Slaný zeleninový koláč
Zeleninová galeta
Autor receptu: theflyingbaker
Recept od Martina "Pyca" Rauscha. Čosi famózne!
8-10 porcií |
60 minút príprava |
50 minút na 190/170 °C |
Postup
- V mixéri zmiešame preosiatu múku, soľ a cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a niekoľkokrát nárazovo a prerušovane rozmixujeme pri najvyšších otáčkach. Pridáme studenú vodu a ideálne v mrazničke vychladenú vodku. Opäť nárazovo rozmixujeme pri najvyšších otáčkach. Potom masu ručne vyformujeme do hrubej placky, zabalíme do fólie a necháme približne 30 minút stuhnúť v chladničke.
- Na panvici s olivovým olejom opečieme nahrubo nakrájanú červenú cibuľu. Po 3 minútach pridáme aj nakrájanú papriku. Po ďalších 3 minútach dochutíme lístkami čerstvého tymianu a štipkou čierneho korenia. Premiešame a pridáme nahrubo pokrájanú cuketu. Opekáme ďalších 5 minút a necháme vychladnúť.
- Keď má zmes izbovú teplotu, zmiešame ju s nastrúhaným syrom feta, nasekanými lahôdkovými cibuľkami a 2 lyžicami strúhanky.
- Vychladené cesto položíme na papier na pečenie, rozvaľkáme do tvaru kruhu veľkosti plechu, na ktorý ho vzápätí prenesieme spolu s papierom. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme 2 lyžicami strúhanky.
- Do stredu dáme plnku, ktorú rovnomerne nanesieme asi 2 - 3 cm od okrajov cesta. Okraje cesta zahneme smerom dovnútra galety, potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 35 minút. Potom teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 15 minút v režime horúceho vzduchu.