sladko a korenisto a chuťovo pripomína zmes feniklu, anízu a petržlenu. Preto môžete trebuľku nahradiť spomínanými bylinkami a koreninami – buď ako zmes, alebo jednotlivo.

Koriander

Niekto ho miluje, iný nenávidí, to je koriander. Listy koriandra môžete nahradiť petržlenovou vňaťou, estragónom, kôprom alebo zmesou všetkých troch bylín. Mletý koriander alebo koriandrové semienka chutia úplne inak a nemali by nahradiť bylinku. V tomto prípade sa hodí rasca, rímska rasca, fenikel alebo ich kombinácia.


Ligurček

Ligurček sa nazýva aj maggi bylinka – jeho chuť sa podobá známej koreniacej omáčke. Pri nahradení ligurčeka maggi buďte však opatrní, pretože omáčka je veľmi slaná. Na použitie v polievkach môžete ligurček nahradiť aj zmesou majoránu a petržlenovej vňate, do omáčok sa hodí tymian a rozmarín.



Foto: Shutterstock

Majorán

Majorán chuťou pripomína tymian a je obľúbený v stredomorskej kuchyni . Používa sa však aj do mäsových jedál a údenín. Ako alternatívy sa hodia tymian, oregano alebo saturejka.

Mäta

Mäta je považovaná za jednu z najobľúbenejších liečivých bylín, ale používa sa aj v kuchyni, najmä orientálnej. Ako alternatíva sa odporúča bazalka alebo rozmarín, aj keď nedosahujú charakteristickú sviežosť.


Palina obyčajná

Až do 18. storočia bola palina jedným z najobľúbenejších korení, nazývali ju "matkou všetkých bylín", dnes však akosi stratila na popularite. Palina chutí korenisto-horko. Namiesto nej môžete použiť majorán, ktorý nechutí až tak výrazne a horko.



ANKETA: Máte momentálne doma aspoň 5 z týchto byliniek?

90,0%



10,0%







Diskusia k článku










TOPlist