Zeleninový koláč
Zeleninový koláč s bryndzou z bezlepkového lístkového cesta
Autor receptu: novalim
Zásoby z letnej úrody treba vždy zužitkovať. My sme tak spravili v našom dnešnom recepte. Upiekli sme si slaný koláč s
cuketkou, paradajkami a skaramelizovanou cibuľkou.* Ako základ sme si pripravili krehučké domáce lístkové cesto - ako inak bez
lepku. Použili sme na to našu bezlepkovú múčnu zmes Promix UNI. Naplnili sme ho jednoduchou bryndzovo-smotanovou
plnkou, ochutili oreganom a chutná večera bola na svete. Vyskúšate túto dobrotu aj vy?
2 porcie |
50 (+ chladenie) minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Na plnku zmiešame bryndzu s kyslou smotanou. Paradajky prekrojíme na polovicu. Cuketu aj so šupkou nakrájame na kolieska a tie potom na polovice. Cibuľku osmažíme na troche oleja a necháme skaramelizovať do chrumkava.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru štvorca s rozmermi asi 20x20 cm. Preložíme ho na plech alebo zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie. Cesto pritlačíme aj po bokoch formy. Plnku vylejeme na cesto. Do nej poukladáme cuketu, paradajky a vychladnutú cibuľku. Posypeme oreganom, okoreníme a jemne osolíme. Okraje cesta zahneme dovnútra a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Dáme do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista 20-25 minút na 200 °C. Hotový koláč necháme mierne vychladnúť a podávame.
- TIP: Ak nám zvýši nejaké cesto, môžeme z neho ušúľať pásiky a do mriežky nimi pokryť povrch koláča. Nezabudneme potrieť aj tieto vajíčkom. Cesto sa dá aj zamraziť.