Jesenná otázka:
Toto sú v kuchyni najpoužívanejšie druhy tekvíc. Viete, ktoré treba šúpať a ktoré nie?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Aj keď sa v princípe môže tekvicová šupka konzumovať, v niektorých prípadoch vám to skomplikuje varenie. Šúpať či nešúpať? Rozhodnite sa správne.



Foto: Shutterstock

Jeseň patrí aj tekvici. Aj u nás si získala obľubu, pretože sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Niekto každú tekvicu šúpe, v princípe sa však dá táto plodina jesť aj so šupkou. Keďže je však šupka často veľmi tvrdá, potrebuje na uvarenie dlhší čas než samotná dužina. Preto môže byť pri niektorých druhoch a spôsoboch prípravy lepšie tekvicu ošúpať. Ktoré druhy tekvice treba šúpať a ktoré nie?

Hokkaido

Hokkaido je u nás najobľúbenejším druhom tekvice, dostanete ju v každom supermarkete. Šúpanie pred prípravou nie je potrebné, šupka sa dá bez problémov jesť. Je to tekvica vhodná na takmer všetky spôsoby prípravy – napríklad ako polievka, pečená zelenina, pyré, opečená v šaláte, ako súčasť restovanej zeleniny alebo dokonca na sladké jedlá a pečenie.


Možno ju robiť vždy aj so šupkou a podľa niektorých kuchárov dodá jedlu ešte lepšiu arómu ako keď ju pripravujete bez nej. Len ak chcete hokkaido nastrúhať, napríklad na zeleninové placky, mali by ste ju ošúpať, pretože čas vyprážania by nemusel stačiť na to, aby šupka zmäkla.



Foto: Shutterstock

Maslová tekvica

Šéfkuchár Michal Škorec uprednostňuje na väčšinu jedál bielu maslovú tekvicu. Podľa neho má po tepelnej úprave krémovejšiu konzistenciu a príjemnú nasladlú príchuť. Tento druh tekvice má veľmi tenkú, ale dosť tvrdú šupku. V zásade je šupka jedlá, ale než tepelnou úpravou zmäkne, trvá to pomerne dlho. Takže či ju budete pripravovať so šupkou, alebo bez nej, záleží od receptu.



Foto: Shutterstock

V prípade, že chcete maslovú tekvicu upiecť v rúre, môžete to urobiť so šupkou. Ak ju chcete uvariť a rozmixovať na polievku, tiež ju nemusíte nevyhnutne šúpať. Ak ju však napríklad len krátko opekáte na panvici, je lepšie ju ošúpať.


Muškátová tekvica

Muškátová tekvica má tvrdú a hrubú šupku a potrebuje pomerne dlhý čas na to, aby zmäkla, preto je lepšie ju ošúpať. Ponechať šupku by ste mali len v prípade, že z nej robíte napríklad polievku, alebo ju pečiete, teda pri jedlách, ktoré sa dlho tepelne upravujú.



Foto: Shutterstock

Špagetová tekvica

Špagetovú tekvicu a aj odrody Baby Bear a Buttercup sa vždy odporúča pred prípravou ošúpať. Tekvicu najprv rozrežte na polovicu, pomocou lyžice vyberte vlákna a semená. Na šúpanie je najlepšie použiť škrabku na zeleninu alebo ostrý nôž. Potom tekvicu nakrájajte na kúsky alebo plátky.



Foto: Shutterstock





ANKETA: Šúpete vždy tekvicu pred prípravou?

61,8%



38,2%







Diskusia k článku










TOPlist